اولین قرارداد محرمانه میادین نفتی ایران امضا شد
شرکت ملی نفت ایران و اندونزی یادداشت تفاهم همکاری (MOU) و قراردادی محرمانه امضا کردند که بر مبنای آن 2 میدان نفتی ایرانی از سوی شرکت اندونزیایی مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
به گزارش روابط عمومی وزارت نفت، علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و دووی سوجیپتو، مدیرعامل شرکت ملی نفت اندونزی (پرتامینا)، روز گذشته (دوشنبه، 18 مرداد ماه) با هدف مطالعه 2 میدان نفتی، منصوری و آبتیمور از سوی شرکت اندونزیایی، یادداشت تفاهم همکاری (MOU) و قرارداد محرمانگی امضا کردند.
وی با اشاره به اینکه این یادداشت تفاهم، نخستین همکاری این شرکت و شرکت پرتامینای اندونزی است، تاکید کرد: صنعت نفت ایران در دوران پساتحریم، انتقال فناوری را به طور جدی در دستور کار قرار داده و خواهان تعامل با شرکتهای بینالمللی در این زمینه است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به برنامهریزی شرکت ملی نفت ایران برای تداوم روند افزایش تولید در پسابرجام، اظهار داشت: این شرکت برای تحقق اهداف تولیدی خود، به بهرهمندی هر چه بیشتر از فناوریهای روز نیاز دارد و شرکتهای بینالمللی باید در تعامل با ایران، این مهم را مد نظر قرار دهند.
کاردر به فهرست هشت شرکت صاحب صلاحیت ایرانی برای فعالیت در قالب شرکتهای اکتشاف و تولید اشاره کرد و افزود: شرکتهای بینالمللی که به عنوان طرف قرارداد ایران در توسعه میدانهای نفت و گاز فعالیت خواهند کرد باید با مشارکت یکی از این شرکتهای ایرانی، اهداف توسعهای مد نظر را دنبال کنند.
دووی سوجیپتو، مدیرعامل شرکت ملی نفت اندونزی نیز در این مراسم، از همکاری با صنعت نفت ایران در حوزههای مختلف استقبال و از ابراز تمایل این شرکت برای واردات نفت خام و فرآوردههای پتروشیمی از ایران خبر داد.
گفتنی است همانطور که بارها در میان کارشناسان و رسانهها مطرح شده پنهان ماندن ابعاد قراردادهای جدید نفتی، به عدم کارشناسی دقیقتر منجر خواهد شد و احتمالا در پی آن حاصلی جز ضرر برای منابع و منافع ملی نخواهد داشت.
محرمانه کردن قراردادهای نفتی در دولت یازدهم، پس از اجرای برجام، گویی به یک رویه تبدیل شده و همواره جزئیات آن از مردم و حتی کارشناسان مخفی مانده است. از سویی دیگر افراد مطلع - مانند برخی نمایندگان فعلی و سابق مجلس - نیز اذعان دارند که اشکالات و ایراداتی که نسبت به قراردادهای IPC گرفته شده و بعضا مورد قبول وزیر نفت هم هست هنوز تصحیح نشده است. با این وجود این بار نیز یک قرارداد جدید نفتی دیگری منعقد شده بدون اینکه از جزئیات آن اطلاعی داده شود.
متاسفانه به نظر میرسد توجهات لازم به تبعات و پیامدهای این قراردادها به میزان کافی صورت نمیگیرد، چه اینکه طولانیمدت بودن این قراردادها (مانند 20 تا 30 سال) نه تنها دولت فعلی، بلکه دولتهای دیگر را هم ملزم به اجرای آن خواهد کرد، لذا یک اشتباه کوچک میتواند تا مدتها صنعت نفت ما را دچار آسیب کند. ضمن اینکه در کارنامه اجرایی مسئولان فعلی وزارت نفت، قراردادهایی نظیر کرسنت و استات اویل منعقد شد که برای کشور حاصلی جز زیان مالی و محکومیت بینالمللی در پی نداشت به همین دلیل بهتر است مسئولان به جای پنهانکاری و نامحرم دانستن مردم، منافع ملی را مد نظر قرار داده و از نظرات کارشناسان در زمینه قراردادهای نفتی بهره ببرند.
تبدیل قرارداد کوتاهمدت فروش نفت به بلندمدت
در عین حال مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران از تداوم صادرات نفت خام به اروپا خبر داد و گفت: در تلاش هستیم قراردادهای تکمحموله صادرات نفت به اروپا را به قراردادهای بلندمدت تبدیل کنیم.
سیدمحسن قمصری از تداوم صادرات نفت خام به اروپا خبر داد و بیان کرد: در تلاش هستیم قراردادهای تک محموله صادرات نفت به اروپا را به قراردادهای بلندمدت تبدیل کنیم.
مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران با بیان این که صادرات بیش از 600 هزار بشکه نفت ایران به مقصد اروپا به صورت مداوم در حال انجام است، درباره این که آیا مشتری جدیدی به مشتریان اروپایی نفت ایران افزوده شده است؟ اظهار داشت: صادرات نفت به اروپا هم اکنون به همان شرکتهایی که قرارداد با آنها به امضا رسیده است، انجام میشود.
به گفته وی، ایران در تلاش است قراردادهای تک محموله با کشورهای اروپایی را به قراردادهای بلندمدت تبدیل کند.
شرکتهایی از ایتالیا (ساراس)، اسپانیا (رپسول) و یونان (هلنیک)، فرانسه (توتال)، انگلیس (شل) پس از تحریمهای ایران، قرارداد فروش نفت با ایران امضا کردند، بخشی از قرارداد با این شرکتها به صورت تک محموله و برخی به صورت بلندمدت است.