ابراهیم رزاقی:
هدف گذاری رشد اقتصادی در لایحه برنامه ششم تخیلی است!
یک استاد پیشکسوت اقتصاد، با انتقاد از تصورات غلط دولت در امتیازدهی به خارجیها، گفت: پیشبینی رشد 8 درصدی در 5 سال آینده کاملا تخیلی و بر پایه حدس و گمان است!
ابراهیم رزاقی در گفتوگو با نسیم آنلاین، درباره پیشبینی رشد 8 درصدی در لایحه برنامه ششم توسعه که از سوی دولت یازدهم ارائه گردیده است هم گفت: من فکر میکنم اعلام این عدد کاملا تخیلی و بر پایه حدس و گمان است! متاسفانه این افراد نمیخواهند واقعیات اقتصاد ایران را بشناسند. تصور نویسندگان و تدوینکنندگان لایحه برنامه ششم که اتفاقا آقای روحانی هم چند باری به این موضوع اشاره کردند این است که وقتی ما امتیازاتی به خارجیها بدهیم، با سرازیر شدن سرمایههای خارجی به ایران اقتصاد ایران رشدهای بالایی داشته و توسعه اقتصادی ایران تسهیل میشود.
این اقتصاددان تصریح کرد: متاسفانه به نظر میرسد برخی از مسئولین ما نه تاریخ خودمان و نه تاریخ دیگران را نخوانده و از آن بیاطلاع هستند وگرنه کدام کشور با آوردن سرمایههای خارجی بدون مدیریت و توجه به ظرفیتهای درونی خود توسعه پیدا کرده است؟ ضمن اینکه فکر میکنید خارجیها برای چه هدفی به ایران میآیند؟ آنها هم مثل سرمایهدارهای ایرانی دنبال حداکثر سود خود هستند که سود حداکثری در ایران نیز در نفت خام، پتروشیمی و واردات است.
رزاقی درباره تناقضات موجود در لایحه برنامه ششم توسعه با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: مهمترین تناقض موجود این است که مسئولین ما اصلا الگوی اقتصادی قانون اساسی را قبول ندارند، یعنی مسئولین ما در راستای الگوی اقتصادی که در اندیشههای حضرت امام بوده یا الگوی اقتصاد مقاومتی که رهبری نظام آن را ابلاغ کردند (و اصلا شعار اصلی جمهوری اسلامی ایران یعنی استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی که منظور داشتن استقلال در همه زمینهها است)، حرکت نمیکنند.
وی افزود: همانطور که میبینیم مسئولان به جای اینکه در آمدهای حاصل از فروش نفت را در خدمت توسعه کشور قرار دهند در خدمت توسعه خارجیها قرار دادهاند، به طوری که تقریبا فقط نفت خام صادر کرده و صادرات غیرنفتیمان تعطیل است. متاسفانه همین امروز میبینیم که در دولت یازدهم وضعیت صادرات غیرنفتی خیلی خراب است و کشور با کاهش صادرات غیرنفتی مواجه میشود.
رزاقی تاکید کرد: طبق آمارهای رسمی گمرک در همین شش ماه نخست امسال حدود 500 میلیون دلار صادرات غیرنفتی کاهش پیدا کرده است که یک فاجعه است! عدم حمایت دولت از صادرات و حمایت از واردکنندگان بسیار مشکوک است، لذا در اینباره اقدامات مقتضی باید صورت گیرد.
این اقتصاددان تصریح کرد: امروز متاسفانه دولت از صادرکنندگان حمایتی نمیکند و همین موضوع باعث شده تا صادرات غیرنفتی در دولت یازدهم افت فاحشی را تجربه کند. الان صادرکنندگان از دولت گلایه دارند که چرا آنها را همراهی نمیکند. اینها مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
تصورات اشتباه مسئولان
رزاقی افزود: حالا مسئولانی که اصلا نمیدانند استقلال اقتصادی یعنی چه، گاهی نظراتی میدهند که خود این نظرات نوعی براندازی اقتصاد ایران است. برای مثال وقتی میگویند همه چیز اقتصاد ما وابسته به برجام است یعنی عملا میگویند: این تحریمها ما را نابود کرده و ما نیز قادر به انجام هیچ کاری نیستیم.
این استاد اقتصاد عنوان کرد: این مسئولان در عمل هم هیچ کاری نکردند و دلیل اصلی ضعفهای خود را تحریمها دانستند. در حالیکه اتفاقا تحریمها یک فرصت طلایی در اختیار ایران قرار داده بود. درست مانند زمان جنگ که بعد از تحریمهای نظامی شدید علیه ایران صنایع دفاعی ایران رشد بسیار قابل توجهی داشته که همین موضوع امنیت کشور را تضمین کرده است.
وی خاطرنشان کرد: برای مثال وقتی یک موشک ساخته میشود ۳۰۰۰۰ قطعه نیاز است ولی برای ساخت یک اتومبیل 3000 قطعه نیاز است، یعنی ما میتوانیم 30000 قطعه را تهیه و تولید کنیم اما نمیتوانیم 3000 قطعه را تهیه و تولید کنیم؟ به نظرم مسئولین تعمدا و بر اساس منافع شخصی یا گروهی میخواهند به نفع واردکنندگان عمل کنند.