kayhan.ir

کد خبر: ۷۹۸۶
تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۱:۰۶

جیب بر‌ها در کمین شما هستند

رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ در خصوص افزایش جیب‌بری در روزهای پایانی سال هشدار داد.

سرهنگ عباسعلی محمدیان در این باره گفت: فرا رسیدن ایام پایانی سال که در آن مردم به استقبال سال جدید می‌روند، عده‌ای از افراد فرصت‌طلب را به این فکر ناصواب می‌اندازد که از این شور و اشتیاق مردم، سوء استفاده کرده و به خود اجازه می‌دهند تا برای رسیدن به امیال نامشروع و غیرقانونی خود، خاطره‌ای بد را در روزهای پایانی سال برای گروهی از شهروندان بوجود آورند.
با توجه به افزایش تردد شهروندان در مراکز خرید به ویژه در مناطق مرکزی شهر تهران از قبیل محدوده بازار و استفاده شهروندان از وسایط نقلیه عمومی مترو و  اتوبوس‌های BRT، عده‌ای از افراد از همین موضوع (شلوغی و ازدحام جمعیت در مراکز خرید و ایستگاههای مترو و اتوبوس) سوء استفاده کرده و عمدتا در قالب گروههای 3 یا 4 نفره و در مواردی نیز به صورت انفرادی اقدام به سرقت به شیوه "جیب بری" می‌کنند.
 شگردهای جیب بری
 در جیب بری به شیوه گروهی شاهد آن هستیم که یک نفر به عنوان "سارق اصلی" اقدام به سرقت کرده و همزمان با وی، یک یا دو نفر در نقش "سیاه کن" مانع از دیده شدن لحظه سرقت از سوی سایر مسافران می‌شوند ؛ بدین شیوه که با تجمع در اطراف فرد مورد نظر خود، به شیوه و شگردهای مختلف تمرکز از قبیل "ضربه ( تنه ) زدن"، "مطرح کردن برخی موضوعات اجتماعی آغاز گفت وگو" و ... ، تمرکز شخص مورد نظر را کاهش داده و در همین زمان، سارق اصلی اقدام به سرقت اموال داخل جیب افراد از قبیل گوشی تلفن همراه، وجوه نقد و .... می‌کنند.
علاوه بر افرادی که نقش سارق اصلی و سیاه کن را در گروه‌های سرقت به شیوه جیب بری بر عهده دارند، غالبا افرادی نیز در گروه حضور دارند که به محض انجام سرقت توسط سارق اصلی، اقدام به دور کردن اموال مسروقه از محل سرقت می‌کنند تا در صورت اطلاع شهروندان از هویت سارق اصلی، مدرکی برای اثبات ادعای خود نداشته باشند.
 گروهی دیگر از سارقین جیب بر، به دلایل مختلف از جمله تصور داشتن مهارت زیاد در سرقت، اقدام به جیب بری به شیوه انفرادی می‌کنند. بدین شیوه و شگرد که این افراد با استفاده از ازدحام جمعیت در ایستگاه‌های مترو و اتوبوس و به بهانه سوار شدن به قطار و اتوبوس، خود را به مسافرین نزدیک کرده و در همان چند ثانیه‌ای که افراد غالبا در زمان سوار شدن تمرکز چندانی بر روی اموال و وجوه داخل لباس‌های خود ندارند، اقدام به سرقت می‌کنند.
گروهی دیگری از سارقین جیب بر نیز در پوشش مسافرکشی اقدام به سرقت می‌ کنند ؛ بدین شیوه و شگرد که یکی از اعضای گروه، تحت عنوان راننده و به بهانه‌های مختلف از قبیل قرار داشتن وسایل از قبیل کارتن و یا حضور مسافر در صندلی جلو، فرد مورد نظر را مجبور می‌کند تا در صندلی عقب که معمولا دو نفر از افراد گروه حضور دارند سوار شود. در این زمان و پس از سوار شدن فرد مورد نظر ( مالباخته )، راننده به بهانه باز ماندن درب خودرو از مسافرین درخواست می‌کند تا درب خودرو را مجددا باز و بسته نمایند و در همین زمان، عضو دیگر گروه که در صندلی عقب حضور دارد به بهانه بستن درب خودرو خود را به فرد نزدیک و اقدام به سرقت می‌کند. پس از سرقت نیز، راننده به بهانه‌های مختلف از قبیل "تغییر مسیر مسافرکشی" و ... از مسافر می‌خواهد تا از ماشین پیاده شود و حتی کرایه مسیر طی شده را نیز مطالبه نکرده تا فرد از سرقت وجوه نقد داخل لباس‌های خود اطلاع پیدا نکند.
  رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ ادامه داد: با توجه به موضوع مشترک در تمامی این شیوه و شگردهای سرقت (لزوم همراه داشتن وجه نقد جهت انجام خرید)، رعایت توصیه‌های ذیل می‌تواند مانع از تحقق اهداف سارقین جیب بر باشد:
  - در صورت همراه داشتن وجه نقد، توصیه می‌شود تا وجوه نقد همراه افراد به هیچ عنوان تنها در یک جیب به ویژه جیب عقب نگهداری نشود و شهروندان محترم با تقسیم کردن وجوه نقد در جیب‌های مختلف لباس مانع از سرقت تمامی وجوه نقد همراه خود توسط سارقین شوند.
 - با توجه به تجهیز مراکز فروش به دستگاههای POS و استفاده کسبه ی محترم از دستگاههای پرداخت الکترونیکی وجه نقد، تأکید و سفارش پلیس بر استفاده از امکانات سیستم بانکی و با رعایت نکات  امنیتی ذیل است.
 - به هیچ عنوان رمز ورودی کارت عابربانک، بر روی کارت درج نشود.
 - در زمان پرداخت پول به شیوه الکترونیکی، به هیچ عنوان رمز کارت را با صدای بلند و در حضور سایر افراد به فروشنده اعلام نکنید ؛ توصیه پلیس آن است که رمز کارت توسط صاحب کارت ثبت و پس از انجام عملیات بانکی، رسید پرداخت پول به فروشنده تحویل داده شود.
 - از شماره‌های شناسنامه و یا تاریخ تولد به عنوان رمز کارت، استفاده نشود.
- برخی از گروههای جیب بر به شیوه مسافرکشی، از اعضای نسوان در گروه خود استفاده می‌نمایند تا شهروندان احتیاط کمتری در نگهداری از اموال خود به ویژه وجوه نقد داخل کیف خود داشته باشند. لذا ضمن ادای احترام به تمامی بانوان توصیه می‌شود که حضور زنان در داخل خودروهای مسافرکش شخصی به ویژه در صندلی شاگرد راننده نمی‌تواند دلیلی بر عدم رعایت نکات ایمنی در نگهداری اموال همراه افراد باشد.