دیدگاه دانشجویی
اندر احوالات یک دانشگاه بلاتکلیف!
دانشگاه فرهنگيان پديدهای است نوظهور در عصر حاضر كه مولود سال 1391 است. اين دانشگاه به لحاظ ساختار دانشجويی دارای جامعه آماری نسبتاً بالايی است و از نظر برخورداری از پرديس و مراكز آموزش عالی از امکانات قابل توجه علمی و فرهنگی برخوردار میباشد.
در این میان یکی از دغدغههای دانشجویان این دانشگاه، موضوع گذراندن واحدهای درسی بیش از سایر دانشجویان است. سوال اینجاست که چرا باید به جای گذراندن 139 واحد درسی بايد 158 واحد درسی گذرانده شود تا به عنوان مثال، درجه كارشناسی دبيری تربيت بدنی و علوم ورزشی به دانش آموخته اعطا گردد؟!
آيا میتوان کشوری را مثال زد که همانند چنین نظام آموزشی در آن پیاده میشود؟! يا برای برخی رشتههای ديگر مثل دبيری زبان و ادبيات عرب كه بايد بالغ بر 160 واحد درسی گذرانده شود. خب اگر مسئولان و دستاندرکاران دانشگاه در بدو امر قید میكردند، لااقل حجت تمام شده بود و حرف و حديث و جنگ روانی به پا نمیشد. ولی حالا كه اولين ورودیهای دانشگاه فرهنگيان در آستانه فارغ التحصيلی هستند و زمانی كه در ايستگاه يكی مانده به آخر قرار گرفتهاند، به یکباره عنوان میشود كه بطور مثال به رشته دبيری تربيت بدنی و علوم ورزشی 19 واحد درسی اضافه شده است و دانشجويان ملزم به گذراندن آنها هستند! مثل اين میماند كه يك مانع را زمانی كه دوندهها در نزديك به خط پايانی دوومیدانی هستند و از اول اين مانع در اين مكان نبوده است، قرار بدهند!!!
مسئولان دانشگاه فرهنگيان اما در جواب به انتقادات میفرمايند، چون شما قرار است كه كسوت معلمی را بر تن نماييد نياز است كه يك سری دروس مربوط به معلمی را فرا بگيريد.
در پاسخ اما باید گفت، اولاً كه در چارت درسی گذشته دروس مربوط به معلمی گنجانده شده بود مانند: روان شناسی عمومی، روان شناسی تربيتی، اصول و فلسفه آموزش و پرورش، كليات روشها و فنون تدريس 1و2، سازمان و مديريت در آموزش و پرورش، سنجش و اندازه گيری پيشرفت تحصيلی، مقدمات راهنمايی و مشاوره، روش تحقيق در علوم تربيتی، طراحی و توليد و كاربرد مواد آموزشی، مبانی برنامه ريزی درسی، كارورزی 1و2و3و4 .
ثانیا اين اجبار چرا بايد در دقيقه نود به دانشجویان تحميل گردد؟! بطور مثال يك فردی كه میخواهد در دانشگاه امام صادق (ع) درس بخواند میداند كه آنجا دانشجويان، كارشناسی ارشد را به صورت هفت ساله طی میكنند و علاوه بر دروس مصوب وزارت علوم، دروس معارف اسلامی مانند كتابهای استاد شهيد مطهری را هم بايد بگذرانند.
آيا گذراندن اين دروس برای پوشيدن ردای معلمی كافی و وافی نبود كه 19 واحد ديگر برای رشته ما در دقيقه 90 تحميل كردند؟ برای دانشجو معلمان دبيری زبان و ادبيات عرب كه وضعيت وخيمتر است و تحميلات بالاتر!از ديگر حكايات موجود در دانشگاه فرهنگيان اينكه 45 درصد حقوق دانشجو معلمان كه دانشجوی دوره روزانه دانشگاه دولتی هستند بابت هزينه خوابگاه و غذا كسر میگردد. این درحالیاست که این مبلغ درحدود 225هزار تومان میباشد. جالب اينجاست كه اگر كسی در يك هفته يا يك ماه چه يك وعده غذا بخورد و چه دو وعده و چه سه وعده و چه كل هفته يا كل ماه، هيچ فرقی نمیكند و همان 45 درصد كسر میگردد. افزون بر این، هزينه خوابگاه در ساير دانشگاههای دولتی - در حدود خوابگاه دانشگاه فرهنگیان - تقريباً ترمی 150هزار تومان است. در عین حال هزينه خوابگاه در دانشگاههای دولتی به صورت ترمی اخذ میشود نه اينكه مثل دانشگاه فرهنگيان ماهانه از حقوق دانشجو معلمین كسر گردد. در واقع دولت فخیمه، پول را داخل جيبمان میگذارد و نزديك نيمی از آن را از جيب ديگرمان بر میدارد!!!از سوی دیگر نامی كه بر امثال ما گذاشتهاند، دانشجو معلم میباشد؛ يعنی دانشجويانی كه در آينده معلم خواهند شد. این درحالیست که مراكز تربيت معلم قديم، زير نظر مجتمع پيامبر اعظم(ص) فعاليت میكردند و كلاً زير مجموعه وزارت آموزش و پرورش بودند ولی با ارتقای آن و تبديل شدنش به دانشگاه، به نوعی از بدنه وزارت آموزش و پرورش جدا شدند و به نوعی دیگر زير مجموعه وزارت علوم، تحقيقات و فناوری قرار گرفتند. به عبارت بهتر، اينطور میتوان گفت كه دانشگاه فرهنگیان نه زيرمجموعه وزارت آموزش وپرورش محسوب میشود و نه زيرمجموعه وزارت علوم بشمار میرود! اگر از وزارت آموزش و پرورش بودجه بخواهيم آن وقت است كه ما زيرمجموعه وزارت علوم هستیم و اگر از وزارت علوم بودجه بخواهيم آن وقت است كه ما زيرمجموعه وزارت آموزش و پرورش قرار میگیریم!!!در خاتمه و در يك جمله میتوان گفت: مشكلات در دانشگاه فرهنگيان از بين نمیرود بلكه از نوعی به نوع ديگر تبديل میشوند!
*دانشجو- معلم رشته تربیت بدنی دانشگاه فرهنگیان