رهبر انقلاب در دیدار نخست وزیر یونان:
اروپا باید اراده مستقل از آمریکا داشته باشد
حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر دیروز (دوشنبه) در دیدار آقای آلکسیس سیپراس نخست وزیر یونان، با اشاره به سوابق درخشان فرهنگی و تمدنی ایران و یونان، خاطرنشان کردند: این سفر میتواند آغاز خوبی برای افزایش مبادلات و همکاریهای بلندمدت دو کشور باشد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به اظهارات نخست وزیر یونان درباره دیدگاهها و منافع متضاد در اروپا، افزودند: این انتقاد به اروپا وارد است که بر خلاف گذشته، اراده مستقلی در قبال آمریکا ندارد که اروپاییها باید این نقطه ضعف را اصلاح کنند.
رهبر انقلاب در خصوص سخنان نخست وزیر یونان درباره مسئله سوریه نیز گفتند: تروریسم یک بیماری واگیردار و بسیار خطرناک است که اگر همه بهطور جدی با آن مقابله کنند قابل کنترل است اما متأسفانه برخی با واسطه یا بیواسطه به جریانهای تروریستی کمک میکنند.
ایشان با اشاره به نقاط مشترک و همسویی سیاستهای ایران و یونان گفتند: جنابعالی و دولتتان سیاست و منش مستقلی دارید که امیدوار هستیم بتوانید بر مشکلات اقتصادی فائق آیید و این سفر نیز زمینهای برای تقویت منافع هر دو کشور باشد. در این دیدار که آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز حضور داشت، آقای «آلکسیس سیپراس» نخست وزیر یونان، خطاب به رهبر انقلاب گفت: شما رهبر مردم بزرگ و پرافتخاری هستید که نقشی تعیینکننده در تاریخ و در دفاع از آرمانها و استقلالشان ایفا کردهاند.
آقای سیپراس سفر به ایران را نشانه اراده سیاسی مشترک برای افزایش همکاری در تمامی سطوح خواند و افزود: این سفر نقطه عطفی در روابط دوجانبه و به سود منافع هر دو کشور خواهد بود.
نخست وزیر یونان با اشاره به دیدگاهها و منافع متضاد و پیچیدگیها و مشکلات حوزه اروپا، خاطرنشان کرد: اقتصاد کشورهای اروپایی به یکدیگر وابسته شده و تغییر در آنها بسیار دشوار است که برای اصلاح این وضع، باید ترکیب قوا در اتحادیه اروپا عوض شود. آقای سیپراس در خصوص مسئله سوریه نیز گفت: امیدواریم شاهد تحولات مثبتی در مسئله سوریه باشیم زیرا این بحران دارای ابعاد انسانی است که صدها هزار نفر را در اثر حملات تروریستها مجبور به ترک خانههایشان و مهاجرت به کشورهای دیگر از جمله یونان کرده است.
رایزنی در زمینه مبارزه با تروریسم
«حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان، روز دوشنبه در دیدار آلکسیس سیپراس با اشاره به روابط رو به رشد تهران - آتن، گفت: روابط دوجانبه از این امکان برخوردار است که در همه عرصههای مورد علاقه به ویژه اقتصادی، فرهنگی و دانشگاهی گسترش و تعمیق یابد.
روحانی با اعلام آمادگی تهران برای همفکری و رایزنی بیشتر با اتحادیه اروپا و یونان در زمینه مبارزه با تروریسم گفت: باید کشورهای حامی تروریسم را قانع کنیم که استفاده ابزاری از تروریستها کار بینتیجه و غلطی است و تروریسم در نهایت منافع آنها را نیز آسیبپذیر خواهد کرد.
نخست وزیر یونان نیز در این دیدار گفت: ضروری است که همکاریهای اقتصادی دو کشور را بر پایههایی استوار و پایدار که به نفع دو ملت است بنا کنیم و شرکتهای یونانی به پشتوانه بانکهای بزرگ اروپا علاقهمند به سرمایهگذاری و همکاری با ایران در همه زمینهها به ویژه کشتیرانی، ساخت و ساز و خدمات هستند.
وی افزود: بیتردید مبارزه با تروریسم و سد کردن راههای کمکهای مالی و تسلیحاتی به آنها در کنار بازگرداندن ثبات و امنیت به منطقه میتواند از موج آوارگان و پناهجویان بکاهد.
تاکید بر لزوم گسترش همکاریهای دوجانبه
به گزارش ایرنا، اسحاق جهانگیری دیروز (دوشنبه) در نشست مشترک خبری با آلکسیس سیپراس ضمن خوشامدگویی به نخست وزیر یونان و هیئت عالیرتبهای که دولت و بخش خصوصی در سفر به ایران او را همراهی میکند، افزود: سفر نخست وزیر یونان به تهران نقطه عطفی در روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین دو کشور خواهد بود. معاون اول رئیس جمهوری اظهار داشت: در این دیدار در زمینه روابط دوجانبه گفت و گوهای خوبی صورت گرفت و در زمینه همکاریهای مهمی بین دو کشور گفت و گو شد.جهانگیری افزود: در این دیدار در زمینه بخش انرژی، فروش نفت، گاز، پتروشیمی، حمل و نقل دریایی، جادهای، کشتیرانی و همینطور همکاریهای علمی و فرهنگی گفت و گو شد. معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: همچنین در زمینه مسائل منطقهای و تهدیدی که از سوی گروههای تروریستی و افراطیگری، امنیت جهانی را تهدید میکند بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
آلکسیس سیپراس نخست وزیر یونان نیز در این نشست خبری مشترک ضمن تشکر از معاون اول رئیس جمهوری، گفت و گوهای خود در تهران را سازنده توصیف کرد و افزود: این گفت و گوها زمینههای جدیدی برای توسعه همکاری و روابط دو ملت تاریخی و باتمدن ایجاد میکند.
وی ادامه داد: مردم یونان و ایران مشترکات زیادی دارند و با داشتن تمدن هزاران ساله البته با چالشهایی نیز مواجه بودهاند و ما دو ملتی هستیم که یاد گرفتیم برای استقلال و عزت خود مبارزه کنیم.
سیپراس ادامه داد: بنابراین با امضای تفاهمنامه امروز امکانات مناسبی ایجاد میشود تا بهرهبرداریهایی به سود و منافع هر دو ملت صورت گیرد و به نظر من این ویژگی را نیز طرف ایرانی دارد و یونان میتواند پلی برای ارتباطی این کشور با اروپا باشد.وی افزود: در این راستا نقش ایران بسیار حائز اهمیت است و میتواند عامل ثبات در منطقهای بیثبات باشد و نقشآفرینی کند.
امضای سه سند همکاری
میان ایران و یونان
پس از مذاکرات مشترک دوجانبه اسناد نقشه راه توسعه همکاریهای دوجانبه، یادداشت تفاهم همکاری سیاسی و یادداشت توسعه لغو روادید سیاسی به امضای مقامات دو کشور رسید.
50 نفر از صاحبان صنایع، اقتصادی و تجاری یونانی از جمله نیکوس کوجییاس وزیر امور خارجه، پایوتیس اسکورلتیس وزیر محیط زیست و انرژی، یورگوس استاساکیس وزیر دارایی، گردشگری و توسعه و دیمترس مرداس معاون وزیر امورخارجه یونان، نخست وزیر این کشور را در این سفر همراهی میکنند.
برنامه دولت آتن برای توسعه همکاریها
نخست وزیر یونان همچنین عصر دوشنبه با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدار کرد.هاشمی رفسنجانی، ترکیب هیئت همراه نخستوزیر یونان را نشانه برنامه دولت آتن برای توسعه همکاریها دانست و تأکید کرد: از ترکیب همراهان شما روشن میشود که اولویت شما برای همکاریها چیست و جمهوری اسلامی ایران نیز در همه زمینههای مورد علاقه، آماده همکاری است. نخستوزیر یونان نیز در این دیدار با اشاره به سوابق روابط دو کشور تأکید کرد: در این سفر که نقطه عطفی برای روابط دو کشور است، گفتوگوهای سازندهای با رئیسجمهور، معاول اول رئیسجمهور و وزرای کابینه داشتیم و امیدواریم خیلی سریع نتایج این سفر برای مردم دو کشور ملموس شود.
سوابق دیرینه و تمدنی همکاری میان دو کشور
الکسیس سیپراس نخست وزیر یونان همچنین عصر دیروز با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و پیرامون همکاری های دو جانبه در بخشهای مختلف سیاسی و اقتصادی گفتگو کرد.
شمخانی در این دیدار با تقبیح بکارگیری استاندارد دو گانه در مقابله با تروریسم تصریح کرد؛ بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و برقراری آرامش و ثبات در این کشور تنها با مذاکره سوری- سوری برای تحقق اراده و خواست مردم این کشور فراهم خواهد شد.نخست وزیر یونان نیز در این دیدار با اشاره به سوابق دیرینه و تمدنی همکاری میان دو کشور گفت؛ به دنبال افزایش سطح روابط اقتصادی میان دو کشور و استفاده از ظرفیت های متعدد پیش رو هستیم.