اخبار ویژه
فساد نقد 8 هزار میلیاردی و وعده نسیه حل مشکل فرهنگیان
چند ماه مانده به انتخابات مجلس، یک نماینده اصلاحطلب خبر داد روحانی برای حل مشکل صندوق ذخیره فرهنگیان و پرداخت معوقات بازنشستگان قول داده است.
در پی افشای فساد 8 هزار میلیارد تومانی در صندوق ذخیره فرهنگیان و استیضاح قریبالوقوع وزیر آموزش و پرورش، رئیسجمهور وزیر را برکنار کرد تا کار به استیضاح نکشد. اکنون قاسم میرزایی نیکو با اشاره به برخی مسائل مطرح شده در نشست فراکسیون امید با وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش میگوید: یکی از مهمترین ویژگیهای مثبت دکتر دانشآشتیانی برنامه «کوتاه مدتی» است که برای حل مشکلات وزارت آموزش و پرورش تهیه کرده است.
وی به ایلنا گفت: آقای دانشآشتیانی با توجه به شناخت دقیقی که نسبت به وضعیت صندوق ذخیره فرهنگیان دارد، از رئیسجمهور برای حل مشکلات این صندوق قول همکاری گرفته و همچنین با دولت به توافق رسیده که با دریافت بودجه قابل توجه در یک ماه آینده، نسبت به پرداخت حقوق و مزایای معوقه بازنشستگان اقدام کند.
نفوذطلبی اروپا به بهانه برجام برای اعمال فشار علیه ایران
تهیهکننده سند راهبردی اتحادیه اروپا درباره روابط با ایران میگوید عزم اروپا برای اعمال نفوذ بر ایران به ویژه در زمینه حقوق بشر جدی است.
به گزارش وبسایت «اتحادیه اروپا»، ریچارد هاویت عضو پارلمان اروپا و عضو حزب کارگر انگلیس در گفتوگو با این سایت گفت: توافق هستهای سال گذشته، نقطه عطفی در بازسازی روابط با ایران بود. ما 3 سال قبل هیچ تعاملی نداشتیم البته اینطور نیست که اکنون همه مشکلات مانند موضع خصمانه ایران نسبت به اسرائیل، دموکراسی و حقوق بشر در ایران مرتفع شده باشد. نه اینطور نیست. اما توافق هستهای فرصتی بود برای بازگشت ایران به جامعه بینالمللی و کسب اطمینان از احترام کامل به قوانین حقوق بینالملل.
عضو «کمیته روابط خارجی» که در پارلمان اروپا نیز عضویت دارد درباره اقدامات لازم برای ارتقای روابط ایران و اروپا اضافه کرد: «ما به طرحهای عملی برای مبارزه با تروریسم نیاز داریم. همچنین باید نمایندگی اتحادیه اروپا را در تهران افتتاح کنیم و گفتوگو درباره حقوق بشر را با ایران از سر بگیریم.
وی میگوید: با این حال، احترام به اتحادیههای تجاری و سایر موضوعات حقوق بشری باید بخشی از توافقنامههای جدید برای سرمایهگذاری باشد.
هاویت به عنوان یکی از اعضای «کمیته حقوق بشر» اتحادیه اروپا در ادامه این گفتوگو درباره وضعیت حقوق بشر در ایران افزود: «پیشرفت واقعی در زمینه حقوق بشر امکانپذیر است. نیروهایی در داخل ایران در حال اعمال فشار بر آنها هستند و ما امیدواریم گزارش ما نیز باعث پیشرفت در این خصوص شود.»
هاویت گفت: ما علنا و آشکارا با بهکارگیری مجازات اعدام برای هر جرمی مخالف هستیم. اگر مجازات اعدام فقط برای جرائم مربوط به مواد مخدر قاچاقچیان متوقف شود، میزان اعدامها بیش از 80 درصد کاهش خواهد داشت.
ریچارد هاویت در پایان این گفتوگو تاکید کرد: «اکنون اروپا بر ایران نفوذ دارد ولی آمریکا از این نفوذ برخوردار نیست. ما میخواهیم از این اهرم استفاده کنیم و به جنگ در سوریه و یمن پایان بدهیم و به سوی ساختار امنیتی جدیدی در سراسر خاورمیانه حرکت کنیم.
هشدار روزنامه حامی دولت درباره تورم بالای 20 درصد
در حالی که دولتمردان روی تک رقمی شدن تورم مانور میدهند، یک روزنامه حامی دولت نسبت به «سادهانگاری» در این زمینه هشدار داد و نوشت: فنر تورم به زودی آزاد میشود و ممکن است به بالای 20 درصد برسد.
روزنامه اصلاحطلب اعتماد در گزارشی نوشت: سادهانگاری است اگر روی تورم تکرقمی و پایداریاش حساب کنیم. باید آمارها را دقیقتر نگاه کرد. اتفاقی که در سه سال گذشته برای نقدینگی و پایه پولی افتاده و آنچه در بازار ارز با سیاست تثبیت نرخها دنبال شده از دو رقمی شدن نرخ تورم خبر میدهد.
تأکید هر ماهه بانک مرکزی بر کاهش نرخ تورم چندان دوام نخواهد داشت چرا که به زودی با اجرای یکسانسازی نرخ ارز، فنر تورم هم آزاد میشود. یکی از مهمترین دلایل نگاه داشتن این فنر در سالهای اخیر، کنترل نرخ ارز بود و همین سیاست تثبیت نرخ ارز هم لنگر نرخ تورم شد. رکود عمق پیدا کرده در این سالها هم دیگر لنگر رشد قیمتها شد. اگر این عوامل جبر شده وجود نداشت، رشد نقدینگی که در این سه سال با نرخی نزدیک 30 درصد و پایه پولی با نرخی نزدیک 15 درصد رشد داشتهاند، تورم را تا سر حد 20 درصد و حتی بیشتر بالا میبرد.
امروز که درباره نرخ تورم تک رقمی صحبت میکنیم، به صورت موازی سیاستهای انبساطی پولی دنبال میشود. به این معنی که بانک مرکزی دست بانک ها را برای تزریق پول به اقتصاد باز گذاشته است. تزریق پول هم مساوی است با رشد قیمتها با یک فاصله زمانی شش تا 9 ماهه.
مسئولان پولی این واقعیتها را بهتر از هر فرد دیگری میدانند که باید منتظر رشد دوباره قیمتها باشند اما مانور تبلیغاتی هنوز مانع میشود که اعلام واقعیتها را در برنامه خود بگنجانند و با هر تدبیری شده سعی در کش دادن تورم تک رقمی دارند.
نرخ تورم نقطه به نقطه به خوبی نشان میدهد که تورم در حال افزایش است. آمارها به خوبی مشاهده میشود که نرخ تورم هر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل چطور با افزایش همراه شده است. این اتفاق میتواند به زودی تورم دو رقمی را به بار آورد.
نرخ تورم نقطه به نقطه از خرداد ماه افزایش پیدا کرده که این امر حاکی از شتاب افزایش قیمتها است. تورم نقطه به نقطه، روند افزایش قیمت در ماه مشخص سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته است و بر این اساس از خردادماه این نرخ آرام به سمت افزایش میل کرد. به بیان دیگر بررسی جوانب مختلف نرخ تورم یادآور میشود اگر برنامه و مدیریت درستی بر بخش پولی کشور و دیگر بخشهای کلان اقتصاد اعمال نشود، دوره رونق، تورمی افسارگسیخته را به همراه میآورد و یکی از دو دستاورد مهم دولت یازدهم برباد خواهد رفت.
بخش زیادی از رشد نقدینگی به نحوه خرج کردن دولت باز میگردد و این رویه تاکنون اصلاح نشده است. در دولت یازدهم وضعیت به نحو دیگری رقم خورد. در این سه سال نقدینگی رشد قابل توجهی داشت، حال آنکه داراییهای خارجی و درآمدهای ارزی رشد نکردند. بانکها به این دلیل که امکان مبادله درصد بالایی از داراییهای خود را نداشتند، مجبور شدند نرخ سود بالایی بپردازند تا منابع به اصطلاح رسوب شده از بانکها خارج نشوند. این روند به رشد شبه پول در قیاس با حجم پول منجر شد. این رویه سبب میشود در پایان سال نقدینگی بالا برود.
با توجه به اینکه وعده داده شده نرخ ارز تا پایان سال جاری تکنرخی شود و در این مدت بانک مرکزی در جهت کاهش آن از هیچ کوششی فروگذار نکرده، این رویه میتواند روندی معکوس طی کند، به این معنا که با تک رقمی شدن نرخ ارز، افزایش قیمت دلار آغاز شود و حبابهایی که در این مدت ایجاد شده بترکد و قیمت کالاهای قابل تجارت هم رشد ناگهانی را تجربه کنند. همان طور که پیشتر گفته شد نرخ تورم کالاهای غیرقابل تجارت در ایران بیش از 13 درصد است در حالی که نرخ تورم کالاهای قابل تجارت تورم پنج درصدی داشته و این امر نشان میدهد که یکسانسازی نرخ ارز میتواند تمام این رشتهها را پنبه کند.
فانی قربانی شد تا پرونده فساد 8 هزار میلیاردی باز نشود
برکناری وزیر آموزش و پرورش، شگردی برای گشوده نشدن پرونده فساد 8 هزار میلیاردی و کاهش تاثیرات منفی آن بر انتخابات 96 بود.
وبسایت الف در تحلیلی خاطرنشان کرد: علیرغم اصرار وزیر آموزش و پرورش، با خواست دولت، استیضاح فانی منتفی شد. در رسانهها عنوان شد که دولت یازدهم در حال ترمیم کابینه است. اما 7 ماه مانده به انتخابات ترمیم کابینه چه سودی خواهد داشت. صادق زیباکلام چندی پیش گفته بود روحانی اگر نتواند مشکلات اقتصادی را در چند ماه باقی حل و فصل کند شکست خواهد خورد. حال با وجود انتقادها از عملکرد اقتصادی دولت به نظر میرسد روحانی حالا حالاها باید قید پیشرفت اقتصادی و رفع مشکلات معیشتی مردم را بزند. این مسئله با رسانهای شدن حقوقهای نجومی مدیران دولتی و به تازگی حقوقهای نجومی برخی پزشکان دولتی، پیکر بیمارگونه دولت روحانی را به چالش بیشتر کشیده است.
الف میافزاید: روحانی در خصوص اختلاس از صندوق فرهنگیان هنوز لب به عذرخواهی نگشوده است. شاید تجربه بد او در عذرخواهی اول باعث شده به فکر روشی دیگر برای ابراز پشیمانیاش بیافتد.
الف با اشاره به اصرار «فانی» بر برگزاری جلسه استیضاح مجلس و فرصت دفاع از خود نوشت: اینکه آقای فانی میل به استیضاح دارد و روحانی از استیضاح وزیرش طفره میرود نشانهای از عمق خطر افشای فساد اقتصادی در صندوق فرهنگیان، عذرخواهی دولت و در نتیجه هزینه گزاف انتخاباتی آن برای دولت یازدهم دارد.
نمایان شدن وسعت این فساد در جلسه استیضاح وزیر آموزش و پرورش، احتمال زیاد تماما گریبان فانی را نمیگرفت اما لکه سیاهی را بر پیشانی دولت روحانی میگذاشت. از این روست که روحانی به دنبال استعفای وزیر است و هیچ علاقه و حوصله هم ندارد که برای دفاع از عملکرد وی در مجلس حاضر شود.
میشود به روحانی حق داد که برای ریاست جمهوری دوازدهم از حاشیهها تا میشود دوری گزیند. اما سوال اساسی که باقی میماند این است که این روش دولتداری تا کجا مشکلگشای ناکارآمدیهای دولت خواهد بود و تا کی ادامه خواهد داشت؟
وضعیت شاخص کسب و کار پس از برجام بدتر شد
وضعیت شاخص کسب و کار پس از برجام بدتر شده است.
جدیدترین گزارش بانک جهانی در مورد شرایط محیط کسب و کار نشان میدهد رتبه ایران نسبت به سال قبل سه پله بدتر شده و از 117 به 120 رسیده است.
به گزارش الف در اکثر زیرشاخصهای این رتبهبندی نیز وضعیت ایران بدتر شده است، به این ترتیب که رتبه شروع کسب و کار از 97 به 102، رتبه دریافت برق از 90 به 94، رتبه ثبت داراییها از 85 به 86، رتبه دریافت اعتبار از 97 به 101، رتبه پرداخت مالیات از 99 به 100، رتبه اعمال قراردادها از 69 به 70 و رتبه حلوفصل ورشکستگی از 155 به 156 رسیده است. در حمایت از سرمایهگذاران اقلیت و تجارت فرامرزی رتبه ایران 1 پله بهبود یافته و به ترتیب از 166 و 171 به 165 و 170 کاهش یافته است.
بدتر شدن کسب و کار در حالی است که دولتمردان مدعی بودند اجرای برجام معجزه خواهد کرد و چرخ اقتصاد، در ازای توقف چرخش سانتریفیوژها به حرکت در خواهد آمد.
هنر کردید به قیمت تعطیلی اقتصاد تورم را کاهش دادید؟!
سخنگوی دولت در واکنش به برخی اظهارنظرها مبنی بر لزوم ترمیم کابینه در حوزه اقتصادی گفت: تیم اقتصادی دولت چه بد کردهای داشته که جابهجا شوند؟
محمدباقر نوبخت در پاسخ به این سؤال «که در مسئله ترمیم کابینه برخی معتقد بودند که با توجه به وجود مشکلات اقتصادی ترمیم در این زمینه بیشتر احساس میشده و لازم بوده که نظر شما در این زمینه چیست؟ و آیا تیم اقتصادی دولت تا پایان بدون تغییر به کار خود ادامه میدهد؟» گفت: برخیها نوشته بودند وزیر اقتصاد باید تغییر میکرد یا استیضاح میشد بنده سؤالم این است که چرا باید این اتفاق بیافتد؟ چه بد کردهای آنها دارند که باید آنها را در این فصل با نیروهای دیگری جابهجا کنیم؟
نوبخت افزود: بنده سؤالم از شما این است که آیا پاداش آن تیمی که توانسته نرخ تورم بالای 40 درصد را الان به زیر 8 درصد برساند و رشد منفی 6/8 را به 4/4 برساند، آیا باید این تیم را بپاشانیم؟ تیمی که منسجم، هماهنگ و همفکر دارند عمل میکنند و آثار کارشان را هم دارید میبیند.
وی بیان کرد: در شرایطی که قیمت نفت پایین آمد و تا دی ماه سال گذشته هم که تحریمها برداشته نشده بود، در این شرایطی که داشتیم این تیم اقتصادی توانست نرخ تورم را تقلیل دهد که در این ارتباط بنده از وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی دفاع میکنم.
درباره این سخنان شایان ذکر است: 1- بنابر تأکید کارشناسان اقتصادی- بعضاً حتی حامی دولت- کاهش تورم به قیمت حاکم کردن رکود شدید اقتصادی و ورشکستگی و تعطیلی دهها هزار واحد تولید عملی شد و بسیاری چون احمد خرم معتقدند از نگاه مردم و فعالان اقتصادی، چند درصد تورم در ازای رونق تولید و ایجاد اشتغال، به مراتب بهتر از کاهش تورم به قیمت تعطیلی اقتصاد است.
2- رشد اقتصادی مدعایی، صرفاً وابسته به افزایش صادرات نفت و به تعبیر اقتصادیون، رشد بیکیفیت است یعنی برآمده از رونق و چرخه چرخ اقتصاد کشور نیست.
3- ستاد اقتصادی دولت فاقد هماهنگی درخور است چندان که در طول 3 سال گذشته، هر چند وقت یکبار خبر درگیریهای بانک مرکزی، سازمان مدیریت و برنامهریزی، وزارتخانههای صنعت و نیرو و نفت و جهاد کشاورزی و رفاه و کار با یکدیگر منتشر شده است.