نعمتزاده 8 ماه پس از برجام:
هنوز روابط بانکی ایران با جهان عادی نشده است
وزیر صنعت و تجارت 8 ماه پس از اجرای برجام اذعان کرد هنوز روابط بانکی ایران با جهان عادی نشده است.
محمدرضا نعمتزاده در حاشیه همایش روز ملی صادرات در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در داخل کشور با وضع قوانین و دستورالعملها موانع تولید در حال کاهش است، افزود: البته هنوز راه زیادی برای رفع موانع تولید و صادرات باقی مانده ولی مرتب در حال کاهش است.
وی 8 ماه پس از اجرای برجام تصریح کرد: هنوز روابط بانکی ما با جهان به حالت عادی بازنگشته و این زمانبر است. ارتباط اقتصادی با کشورهای اروپایی برقرار شده اما محدود است و در هر کشور یک یا دو بانک در حال همکاری هستند.
وی در خصوص مانع داخلی و خارجی تولید و صادرات، گفت: باید در داخل همه ما صادرات را رکن توسعه کشور بدانیم؛ شاید هنوز برخی به این نتیجه نرسیدهاند که اگر صادرات رشد یابد اشتغال و درآمد افزایش خواهد یافت.
به گزارش فارس، وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: تولید، بازار فروش میخواهد. بازار داخلی هم محدود است و واردات وجود دارد به همین دلیل باید بازارهای صادراتی را افزایش دهیم، افزایش بازارهای صادراتی به معنای تولید بیشتر، اشتغال بیشتر و درآمد بیشتر است.
وی مراودات بینالمللی در حوزه بانک و مالیات بر ازرش افزوده را دو مانع مهم تولید و صادرات دانست و گفت: در حوزه بانکی مسئولان بانک مرکزی در حال تلاش برای افزایش سطح روابط هستند و دوستان سازمان امور مالیاتی در حال بررسی هستند و احتمالا در یکی دو هفته آینده خبرهای خوبی در رفع موانع تولید در این زمینه اعلام خواهد شد.
انتقاد از واردات بیرویه
رئیس اتاق بازرگانی ایران هم در همایش ملی روز صادرات گفت: در شرایطی که اقتصاد وارداتمحور میشود به تبع آن نرخ ارز پایین نگه داشته میشود تا گزندی به واردات نرسد. اگر چه امروز غل و زنجیرهای تحریم قدری برداشته شده اما صادرکننده ایرانی هنوز نمیتواند یک فروشنده جذاب برای خریداران خارجی باشد.
غلامحسین شافعی با تاکید بر اینکه شرایط اقتصادی کشور ویژه است و در این شرایط باید تصمیمات ویژه گرفته شود، گفت: صادرات موفق باید پشتوانه تولید موفق داشته باشد چرا که تا وقتی بخش صنعت نتواند به رونق برسد صادرات موفق محقق نمیشود.
شافعی با اشاره به تدوین سند ملی صادرات در 5 سال پیش تصریح کرد: تقاضای ما این است که این سند مورد بازنگری قرار گیرد به گونهای که هم برنامه ششم و هم اقتصاد مقاومتی در آن لحاظ شود.
خرداد ماه سال جاری روحانی در نشست خبری با خبرنگاران، از گشایش هزار السی در همان روز خبر داد! روحانی در آن جلسه گفت: برجام و برداشتن موانع و تحریم به معنای حل همه مسائل نیست و آثار رفع تحریمها بلافاصله نخواهد بود. اما در برخی از موارد بلافاصله آثار تحریم مشاهده خواهد شد. برای مثال از امروز فروش نفت افزایش پیدا کرده است و همچنین در فعالیتهای بانکی نیز کشور تاکنون هزینههایی به ناروا متحمل میشد اما امروز از طریق بانکها هزار السی باز شده است... موانع برداشته شده است و امروز نوبت جوانها، کارآفرینان و همه آحاد جامعه است تا با استفاده از فضای به وجود آمده کنونی بتوانیم به دو هدف مهم رشد اقتصادی و اشتغال برسیم و با افزایش صادرات غیرنفتی، فضای تقاضا را گسترش دهیم.
این سخنان بعدها دستمایه اعتراضات فراوان و حتی طنز مردم شد! چرا که آن روز، یکشنبه بود و بانکهای خارجی تعطیل بودند و اساسا امکان گشایش حتی یک السی هم وجود نداشت تا چه رسد به هزار السی!
بعدها مقامات دولتی از جمله ولیالله سیف ناچار شدند بارها سخنان روحانی را رفع و رجوع کنند و بگویند منظور آقای روحانی از گشایش هزار السی در همان روز، این بوده که هزار السی در آینده باز میکنیم!
اکنون و ماهها پس از برجام و آن سخنان تاریخی روحانی، نعمتزاده صراحتا از عدم عادی شدن روابط بانکی، این حداقل دستاورد برجام میگوید! پیش از او سیف رسما اعلام کرده بود که دستاورد برجام تقریبا هیچ است!