آمریکا پیشنویس قطعنامه روسیه در محکومیت نقض حاکمیت سوریه را رد کرد!
قطعنامه پیشنهادی روسیه به شورای امنیت که نقض حاکمیت سوریه را محکوم میکرد، به خاطر مخالفت آمریکا و فرانسه، تصویب نشد.
روسیه میگوید روز جمعه قصد داشت قطعنامهای را به تصویب برساند که زمینهساز شکلگیری آتشبس و روند مذاکرات بود، اما با مانعتراشی آمریکا و فرانسه، این قطعنامه تصویب نشد. قرار است فردا بار دیگر این قطعنامه مورد بحث قرار گیرد.
در قطعنامه پیشنهادی روسیه، هرگونه نقض حاکمیت و نقض وحدت ارضی سوریه محکوم شده و اقدام نظامی ترکیه علیه سوریه، نیز مصداق این نقض حاکمیت دانسته شده بود.
بحث درباره تحرکات نظامی ترکیه در شمال سوریه، بیشتر وقت حاضران در شورای امنیت را به خود اختصاص داده بود. نماینده روسیه ضمن ابراز نگرانی در مورد این اقدامات آنکارا، به حاضران گوشزد کرد که اقدامات ترکیه، شرایط را در سوریه پیچیدهتر و دشوارتر میکند. «استفان دوچاریک» سخنگوی سازمان ملل هم اعلام کرد، هرگونه درگیری در مرزهای ترکیه و سوریه میتواند از کنترل خارج شود.
این در حالی است که فرانسه و آمریکا کاملا برعکس موضعگیری میکنند؛ «فرانسوا دلاتر» سفیر فرانسه در سازمان ملل، مدعی شد: مسکو مسئول وخامت اوضاع در سوریه است. «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرد: آمریکا در مقابل اقدامات تحریکآمیز روسیه در سوریه، در کنار ترکیه میایستد.
در سال 2011 ایالات متحده و همپیمانان منطقهای آن، با مداخله در امور داخلی سوریه و مسلح کردن عناصر تروریستی، قصد داشتند دولت دمشق را براندازند و یک نظام همسو با رژیم صهیونیستی در این کشور روی کار آورند. این طرح با مشکل مواجه شد و ورود روسیه به حمایت از دولت دمشق، شرایط را برای آمریکا و تروریستهای مورد حمایت این کشور سختتر کرد.
چیزی که به ویژه در حال حاضر حامیان تروریسم را نگران کرده، قطع شدن بسیاری از مسیرهای امدادی به تروریستهاست. در همین ارتباط، «فرانسوا اولاند» طی مصاحبه با شبکه رادیویی «فرانس اینتر» گفت: روسیه با حمایت یکجانبه از بشار اسد، کاری از پیش نخواهد برد و نمیتواند از اوضاع کنونی خارج شود! منظور اولاند از اوضاع کنونی، احتمالا موانعی است که جبهه حامی تروریسم در مسیر عملیات روسیه و سوریه جهت ریشهکنی تروریسم، ایجاد کردهاند. برای از سرگیری کمکرسانی به تروریسم، فرانسه به همراه آلمان یکبار دیگر از ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه حرف زدند. پیش از این، آمریکا و خصوصا عربستان برای اینکه عملیات ارتش سوریه و مقاومت را در استان حلب متوقف کنند، از اعزام نیرو دم میزدند، اما پس از درک واقعیتهای میدانی، بی سر و صدا از این موضع عقب نشستند.
در ماجرای سوریه هر چند غربیها پیچیدهتر عمل میکنند و قبل از هر اقدامی، پیامدهای احتمالی آن را میسنجند، ولی عربستان معمولا از مداخله زمینی و لشکرکشی دم میزند و این نشان میدهد که ریاض روی قدرت واشنگتن بیش از حد حساب باز کرده است و تنگناهای میدانی موجود برای آمریکا را درک نمیکند.
دیروز نیز «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان اعلام کرد، باید مخالفان سوریه را به موشکهای زمین به هوا مجهز کرد. الجبیر همچنین، آرزوی خیالی خود را یک بار دیگر بر زبان آورد و گفت، اسد باید از قدرت کنارهگیری کند. در ارتباط با این موضوع که عربستان به تنهایی و بدون آمریکا، قادر به لشکرکشی به سوریه نیست، تقریبا همه کارشناسان اتفاق نظر دارند. در این رابطه، «علی الاحمد» تحلیلگر سیاسی عربستانی، ادعای سعودیها برای لشکرکشی به سوریه را «بیاساس» دانسته و گفت، ریاض توان این اقدام را ندارد. «مهدی دخلالله» وزیر اطلاعرسانی سابق سوریه نیز گفت که ورود عربستان به خاک سوریه، بازی با آتش است.