kayhan.ir

کد خبر: ۹۰۳۰۸
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۵
کارشناسان:

مسکن سال 96 هم از رکود خارج نمی‌شود

کارشناسان بازار مسکن با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم معتقدند مسکن در سال 96 هم از رکود خارج نمی‌شود.



حسینی یک مشاور املاک فعال در منطقه 11 به فارس می‌گوید: خرید و فروش مسکن همچنان راکد است و اینکه می‌گویند خرید و فروش رونق گرفته به هیچ‌وجه صحت ندارد و با این وضعیت سال آینده هم مسکن از رکود خارج نمی‌شود.
وی ادامه داد: وقتی هزینه انشعاب آب، برق و گاز و از سوی دیگر سایر هزینه‌های صدور جواز ساخت و ساز بالا می‌رود آیا انبوه‌سازان در این وضعیت که قدرت خرید پایین است و خریداری وجود ندارد برای ساخت و ساز اقدام می‌کنند؟
حسینی گفت: به عنوان مثال یک انبوه‌سازی در این منطقه مجبور به ساخت یک قطعه زمین 300 متری در بافت فرسوده شد اما شهرداری تهران از او بابت صدور جواز 230 میلیون تومان هزینه دریافت کرد در حالیکه طبق قانون هزینه این انبوه‌ساز به دلیل ساخت در بافت فرسوده باید با تخفیف همراه می‌شد پس وقتی این هزینه‌ها به ساخت و ساز تحمیل و قیمت تمام شده بالا می‌رود می‌بینیم که انبوه‌ساز از ساخت و ساز دلسرد شده و دیگر اقدامی برای ساخت و ساز نمی‌کند.
هزینه‌های انشعاب
3 برابر شده است
حیدری یکی از انبوه‌سازان منطقه 11 که برای جویاشدن وضعیت واحدهای مسکن خود به بنگاه‌ مسکن مراجعه کرده بود می‌گوید: هزینه‌های انشعاب افزایش یافته و متاسفانه شهرداری‌ها نیز هر روز هزینه‌های صدور جواز را بالا می‌برند، به طوری که شهرداری برای صدور جواز قطعه زمینی که در بافت فرسوده و در موقعیت ‌R251 قرار داشت 120 میلیون تومان دریافت کرد.
وی ادامه داد: هزینه‌های انشعاب سه برابر شده است و یک میلیون تومان هم به هزینه‌ فاضلاب اضافه شده است پس وقتی این هزینه‌ها به ساخت و ساز تحمیل می‌شود آیا می‌توان در این فضا که خریدار مسکن را باید با ذره‌بین جست‌وجو کرد اقدام به ساخت و ساز کرد.
تا نرخ سود کاهش نیابد مسکن از رکود خارج نمی‌شود
وی  ادامه داد: وقتی فضای ساخت و ساز تنگ شود و تعداد واحدهای در حال ساخت کاهش یابد در آینده عرضه مسکن از این وضعیت کنونی که از تقاضا عقب است عقب‌تر خواهد ماند و خطرناک خواهد شد.
حیدری گفت: تا زمانی که نرخ سود بانکی بالا باشد بازار مسکن همین است و از رکود هم خارج نمی‌شود.
به گفته وی: هنوز دلیل دریافت 18 میلیون تومان پولی که بیمه تامین‌اجتماعی از سازنده‌ها دریافت می‌کند را نمی‌دانم پس این هزینه‌ها مطمئنا بر روی قیمت‌ها سرشکن شده و فشار آن بر متقاضیان وارد خواهد شد.
دادن آمارهای غلط کمکی
به بازار مسکن نمی‌کند
قربانی یکی‌‌دیگر از مشاوران املاک می‌گوید: دلیل دادن آمارهای غلط و نادرست در خصوص پیش رونق و یا افزایش تعدادمعاملات مسکن را از سوی مقامات دولتی و مسئول رانمی‌دانم، چرا که در طی چند ماه گذشته تنها دو واحد مسکونی در این بنگاه معامله شده است.
وی ادامه داد: متقاضیان مسکن پولی برای خرید مسکن ندارند و این وام های 80 میلیونی هم که هنوز وارد بازار نشده است نمی‌تواند کمکی به بازار مسکن کند و مطمئن باشید که رکود مسکن در سال 96 هم ادامه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد:‌ اگر این وام‌های 80 میلیونی بخواهند تاثیری بر بازار بگذارند قطعا برای واحدهای زیر 200 میلیون تومان است بنابراین اگر دولت و یا بانک مسکن زمان بازپرداخت اقساط این وام‌ها را به 15 یا 20 سال افزایش می‌داد به نفع متقاضیان مسکن کار کرده بود.
اکثر مشاوران املاک معتقد هستند که این روزها که دوره رکود است و برخی از سازنده‌ها نیازمند پول هستند به دنبال خریدار می‌گردند اما اگر روزی برسد که مسکن از رکود  خارج شود آن وقت وضعیت خطرناک شده و فروشنده‌ها قیمت را بالا می‌برند.
بیکاری 75 درصدی در صنعت ساخت و ساز
حسن محتشم، رئیس انجمن صنفی کارفرمایان انبوه‌سازان استان تهران در گفت‌وگو با «نسیم آنلاین» گفت: ساخت و ساز محدود شده است و سازندگان و انبوه‌سازان نمی‌توانند واحد‌هایشان را بفروشند، متقاضی برای مسکن بسیار زیاد است اما قدرت خرید وجود ندارد. در حقیقت می‌توان گفت در سه سالی که گذشت رکود حاکم بر اقتصاد کلان کشور موجب شده تا بخش مسکن نیز در رکود فرو برود.
وی افزود: از آن جهت که دولت نیز به دلیل کنترل تورم به صورت انقباضی عمل کرده و گردش اقتصاد کند شده است همین موجب شده تا پولی در دست مردم نچرخد و اشتغال نیز کم باشد، لذا در حال حاضر معادل نیاز عرضه وجود ندارد و تنها با انباشت متقاضی مواجه هستیم و این برای سال‌های آینده بسیار خطرناک است زیرا چنان چه در سال‌های آینده متقاضی زیاد باشد عرضه جوابگو نخواهد بود و شاهد جهش قیمت خواهیم بود.
محتشم با بیان این مطلب که حداقل 142 صنف و صنایع دیگر وابسته به بازار مسکن است، تأکید کرد: به دلیل رکود در بازار مسکن آمار بیکاری نیز از کارگران ساختمانی گرفته تا دیگر شغل‌های مرتبط افزایش یافته و این آمار از استانی تا استان دیگر متغیر است.
رئیس انجمن صنفی انبوه‌سازان اظهار داشت: در حقیقت طبق آمار بانک مرکزی تعداد پروانه‌های ساختمانی به عنوان شاخص تولید مسکن از 33 هزار و 217 فقره در سال 1390 به هشت هزار و صد فقره در سال 1394 کاهش پیدا کرده است و این آمار نشان‌دهنده 75 درصد بیکاری در این حوزه است یعنی حدود 70 درصد صدور پروانه ساختمانی پایین آمده بنابراین به همان نسبت نیز تولید پایین آمده و نیروی کار و صنایع مرتبط با آن نیز با مشکل بیکاری مواجه شده‌اند.
وی افزود: در حال حاضر این رکود موجب شده تا بسیاری از صنایع تنها خط تولیدشان به تناسب سفارش فعال شود یعنی تا سفارشی نداشته باشند خط تولیدشان نیز خاموش است. واقعیت این است که کل صنایع داخلی ما به دلیل عدم رقابت‌پذیری با خارج از کشور و عدم امکان صادرات باید در داخل مصرف شود و این زمانی اتفاق می‌افتد که بخش ساختمان در داخل فعال باشد اما از آن جهت که بخش مسکن و ساختمان در داخل فعال نیست لذا صنایع مرتبط نیز دچار مشکلات رکود و بیکاری شده‌اند.