در نشست معیشت و پیشرفت بررسی شد
ارزیابی عملکرد اقتصادی دولت از نگاه 6 اقتصاددان
6 اقتصاددان ضمن بررسی عملکرد اقتصادی دولت در 2 سال و نیم گذشته، با انتقاد از بیتوجهی به ظرفیتهای عظیم تولیدی و انسانی کشور، راه برونرفت از تنگناهای معیشتی را اجرای واقعی سیاستهای اقتصاد مقاومتی اعلام کردند.
در نشستی با عنوان «معیشت و پیشرفت»که در خبرگزاری تسنیم برگزار شد، پرویز داودی معاون اول اسبق رئیسجمهور اظهار داشت: نباید اقتصاد یا دولتی باشد یا خصوصی انحصاری برای برخی افراد خاص، بلکه همه مردم باید در آن مشارکت داشته باشند.
این اقتصاددان به وضعیت واحدهای تولیدی اشاره کرد و گفت: وضع واحدهای تولیدی خوب نیست و چند جا تعطیل شدهاند، یا نیمهتعطیلاند یا در حال تعطیل شدن هستند که متعاقب آن بیکاری اتفاق میافتد.
داودی افزود: اکنون 800 هزار میلیارد تومان نقدینگی نزد بانکها است که بانک مرکزی فقط مدیریت 100 هزار میلیارد تومان را بر عهده دارد، بنابراین باید سیستم نظارتی بانک مرکزی تقویت شود و انتظار نمایندگان مجلس این است که این پول به سمت واحدهای تولیدی حرکت کند.
وی قیمت بالای تمام شده تولید را یکی دیگر از مشکلات واحدهای تولیدی عنوان کرد و تأکید کرد: برای حل مشکل واحدهای تولیدی باید نرخ تسهیلات را به شدت کم کنیم، چرا که اکنون هزینه تامین مالی بالا است و نرخ تسهیلات بالای 25 درصد تمام میشود، باید واحدهای تولیدی بتوانند با پول ارزان کار را شروع کنند تا توان مقابله با اجناس وارداتی ارزان را داشته باشند که البته این به عنوان راه حل کوتاهمدت است.
این اقتصاددان در بحث یارانهها هم گفت: در مقطع کنونی تا زمانی که توانمندسازی و بهبود ساختارهای اقتصادی به بلوغ خود نرسیده، ما نباید این یارانهها را قطع کنیم، چرا که فشارهای عدیدهای در مناطق محروم وجود دارد که اگرچه یارانه کم است، اما اگر قطع شود فشارها بر این مردم بیشتر خواهد شد.
دو برابر شدن نقدینگی
در دو سال
در ادامه این نشست غلامرضا مصباحی مقدم تصریح کرد: اقتصاد امروز دغدغه اصلی خانوادههای ایرانی است و تمام نظرخواهیها نشان میدهد مسائل اقتصادی اولویت اول ما است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه تأکید کرد: طی 2 سال گذشته نقدینگی در دست مردم دو برابر شده و به مرز 950 هزار میلیارد تومان رسیده است و این علاوه بر ارزی است که در دست مردم وجود دارد و بانک مرکزی آن را 18 تا 22 هزار میلیارد تومان اعلام کرده است.
وی ادامه داد: البته قبول داریم که خانوادههایی هستند که در شرایط و وضعیتی قرار ندارند که بتوانند اینگونه شرایط زندگی خود را سامان دهند و رفع فقر و محرومیت از این دست از خانوادهها بسیار مهم است. در جمهوری اسلامی ایران ننگ است که بعد از 37 سال هنوز خانواده فقیر داشته باشیم.
20 درصد مشکلات اقتصاد ناشی از تحریم است
به گزارش فارس، سید مسعود میرکاظمی وزیر اسبق نفت هم در نشست معیشت و پیشرفت گفت: اگر شناخت واقعیتها صحیح باشد و تحلیل درستی از آنها وجود داشته باشد امروز رشد اقتصادی ما منفی نمیبود و شاهد بیکاری گسترده در کشور نبودیم.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه در دولت قبل در 8 سال 400هزار میلیارد تومان نقدینگی وجود داشت، گفت: اما در 2 سال گذشته شاهد هستیم که میزان نقدینگی 500 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
وی گفت: 20 درصد از مشکلات ما مربوط به بخش بینالمللی است. مثلاً میبینیم قیمت نفت بالا یا پایین میرود و یا تحریم گذاشته و یا برداشته میشود اما فقط در همین محدوده 20 درصد به مشکلات اقتصادی ما افزوده و یا کاهش پیدا میکنند.
میرکاظمی با اشاره به اینکه در یک بررسی کوتاه باید ببینیم در چه حوزههایی توانستهایم رتبه بالای جهانی را از آن خود کنیم، اظهار داشت: مثلاً در سلولهای بنیادی، هوا و فضا و صنایع دفاعی توانستیم با تکیه بر اقتصاد مقاومتی به آنها دست پیدا کنیم و امروز میبینیم مردم ما به آن افتخار میکنند.
میرکاظمی ادامه داد: 2 دیدگاه کلی هم اکنون در اقتصاد و به خصوص در مجلس وجود دارد که یکی توجه به غرب است و میگوید برای رهایی از مشکلات باید به سمت غرب قِل خورد اما دیدگاه دیگر تکیه بر ظرفیتهای داخلی است.
میرکاظمی ادامه داد: مثلاً در صنعت خودرو تا وقتی که فکر کنیم شرکت پژو میتواند مشکلات صنعت خودروی ما را برطرف کند در اشتباه خواهیم بود.
وعده 100 روزه حل مشکلات اقتصادی به 900 روز رسید
در ادامه این نشست محمد سلیمانی با اشاره به ظرفیت نیروی انسانی ما، گفت: در حال حاضر 4/5میلیون نفر دانشجو در کشور وجود دارد که فقط 100 هزار نفر از این دانشجویان میتوانند صنعت نفت را دگرگون کنند و اگر فقط نیم درصد از درآمد نفت را به تحقیق و توسعه اختصاص دهیم، شرکتهای دانشبنیان میتوانند شرایطی را فراهم کنند که ما دیگر خامفروش نباشیم.
وزیر اسبق ارتباطات تأکید کرد: تا زمانی که مدیرانی دور میز دولت مینشینند که منافعی در بخش خصوصی دارند، نباید انتظار داشت که مشکلات اقتصادی برطرف شود.
سلیمانی با اشاره به بدهی 200هزار میلیارد تومانی دولت، گفت: یکی از مشکلاتی که امروز اقتصاد ما با آن روبهرو است، عدم وجود انضباط مالی است، ظاهراً به نظر میرسد انضباط مالی دولت به هم ریخته است.
وی با اشاره به اینکه برخیها وعده برطرف شدن مشکلات اقتصادی را در 100 روز دادند، اما الان 900 روز میگذرد ولی مشکلات حل نشده است، گفت: مردم باید بدانند اینگونه وعدهها فقط جنبه سیاسی دارد و تا این صحبتهای سیاسی وجود دارد، نباید انتظار داشت مشکلات اقتصادی کشور برطرف شود.
رکورد قاچاق محصولات کشاورزی
لطفالله فروزنده نیز در این برنامه بیان داشت: برای اداره کشور یک تفکر لیبرالی وجود دارد که مقام معظم رهبری در اول فروردین 94 فرمودند، این تفکر عقیم است.
معاون توسعه انسانی رئیسجمهور در دولت قبل تصریح کرد: وقتی وزیری به مجلس فراخوانده میشود و از او میپرسند شما چرا 16 شرکت دارید و چگونه با توجه به اداره این 16 شرکت به امور وزارتخانه رسیدگی میکنید؛ او در پاسخ میگوید 16 شرکت ندارم، بلکه 19 شرکت دارم.(!)
وی افزود: اگر 15 هزار بنگاهی که تعطیل شدهاند، حمایت مالی شوند، برخی از مشکلات اقتصادی حل میشود. فروزنده گفت: باید مردم را در اقتصاد مشارکت دهیم، در حالی که مردم شرطی شدهاند.
وی بیان داشت: چرا 20 تا 30 میلیون تن محصول کشاورزی وارد کنیم و امسال واردات محصول کشاورزی قاچاق رکورد زده است.
اولویت قاچاقچی به تولیدکننده در دریافت وام!
حجتاله عبدالملکی نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه بانکها در برخی موارد به جای تولیدکننده به قاچاقچی وام میدهند، گفت: برای اینکه به صورت عملیاتی شرایط تحقق اقتصاد مقاومتی فراهم شود باید به 2 رکن یعنی تقویت اقتصاد ملی و تقویت فرهنگ جهاد اقتصادی توجه شود و در همه برنامههای اقتصادی مد نظر قرار گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) بیان داشت: برای تحقق رویکرد اقتصاد مقاومتی در بلند مدت و میان مدت حتماً باید رفتار اقتصادی مدیران اصلاح شود چرا که بالاخره تفکر ما توسعه درونزا است.
این اقتصاددان بیان داشت: در کوتاهمدت و میانمدت و آنچه را که بتوان در عمر یک مجلس به آن اشاره کرد و آن کاری که در اقتصاد مقاومتی طی این مدت بتوان انجام داد این است که نظارت به معنای مطالبهگری داشته باشیم و در کنار آن قانونگذاری داشته باشیم.
وی در ادامه گفت: اما در برنامهها برای اینکه به صورت عملیاتی شرایط تحقق اقتصاد مقاومتی را فراهم کنیم باید به 2 رکن اقتصاد مقاومتی یعنی تقویت اقتصاد ملی و تقویت فرهنگ جهاد اقتصادی توجه شود و در همه برنامههای اقتصادی مجلس دهم مورد نظر قرار گیرد.
وی افزود: 370 میلیون نفر جمعیت در کشورهای اطلاع همسایه ما وجود دارد که عموم آنها حاضرند کالای ایرانی مصرف کنند اما متاسفانه دیده میشود که بازارهایی حتی مثل بازار عراق را از دست میدهیم.
عبدالملکی بیان داشت: دومین نیازمندی برای توجه به تولید ملی سرمایه است که با وجود 950 هزار میلیارد تومان نقدینگی و سرمایه کافی برای جهش تولید در کشور وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه سرمایه خارجی خوب و مطلوب است، گفت: اما اصرار بر سرمایه خارجی و تاکید بر آن مثل این میماند که فردی در خانه خود یک چاه پر آب دارد اما در کوچهها به دنبال یک کوزه آب میگردد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) افزود: بنابراین رفته رفته باید بانکها از طرق قانونگذاری و نظارت به سمت مشارکت واقعی در ارائه تسهیلات پیش روند که میتواند با 10 درصد شروع شود و ظرف 4 یا 5 سال کل تسهیلات شبکه بانکی را دربر بگیرد.
وی بیان داشت: ما 29 الی 30میلیون نیروی کار داریم که گفته میشود 3 تا 6 میلیون نفر نیروی کار بیکار داریم که اگر این نیروی کار توانمندسازی شود میتوانیم به عنصر کارآفرینی تکیه کنیم.