رئيس سازمان امور اراضی:
یک میلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور از چرخه تولید خارج شده است
رئیس سازمان امور اراضی کشور گفت: در پنج دهه گذشته یک میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور از گردونه تولید خارج شده است.
به گزارش ایرنا، قباد افشار روز دوشنبه درنشست هماندیشی سیاستها و رویکردهای حفاظت از اراضی کشاورزی که در دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج برگزار شد، افزود: در این مدت سالانه 20 هزار هکتار زمین کشاورزی که دارای بهترین خاک بودند، از گردونه تولید کشاورزی خارج شدهاند.
وی یکی از دلایل تخریب زمین به خصوص اراضی کشاورزی را استقرار اشتباه صنایع در اطراف شهرهای بزرگ دانست و اظهار داشت: استقرار صنایع در اطراف شهرهای بزرگ همچون تهران، مشهد، اراک، تبریز، اصفهان، کرج و... حاصل یک کار آمایشی نادرست است که امکان برگشت و جابهجایی آن نیز وجود ندارد.
وی یکی از پیامدهای این آمایش نادرست را تخریب محیط زیست، آب، خاک و هوا دانست.
افشار با اشاره به مساحت 141 میلیون هکتاری کشور، بیان داشت: 18 میلیون هکتار از این مساحت را اراضی کشاورزی که حدود 11 درصد مساحت کشور است، تشکیل میدهد که طرح کاداستر دقیق و نحوه پراکنش آنها هنوز به طور کامل وجود ندارد.
وی ادامه داد: حدود 1/2 درصد از کل کشور را که کمتر از دو میلیون هکتار است را خاک درجه یک تشکیل میدهد که شامل جلگههای شمال و برخی دشتهای کشور است که آن هم صرف ویلاسازی و استفاده غیر از کشاورزی میشود و به نوعی خاک کشورمان در حال تاراج شدن است.
رئیس سازمان امور اراضی کشور تصریح کرد: سرانه زمین کشاورزی برای هر ایرانی 2400 مترمربع است که تمام غذای مورد نیازمان را در آن تولید میکنیم و در بررسیهای انجام شده هر سه تا چهار هکتار متوسط زمین کشاورزی به اندازه دو تا سه قطعه برای حدود سه بهرهبردار است.
وی یکی از مشکلات زمینهای کشاورزی در کشورمان را قطعات کوچک حتی زیر یک هکتار دانست و گفت: امروزه ضریب تامین کادری از میزان تولیدات کشاورزی داخلی حدود 60 درصد است که 40 درصد کمبود در این زمینه برای مردم داریم.
وی به استفاده نامناسب از خاکهای مناسب کشورمان به خصوص در مناطق شمالی کشور اشاره کرد و با اشاره به نگاه پست و پائین به خاک و کمارزش دانستن آن، بیان داشت: در دو سه دهه اخیر حدود 10 هزار هکتار از باغهای داخل تهران تخریب شده و باغ سیب کرج را نیز در نظر داشتند به قطعات 250 تا 500 متری برای ویلا و خانهسازی تبدیل کنند.
وی همچنین به از بین بردن باغهای قصرالدشت در شیراز و طرقبه و شاندیز در مشهد اشاره کرد و گفت: در این زمینهای مرغوب طرحهایی همچون پدیده شاندیز همچون قارچ سبز شدهاند.