ظريف در مصاحبه با رسانههاي خارجي:
مذاکرات از مسير خارج شده ولي نمرده است
وزير امور خارجه کشورمان در مصاحبه با دو رسانه غربي پيرامون تصويب تحريمهاي جديد از سوي آمريکا توضيحاتي داد.
وزير امور خارجه کشورمان در مصاحبه با دو رسانه غربي پيرامون تصويب تحريمهاي جديد از سوي آمريکا توضيحاتي داد.
ظريف در مصاحبه با شبکه آمريکايي سيبياس گفت: ما متعهد به برنامه اقدام و اجراي توافقنامه ژنو هستيم اما معتقديم که هر دو طرف بايد به آن پايبند باشند.
ظريف گفت: اقدام واشنگتن به اعمال تحريمهاي جديد با هر بهانهاي که باشد کاملا اشتباه بود و من از اين تصميم متاسف و ناراحت شدم اما به توافق کوتاه مدت براي ادامه مذاکرات طولانيمدت متعهد هستم.
وزير امور خارجه گفت: مذاکرات هستهاي از مسير خارج شده اما نمرده است و ما سعي ميکنيم آن را دوباره در مسير درست قرار دهيم و به مذاکرات ادامه دهيم.
وي همچنين درباره رابرت لوينسون جاسوس سيا که شش سال پيش ناپديد شد گفت: دولت ايران هيچ اطلاعي از محل وي ندارد.
وي افزود: آنچه ما ميدانيم اين است که او در ايران زنداني نشده و اگر چنين باشد او به دست دولت بازداشت نشده و من فکر ميکنم که دولت ايران کنترل و تسلط خوبي بر اداره کشور دارد.
ظريف در مصاحبه با گزارشگر روزنامه واشنگتن پست نيز گفت: هدف ايران دستيابي به يک نتيجه رضايتبخش بر اساس الزامات توافقنامه موقت است که عبارت از حفظ حق غنيسازي اورانيوم در داخل ايران و رفع نگرانيها و محدوديتهاي بينالمللي است.
وي با بيان اين که نگراني قانونگذاران آمريکايي را درباره توافق ژنو درک ميکنم گفت: زماني که صداهايي از داخل خود دولت آمريکا به گوش ميرسد که اصل وجودي اين مذاکرات را زير سوال ميبرند اين مساله غيرقابل تحمل ميشود- چه اين اظهارات و اقدامات در معناي دقيق کلمه به مثابه نقض برنامه اقدام ژنو باشد يا نه. اما اگر اظهاراتي در داخل دولت به زبان رانده شوند که در تقابل با هدف مذاکرات باشند، اين مساله به شدت زيانآور خواهد بود. بنابراين ما نياز داريم که اين مساله را با عباراتي بسيار قوي به اطلاع طرفهاي مذاکرهکننده برسانيم و فکر ميکنيم که اين کار را کردهايم.
وي افزود: اجازه دهيد اينگونه بگويم، ما تماسهايي با اعضاي گروه 1+5 داشتيم و طي روزهاي اخير با يکديگر صحبت کرديم. معتقدم اين گفتوگوها ادامه خواهد داشت. اين اولين بار نيست که ما خود را در موقعيتي مييابيم که ضروري است تا به گفتوگوها متعهد بمانيم، گفتوگوهاي آشکار و گفتوگوها در حاشيه 1+5 و مطمئنا اين يکي از آن موقعيتهاست. من با مقامات آمريکايي و مقامات اعضاي کشورهاي گروه 1+5 و نيز کاترين اشتون در تماس بودم. همچنين با هر کسي که براي پيشرفت وضعيت تلاش ميکند در تماس هستم.
ظريف ادامه داد: آنچه از جان کري و خانم اشتون شنيدهام اين است که آنها به نهايي کردن فرايند ژنو با هدف دستيابي به يک توافق جامع متعهد هستند. اين مساله فرايندي بسيار مشکل است، نه به اين خاطر که دستيابي به هدف مشکل است بلکه به اين دليل که روشهاي دستيابي به هدف مشکل هستند. به دليل عدم اطميناني که در ايران داريم، به خصوص عدم اطمينان مردم و رهبري ايران نسبت به مقاصد طرف مقابل و برخي سوءظنهايي که ممکن است طرف مقابل درباره مقاصد ما داشته باشد. بنابراين کار مشکلي است؛ ما با مسيري پرچالش مواجه هستيم.
ظريف در توضيح تماسهايي که با 1+5 داشته است گفت: من با اشتون قبل و بعد از چهارشنبه ارتباط داشتهام. با افراد ديگر نيز شامل کري تماس داشتهام يا شايد صحيحتر باشد که بگويم آنها با من تماس گرفتهاند.
وي در مورد غنيسازي 20 درصد نيز گفت: ايران تصميم به غنيسازي نگرفت. ايران مجبور به غنيسازي شد زيرا ما در کنسرسيومي در فرانسه به نام «يوروديف» داراي سهم بوديم که هزينه آن به صورت کامل پرداخت شده بود اما قادر نبوديم که حتي يک گرم اورانيوم غنيسازي شده حتي براي رآکتور خودمان که تحت برنامه «اتمها براي صلح» آيزنهاور ساخته شده بود، دريافت کنيم. ما تصميم نگرفتيم که اورانيوم را تا 20 درصد غنيسازي کنيم. ما براي 20 سال سعي کرديم براي رآکتورمان اورانيوم با غناي 20 درصد بخريم. ما تحقير و مورد اهانت واقع شديم و به قدري عقب و جلو رانده شديم که اعلام کرديم خودمان اين کار را خواهيم کرد: ما اين اورانيوم را از کسي نخواهيم گرفت.
اين امر به اين معني نيست که اگر آنها براي ما سوخت تهيه کنند ما آن را خواهيم پذيرفت، زيرا نخست اينکه ما اين سرمايهگذاري را در داخل کشور انجام دادهايم و دوم اينکه ما اعتماد نداريم و سوم، هيچ دليلي نميبينم که پس از صرف اين زمان و تلاش و پس از اينکه آنها را به نقطهاي رسانديم که توهم غنيسازي صفر در ايران را کنار گذاشتند، چرا بايد چيز ديگري را بپذيريم.
وي تاکيد کرد: ما با آمريکا به غير از مسائل هستهاي درباره چيز ديگري صحبت نکردهايم. ما با آمريکا در فرمتهاي مختلف بينالمللي شامل نشستي که توسط آموس برگزار شد، مشارکت ميکنيم. اما اين فرآيند زير نظر سازمان ملل است، ما در آنجا ميتوانيم با يکديگر همکاري کنيم. ما درباره سوريه با آمريکا صحبت نکردهايم. ما بر روي مساله هستهاي تمرکز کردهايم.
تماس تلفني کري و نارضايتي ظريف
اداره کل ديپلماسي رسانهاي وزارت خارجه کشورمان درباره تماس تلفني کري با ظريف اعلام کرد: پيرو تحولات اخير در زمينه اجراي برنامه اقدام مشترک، وزير خارجه آمريکا با ظريف تماس تلفني داشت و وزيرخارجه مراتب نارضايتي ايران را اعلام کرد.
بر اساس اين اطلاعيه، ظريف در همين زمينه نيز با کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا تبادل نظر داشته است.