اقتصاد در آینه رسانهها
ماجرای یک صرافی خاص!
رسالت
روزنامه رسالت در مطلبی به پشت پرده فعالیتهای ارزی حسین فریدون، دستيار ويژه رئيس جمهور پرداخته است: در تركيب هيئت مديره (یک صرافی) آقاي حسين فريدون حضور دارد. پرسش نظارتي اين است آيا اين آقا همان بزرگواري است كه اكنون دستيار ويژه رئيسجمهور است؟ اگر هست چطور ميشود يك صراف، كارمند دولت يا مدير يا يك مقام دولتي باشد؟ پس تكليف قانون منع تصدي دو شغل چه ميشود؟ اجراي قانون منع مداخله كاركنان دولت در معاملات ارز و سكه و طلا چه ميشود؟ قانون منع دريافت از دو صندوق چه ميشود. بالاخره ارزهايي كه صرافيها دارند اگر نگويم تماماً حداقل بخشي از آنها از صندوق بانكهاي دولتي به صورت مستقيم و از صندوق بانك مركزي به صورت مستقيم و غيرمستقيم تامين ميشود، نميشود؟ از همه مهمتر با توجه به منصب و مقام آقاي حسين فريدون، آنگونه كه در مذاكرات 1+5 از قاب تلويزيون ديده شد، حتي از وزير امور خارجه هم بالاتر مينمود. اكنون مرتبت و منزلت اين صراف - كه بايد از رئيس بانك مركزي پايينتر باشد - پايينتر است يا بالاتر؟ به عبارت سادهتر اين بانك مركزي است كه تحت امر اين صراف است يا اين صراف است كه به بانك مركزي فرمان ميدهد؟...
آيا اين صرافي مجوز تاسيس دارد؟ در متن آگهي تاسيس صرافي هيچ اشارهاي به مجوز بانك مركزي موضوع ماده يك دستورالعمل اجراي تاسيس فعاليت و نظارت بر صرافيها مصوب مردادماه 89 شوراي پول و اعتبار نشده است. به عبارتي مجوز بانك كه پس از طي مراحل تاييد صلاحيت صادر ميشود، مقدمه ثبت شركت است نه موخره و آن كه وجود ندارد.
صرافي فوق نه تنها مجوز تاسيس ندارد بلكه مجوز فعاليت هم كه مقولهاي جدا از مجوز تاسيس است هم ندارد و در متن آگهي ثبتي هيچ اشارهاي به آن مجوزات نشده، فلذا معلوم نيست صرافي نوع اول است يا دوم و اين در حالي است كه طبق ماده 2 مصوبه شوراي پول و اعتبار ثبت تاسيس صرافي موكول به اخذ مجوز از بانك مركزي است.
صراف بايد به بانك مركزي تعهد بدهد كه در هيچ يك از سازمانها و نهادهاي دولتي اشتغال ندارد و مديرعامل يا عضو هيئت مديره ديگر شركتها نباشد و شريك صرافي ديگري نميباشد. اين حكم آمره جزء 8 ماده 10 مصوبه شوراي پول و اعتبار است. آيا حضور جناب فريدون به عنوان هيئت مديره يك صرافي با پست و منصب دولتي دستيار ويژه رئيس جمهور مغاير مصوبه شوراي پول و اعتبار نيست؟...
مجوز فعاليت صرافي مستلزم ارائه ضمانتنامه بانكي بدون قيد شرط بابت حسن انجام تعهد به سررسيد دوساله به مبلغ %20سرمايه صرافي است. آيا اين سپرده 400 ميليون توماني از سوي صرافي مذكور در وجه بانك مركزي تاديه شده است؟...
رصد كردن اجرا يا عدم اجراي قانون مبارزه با پولشويي مستلزم ارسال آمار و اطلاعات معاملات انجام يافته در صرافي به بانك مركزي است آيا صورتهاي مالي صرافي به بانك مركزي ارسال شده؟ و بانك مي تواند بگويد اين صرافي چند ميليون در چه سبد ارزي خريد و فروش ارز داشته است؟....
فروش ارز توسط صرافي بايد به صورت روزانه در دفاتر ثبت شود (ماده 35). بانك مركزي بايد در مورد نحوه فعاليت صرافي و رسيدگي به حسابهايش بازرسي به صرافي اعزام كند (ماده 39). آيا بانك مركزي تاكنون بازرسي به اين صرافي كه برادر رئيس جمهور و دستيار ويژهاش در آن ذينفع است، اعزام كرده است؟
و كلام آخر آنكه در ايامي كه جناب حسن روحاني صاحب منصب مركز تحقيقات استراتژيك تحت امر رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام بود، برادر محترمش صاحب صرافي بود. اكنون كه ايشان به منصب رياست جمهوري ارتقا يافته و برادر محترمش به عنوان دستيار ويژه رئيس جمهور است به طوري كه مردم او را در مذاكرات 1+5 در مرتبتي بالاتر از وزير امور خارجه هم در قاب تلويزيون و هم در پشت اتاقهاي دربسته ديدهاند، چرا لقب كاسبي تحريمها نسبت به ديگران داده مي شود ؟ چند نفر از تعداد 426 صرافي تا تاريخ 6/5/93 از نظر بانك مركزي اعتبار داشته اند به كاسبي تحريم مشغولند مديرانشان حامي دولت و چند نفر منتقد دولت هستند؟
قاچاق سازمان یافته میوه
خراسان
خراسان درباره واردات سازمان یافته میوه نوشته است: در حالی که ایران قطب تولید محصولات باغی به شمار می رود و رتبه های دوم تا ششم سیب زرد و سرخ ، پرتقال ، پسته ، انار ، آلبالو ، گیلاس ، انگور و کیوی را در آسیا به خود اختصاص داده ایم اما پیشخوان میوه فروشی ها در تهران ، اصفهان ، تبریز و مشهد با انگور شیلی، سیب فرانسوی، گلابی چینی، پرتقال مصری و هلوی ترکیه ، آناناس فیلیپین ، انبه پاکستان و موز اکوادور ، شاهبلوط ترکیه و آواکادوی برزیلی خودنمایی می کند و این در حالی است که تنها تعدادی از این اقلام از مبادی رسمی وارد کشور شده و مابقی علیرغم ممنوعیت واردات همچنان به صورت قاچاق مرزها را پشت سر نهاده و در مراکز استان ها و کلان شهرها با قیمت های گزاف به فروش می رسد .
پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی میگوید: «مجموعههای سازمان یافتهای در این اقدامات دست دارند که شاید بتوان آنها را مافیا نامید. وی توضیح می دهد: حتما گروههای سازمان یافته به صورت مافیایی در قاچاق میوه دست دارند، وگرنه نمیشود شش میلیارد دلار قاچاق به کشوری وارد شود و همه آنها به صورت کوله بری و ته لنجی انجام گیرد.
واردات بنزین 2 برابر شد
جهان صنعت
این روزنامه در مورد واردات بنزین گزارش داد: از ابتدای سالجاری تاکنون بیش از هشت میلیون لیتر بنزین وارد کشور شده است که واردات روزانه این حجم بنزین در مقایسه با هفت سال گذشته تاکنون یک رکورد به شمار میرود به طوری که حجم واردات این فرآورده نفتی طی سالجاری در مقایسه با سال گذشته رشدی نزدیک به دو برابری را تجربه میکند.
مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران هم با تایید واردات روزانه بین ۸ تا 5/8 میلیون لیتر بنزین از ابتدای سالجاری، تاکید میکنند: تمامی محمولههای بنزین وارداتی دارای استاندارد یورو۴ است.
از سوی دیگر همزمان با لغو تحریمها و از سرگیری تجارت نفتی ایران با اکثر شرکتهای اروپایی همچون لوک اویل روسیه و توتال فرانسه، اخیرا ویتول سوئیس به عنوان بزرگترین شرکت مستقل تجارت نفت جهان، معاملات و تجارت نفتی خود با ایران را از سرگرفته و حتی تاکنون چندین محموله نفت خام به این شرکت سوئیسی فروخته شده است.
یکی از تفاوتهای قرارداد فروش نفت خام به شرکتهای سوئیس همچون ویتول و گلنکور با سایر شرکتهای اروپایی، تهاتر نفت خام و حتی گازوئیل و نفت کوره صادراتی با بنزین است به طوریکه طی چند هفته گذشته چندین محموله بنزین سوئیسی در پایانههای نفتی کشور تخلیه شده است.
پایگاه خبری «هلنی کیپینگ» هم اخیرا با انتشار خبری، اعلام کرد: شرکت سوییسی گلنکور سوییس یک محموله ۳۵ هزار تنی بنزین را از پایانه فجیره امارات بارگیری و به مقصد پایانه بندرعباس ارسال کرده است. رویترز هم با انتشار خبری از ارسال یک محموله بنزین توسط ویتول سوئیس به ایران خبر داده است.