موفقیت یک شرکت دانشبنیان با حضور جوانان هیئتی نیشابور
جمعی از جوانان تحصیلکرده هیئت اباالفضلیهای نیشابور، با هدف درآمدزایی و اشتغالزایی در عرصه اقتصاد مقاومتی، یک شرکت دانشبنیان در حوزه بیوگاز تاسیس کرده و تاکنون 2 پروژه را نیز با موفقیت به بهرهبرداری رساندهاند.
محمدعلی عشقی، از اعضای این هیئت، درباره چگونگی موفقیت شرکت مذکور ابتدا به فرایند تولید بیوگاز اشاره کرده و میگوید: «با توسعه صنایع دامپروري و کشاورزي و استفاده بیشتر از منابع غذایی، آلودگی حاصل از فضولات گیاهی و دامی افزایش یافته است. برای تصفیه این فضولات میتوان از روش تجزیه بیهوازي یا تجزیه هوازي استفاده کرد. روش بیهوازي در مقایسه با روش دیگر نه تنها انرژي بر نیست بلکه مقدار قابل توجهی انرژي به صورت بیوگاز تولید میکند. مواد آلی نظیر پسماندهای کشاورزي، دامی و انسانی در شرایط مناسب و دور از اکسیژن در مجاورت میکروارگانیسمهاي خاصی تخمیر شده و گاز متان (CH4) تولید میکند که به این فرایند بیوگاز میگویند.»
او میافزاید: «در این روش پسماند دامی و کشاورزي به نسبت مناسب با آب مخلوط شده و در مخزن ریخته میشود و طی عملیات اختلاط، مواد آلی موجود در کود توسط باکتریهاي بیهوازي تجزیه شده و بطور همزمان کود و گاز متان تولید میشود. مواد حاصله از دستگاه بیوگاز (کود مرحله دوم) در مقایسه با کود معمولی و طبیعی، حاوی نیتروژن ، فسفر و پتاسیم بیشتری است و 6 برابر غنیتر از کود اولیه است. همچنین احتمال زنده ماندن مقاومترین میکروارگانیسمها و انگلها به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد. سیستم تولید بیوگاز در اغلب کشورهاي پیشرفته آسیایی و اروپایی مرسوم است و روزبهروز افزایش مییابد.»
این فعال اقتصاد مقاومتی خاطرنشان میکند: «در سالیان اخیر به دلیل افزایش فعالیتهاي صنعتی در سطح جهان، سالیانه مقادیر زیادي گازهاي خطرناك و مخرب محیط زیست وارد جو کره زمین میشود. بیوگاز میتواند ما را در مواجهه با این مشکلات یاري دهد. منافع زیستمحیطی سیستمهاي بیوگاز فراتر از سیستمهاي تصفیه مرسومی است که تاکنون مورد استفاده قرار میگرفتهاند (همانند مخازن ذخیره، برکهها و لاگونها). این منابع زیستمحیطی شامل کنترل بو، بهبود کیفیت آب و هوا، بهبود ارزش غذایی کود تولیدي، کاهش میزان انتشار گازهاي گلخانهاي و دست یابی به بیوگاز به عنوان یک منبع انرژي است.»
محمدعلی عشقی درباره نحوه آغاز به کار در این عرصه، اظهار میکند: «مطرح شدن ایده اقتصاد مقاومتی در کشور برای بچههای تکیه اباالفضلیهای نیشابور جذاب بود. مدتی به دنبال عرصهای بکر و دست نخورده میگشتیم تا هم بتوانیم برای خودمان اشتغالزایی و درآمدزایی کنیم و هم به تکلیفمان در این عرصه عمل کنیم. تا اینکه توسط یکی از دوستان متخصص با ایده بیوگاز آشنا شدیم و کوشیدیم شیوه مرحوم شیخ بهایی را احیا کنیم. یک تیم بسیجی تشکیل دادیم و خدا را شکر توانستیم دو پروژه را به بهرهبرداری برسانیم. در سامانهای که ما اختراع کردیم، ورودی آن لجن گاو به قیمت هر کیلو 30 هزار تومان است و خروجی آن کود غنی شده به قیمت هر کیلو 200 هزار تومان به اضافه گاز متان و بدون هیچگونه آلودگی.»
او میافزاید: «بحمدالله هر دو کارفرما از پروژهها بسیار راضی هستند. آنها از شر بوی بد فضولات دام هایشان بویژه در تابستانها خلاص شدهاند به اضافه اینکه ارزش افزوده فوقالعاده زیادی (بیش از 6 برابر) از فروش کودهای غنی شده به دست میآورند. آرزوی بزرگ ما این است که روزی بتوانیم با استفاده از بیوگاز، سوخت CNG و برق تولید کنیم. یکی دیگر از کاربردهای بیوگاز، گازرسانی به مناطقی است که در آن لولهکشی انتقال گاز وجود ندارد.»این فعال اقتصاد مقاومتی دیگر ویژگیهای کود بیوگاز را اینگونه فهرست میکند: «تجزیه بیهوازی کاملا بدون بو، کاهش رشد علفهای هرز در کود حاصله به میزان 50 درصد، افزایش ظرفیت نگه داشتن آب در کود حاصله برای استفاده به عنوان هوموس، عدم وجود عوامل بیماریزای گیاهان به علت فرایند تخمیر، افزایش تولید محصول کشاورزی، بهبود کیفیت خاک فرسایش یافته، تنظیم نسبت کربن به نیتروژن در خاک، ابقاء نیتروژن، فسفر، پتاسیم و جذب سریع توسط گیاه، وجود مواد معدنی سرشار همچون فسفر، آمونیاک و پتاس، از بین رفتن انگلهای حیوانی نظیر کرم اسکاریس، کرم روده و ...»البته فعالیت اقتصادی بچههای هیئت اباالفضلیهای نیشابور به شرکت دانشبنیان و دستگاههای بیوگاز محدود نمیشود بلکه آنها یک تعاونی تولید و فروش کبک و بلدرچین نیز تاسیس کردهاند.