بحران برفی(یادداشت خبرنگار)
بارش 40 سانتیمتری برف که از بعد از ظهر سهشنبه گذشته در اردبیل آغاز شده بود این شهرستان را با یک بحران جدی روبرو کرد.
در حالی اداره کل هواشناسی استان از یک هفته قبل نسبت به سرد شدن هوا و بارش برف و باران و آبگرفتگی معابر و گذرگاههای عمومی طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه اخطار داده بود متاسفانه در عمل آمادگی کامل برای مقابله با بحران ناشی از بارش برف 40 سانتیمتری مشاهده نشد.
اردبیل با توجه به وضعیت آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی، بارشهایی از این دست را بارها و بارها تجربه کرده و بحرانهایی شدید و قابل توجهتر از این بارشها را پشت سر گذاشته است ولی این بار عدم آمادگی ارگانها و عمل نکردن به موقع و سریع که نارضایتی عمومی را به دنبال داشته میتواند جای سؤال داشته باشد.
قطع مکرر و متوالی برق در سطح شهر و ادامهدار شدن آن در بعضی از مناطق برای مدت بیش از 10 ساعت، خانوادههای اردبیلی را با مشکل جدی در ارتباط با تامین گرما برای مقابله با سرما مواجه ساخت. هر چند که مسئولین علت عمده خاموشیها را قطع سیمهای برق بر اثر شکستگی شاخههای درختان عنوان کردهاند ولی آمادگی برای مقابله با این مشکل وظیفه چه کسانی و چه ارگانهایی بوده است؟
آیا میتوان تصور کرد که قطع 10 ساعته برق در شهری که پذیرای 40 سانتیمتر برف میباشد چه بر سر ساکنین این مناطق میآورد؟
فرماندار اردبیل در جلسه ستاد مدیریت بحران از قابل قبول نبودن تداوم قطعی برق در اردبیل سخن گفت و اظهار کرد: انتظار میرفت مسئولان به موقع تمهیدات لازم و تدابیر کافی را به کار میگرفتند تا زمینه برای رفع مشکلات به وجود میآمد.
آیا فرماندار اردبیل، خود یکی از مسئولان نیست که به موقع باید پیشبینیهای لازم در مقابله با مشکلات را مینمود؟
برف چهارشنبه گذشته برق بیش از 50 محله بزرگ در سطح شهر را قطع کرد.
علاوه بر آن در برخی از روستاها نیز با قطعی بیش از 48 ساعته برق مواجه بودند و اینها همه نشان از بروز مشکلی برای ساکنین شهرستان سردسیری اردبیل به نام بحران برف بوده است.
تشکیل جلسات ستاد مدیریت بحران استان و شهرستان در حالی که مردم در انتظار اقدامات اورژانسی بودند قادر به معجزه نبود. این جلسات باید یک هفته قبل از بارش برف و همزمان با اخطارهای هواشناسی برگزار و برای مقابله با بحران طبق نظر کارشناسان مربوطه چارهاندیشی میشد.
البته در این میان نباید از تلاشهایی که اکیپهای مختلف در روزهای سهشنبه و چهارشنبه به طور شبانهروزی انجام دادند چشمپوشی کرد. تا آنجا که امکانات اجازه میداد بنابر ادعای مدیرعامل شرکت توزیع برق استان 46 اکیپ این شرکت از لحظات اول قطعی برق فعال شدند و بیش از توان و امکانات برای تامین رفاه و آسایش شهروندان کوشیدند اما این اقدامات نمیتواند پوششی بر روی ضعفها و کاستیها داشته باشد.
بارش سنگین برف در دومین ماه از فصل پائیز، آزمون بزرگی برای مسئولان و ارگانهایی بود که میبایست در شرایط بحرانی به مساعدت و کمک مردم این منطقه بشتابند. آیا این مجموعهها از این آزمون توانستند موفق و سربلند بیرون بیایند؟
مجید خدابخش استاندار اردبیل بعد از ظهر چهارشنبه در جلسه مدیریت بحران گفت: بررسیها نشان میدهند امکانات موجود برای ترمیم خرابیها و خسارتهای ناشی از برف بهخصوص قطعی برق در سطح وسیعی از شهر اردبیل کافی نیست.
وی کمبود شدید بالابر برای تعمیر و رفع نواقص مربوط به قطعی و پارگی سیمهای برق، اساسیترین نیاز اردبیل در شرایط ایجاد شده ذکر کرد.
برای غلبه بر بحران ایجاد شده مسئولان استان از استانهای همجوار برای تامین برخی از نیازها درخواست کمک کردند که با ملحق شدن نیروهای اعزامی از تبریز با بالابر و ارههای برقی مشکل قطع برق شهروندان رفع شد.
نکته قابل توجه در بحران به وجود آمده عذرخواهی استاندار اردبیل از مردم بابت مشکلات بود. به هر حال مردم اردبیل که با بارشهای سنگین و سرمای طاقتفرسا غریبه نبوده و به نوعی با آنها الفت دیرینه دارند زمستان را در پیشرو دارند و امیدوارند مسئولان برای روزهای بحرانی برنامهریزی کنند تا با تامین امکانات و کسب آمادگی نیازی به عذرخواهی از مردم نداشته باشند.
نادر پرستار