کد خبر: ۷۲۴۴۰
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۶

شرایط حساس و خطرناک در عراق /رئیس پارلمان برکنار شد

در پی اعتصاب شماری از نمایندگان مجلس عراق در صحن پارلمان و برکناری «سلیم الجبوری» از ریاست پارلمان، شرایط سیاسی عراق وارد مرحله حساس و خطرناکی شده است.

سرویس خارجی-

در حالی که نیروهای مسلح عراق در حال بازپس‌گیری آخرین شهرهای این کشور از داعش هستند و فرماندهان میدانی از پیروزی قریب‌الوقوع ملت عراق علیه تروریست‌ها سخن می‌گویند، در عرصه سیاسی این کشور تحولات به سمت دیگری پیش می‌رود و هر روز بر پیچیدگی‌ها در این حوزه نیز افزوده می‌شود.
سه‌شنبه گذشته «حیدر عبادی» نخست‌وزیر، فهرست وزرای جدید کابینه خود را تقدیم مجلس کرد، اما مجلس تاکنون از رای اعتماد به این فهرست امتناع کرده و اکنون نیز نمایندگان اعتصاب‌کننده خواستار کناره‌گیری سران سه قوه (نخست‌وزیر، رئيس مجلس و رئيس‌جمهور) از قدرت هستند.
این درخواست به امضای 170 نماینده رسید، و امضاءکنندگان به تاخیر در رای‌گیری برای تایید یا رد کابینه عبادی معترض هستند.
به عبارت دیگر، علت ظاهری این همه تلاطم سیاسی در بغداد، فاقد هرگونه اهمیتی است و علت واقعی، جنگ پنهان قدرت میان جریان‌هاست و به نظر می‌رسد که برخی از این جریان‌ها می‌خواهند از خط قرمز (قانون) بگذرند.البته، برخی از فراکسیون‌های مجلس به ترکیب کابینه جدید عبادی اعتراض دارند.
جریان‌های نزدیک به دولت می‌گویند نخست‌وزیر برای شکل‌گیری کابینه خود، دموکراتیک‌ترین روش‌ها را به کار برده و اصل را بر کارآمدی و سلامت نفرات جدید قرار داده است.در هر صورت، نمایندگان معترض دیروز که شمار آنها 171 نفر بود، «سلیم الجبوری» رئيس مجلس را برکنار و به جای وی، «عدنان الجنابی» را به عنوان رئيس موقت پارلمان منصوب کردند.در  این جلسه مجلس، نمایندگان مجلس اعلا، بدر، مستقل‌ها و اکثر نمایندگان ائتلاف کردستان عراق حضور نداشتند.
واکنش الجبوری
دفتر الجبوری اما در واکنش به این اقدام نمایندگان، اعلام کرده که جلسه نمایندگان مجلس حد نصاب لازم را نداشته و اقدام آنها خلاف قانون اساسی است.
الجبوری نیز گفته در واکنش به برکناری‌اش، به دادگاه فدرال شکایت خواهد کرد.در میان گروه‌های سیاسی عراق هم، «عمار حکیم» رئيس مجلس اعلای اسلامی عراق، از درخواست نمایندگان برای کناره‌گیری رؤسای سه قوه انتقاد کرده است.«اسامه النجیفی» رئيس سابق پارلمان عراق نیز جانب سلیم الجبوری را گرفته و از نمایندگان خواسته به کابینه جدید عبادی رای اعتماد بدهند.
عبادی نیز پس از اقدام نمایندگان به برکناری الجبوری از ریاست مجلس، با وزرای خود نشست ویژه‌ای برگزار کرده است. وی در این نشست از سیاستمداران خواسته صبر پیشه کرده و فرصت بدهند مذاکرات کنونی ادامه یابد و در روند اصلاحات اختلال ایجاد نشود.به گفته عبادی به دلیل تعارض منافع و تناقض دیدگاه‌ها، کشور در معرض خطر قرار دارد و اصلاحات نیز در سایه دو دستگی‌ها اجرایی نخواهد شد.وی به صراحت گفته: «دو دستگی در پارلمان ربطی به اصلاحات ندارد، بلکه تنش و آشوب سیاسی است، تنشی که عراق را به سمت نامشخصی پیش خواهد برد.»نخست وزیر عراق در پایان تاکید کرده که تسلیم این تنش‌ها و دو دستگی‌ها نمی‌شود.در میان این آشفتگی سیاسی، خانم «حنان الفتلاوی» رئيس فراکسیون «جنبش اراده» مجلس، 174 امضا برای استیضاح شخص نخست وزیر جمع کرد.
سایر رویدادها
* نیروهای بسیج مردمی در استان کرکوک، 60 عضو داعش را به هلاکت رساندند. اما در فلوجه 100 شهروند عراقی توسط عناصر داعش ربوده شدند.
* تروریست‌های تکفیری دروازه تاریخی «نینوا» در نزدیکی شهر موصل را تخریب کردند.