اردوغان تهدید کرد پناهجویان را به اروپا سرازیر میکند
«رجب طیب اردوغان» در واکنش به مخالفت اتحادیه اروپا با پیوستن ترکیه به این اتحادیه، هشدار داد مرزها را برای عبور پناهجویان به کشورهای اروپایی میگشاید.
رأی مجلس نمایندگان اتحادیه اروپا به توقف مذاکرات عضویت ترکیه در این اتحادیه، با واکنش شدید رئیسجمهور این کشور مواجه شده است. به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، اردوغان خطاب به مقامات اروپا گفت: ما همانهایی هستیم که سه تا 3/5 میلیون پناهجو را پذیرفتهایم، اما شما به وعدههایتان عمل نکردهاید. حواستان باشد، اگر بیش از این ادامه دهید، مرزها بازخواهد شد!
آنکارا و بروکسل 18 مارس (28 بهمن) توافقی را منعقد کردند که به موجب آن، آنکارا در ازای دریافت سه میلیارد یورو، جلوی ورود پناهجویان به اروپا را بگیرد. این توافق راه دریای اژه را به روی پناهجویان بست و موفق عمل کرد.
اتحادیه اروپا دلیل خود در نپذیرفتن ترکیه را اقدامات آنکارا علیه کردها و همچنین، دستگیریهای گسترده پس از کودتای نافرجام 25 تیر توسط نیروهای امنیتی ترکیه ذکر کرده است.
تنها طی سال 2015 حدود یک میلیون مهاجر از کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا وارد کشورهای اروپایی شدهاند. در مورد شمار مهاجران وارد شده به اروپا طی سال جاری میلادی (2016) آماری گزارش نشده است.
کارشناسان با اشاره به هزینههای سنگینی که ترکیه بابت همسویی با ناتو و اتحادیه اروپا در آسیای غربی متحمل شده است، احتمال کنارهگیری آنکارا از سیاست راهبردی عضویت در اتحادیه اروپا را بعید نمیدانند.
پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و اظهارات «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا، مبنی بر فاصله گرفتن واشنگتن از اروپا، جدایی ترکیه از اتحادیه اروپا نیز پایههای این اتحادیه را متزلزلتر خواهد کرد.
اردوغان در اظهارات خود همچنین تصریح کرده: «اگر بخواهید پا را فراتر بگذارید، دروازههای مرزی باز خواهد شد. نه من و نه مردم (ترکیه) از این تهدیدات پوچ متأثر نخواهیم شد. مهم نیست که همه شما رأی پارلمان را تصویب کنید.»
به گزارش فارس، رئیسجمهور ترکیه این را هم گفته که «گروهی شامل 30 تا 40 نفر (در پارلمان اروپا) اعلام کردند مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا هستند، چون اردوغان حقیقت را میگوید... اتحادیه اروپا هیچوقت صادقانه عمل نکرد. هر زمان که گروهی پناهنده در مرزهای ترکیه جمع شدند، کشورهای اروپایی ابراز نگرانی کردند... آنها همواره به فکر منافع خود هستند.»
اما، علیرغم تهدیدات اردوغان، قطعنامه غیرالزامآور توقف مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، با اکثریت آراء تصویب شد.
این قطعنامه با 479 رای موافق و فقط 37 رای مخالف رأی آورده است، اما کشورهای اروپایی میتوانند به خواست خود، از آن تبعیت نکنند.
پارلمان اتریش نیز فروش سلاح به ترکیه را تحریم کرد. وزیر دفاع ترکیه هم در واکنش به این اقدام وین، اعلام کرد، آنکارا به تولید تسلیحات داخلی روی میآورد.