زاکانی:
قرارداد محرمانه با پژو معنی ندارد
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از پنهان کردن جزئیات قراردادهای دولت با شرکتهای خارجی، از تدوین طرح تحریم شرکت فرانسوی پژو توسط مجلس خبر داد.
علیرضا زاکانی نماینده تهران ضمن اعلام این خبر گفت: شرکت پژو علیرغم قراردادی که برای همکاری با ایران تا سال 2014 داشت، 2 سال قبل از اتمام قرارداد به صورت یکجانبه اجرای آن را متوقف کرد که به طرف ایرانی یعنی ایرانخودرو خسارات سنگینی وارد شد و متعاقب آن، مشتریان خودروهای پژو در ایران نیز با بحران خدمات و قطعات مواجه شدند.
زاکانی در گفتوگو با فارس، ادامه داد: این شرکت فرانسوی جزو برندهای برتر خودروسازی جهان نیز نیست که این همه اشتیاق برای گشودن بازار ایران به روی آن وجود دارد. اگر قرار است با خودروسازی وارد همکاری شویم، باید کیفیت تولیدات و نیز سابقه همکاری را لحاظ کرده و در قراردادها، فرآیند انتقال فناوری به شرکتهای ایرانی را نیز در نظر بگیریم تا خودروسازی ایران از وضع کنونی خارج شود.
وی افزود: طی 17 سال شراکت ایران خودرو با پژو، گزارشها میگوید پژو از انتقال فناوری به شریک ایرانی خودداری کرده و طرف ایرانی همواره به مونتاژ مشغول و در فناوریهای اصلی وابسته به فرانسه بوده است.
این نماینده مجلس یکی از دلایل عقبماندگی صنعت خودرو کشور را شراکت با پژو فرانسه دانست و گفت: 17 سال، زمان کمی برای رشد یک صنعت در نتیجه شراکت نیست و اینکه میبینیم ایران خودرو علی رغم نزدیک به 2 دهه شراکت با پژو نتوانسته سطح فناوری خود را ارتقا داده و به جمع تولیدکنندگان برتر خودرو بپیوندد، ریشه در انتخاب غلط شریک و نوع شراکت دارد.
زاکانی گفت: بر همین مبنا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ادامه شراکت با پژو را در راستای منافع ملی ارزیابی نکرده و با تحریم این شرکت، خودروسازان داخلی را تشویق به شراکت با خودروسازان برتر جهان میکنند.
زاکانی در پایان با اشاره به این گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت که «قرارداد با پژو محرمانه است» گفت: شرکتهای خودروسازی، اگر خصوصی بودند، شاید قید محرمانه برای قراردادهای آنها معنی داشت اما وقتی این شرکتها دولتی و متعلق به همه مردم هستند، قید محرمانه برای آنها معنی ندارد و نمایندگان مردم در مجلس باید بر کم و کیف آنها نظارت کنند چراکه کشور هم تجربه خوبی از این قراردادهای محرمانه ندارد.
متن قرارداد را
منتشر کنید
همچنین در ادامه اعتراضات به قراردادهای شبههانگیز دولت با اروپاییها، مرکز مطالعات سیاستگذاری صنعتی دانشگاه امیرکبیر هم در نامهای خطاب به وزیر صنعت درخواست کرد اگر قرارداد ایرانخودرو با پژو تضمینکننده منافع مردم است، متن قرارداد منتشر شود تا همگان توانایی صحهگذاری بر درستی این ادعا را داشته باشند.
این مرکز مطالعات سیاستگذاری صنعتی درباره معیار نعمتزاده برای انتخاب شبههناک شرکت پژو به عنوان طرف قرارداد ایران اعلام کرد: چرا سایر شرکتهای خودروساز دنیا که در حال حاضر شرایط بهتری دارند و کارشناسان، آینده مطلوبتری برای آنها متصور هستند برای شراکت انتخاب نشدند؟
در ادامه این نامه خاطرنشان شده است: با توجه به سوابق بد و ناموفق شرکت پژو در زمینه همکاری با دیگر کشورها و همچنین تجربه مشارکت سه دههای ایران خودرو با پژو چه تضمینی برای صادرات یک سوم از محصولات تولیدی وجود دارد؟ آیا پژو بازار صادراتی خود را در اختیار ایران خودرو قرار خواهد داد؟ این صادرات قرار است با چه برندی صورت گیرد؟ و آیا در صورت صادرات خودرو با برند پژو، این صادرات کمکی به توسعه برند و بازار ایران خودرو خواهد کرد؟
مرکز مطالعات سیاست گذاری صنعتی دانشگاه امیرکبیر در پایان نامه خود خطاب به وزیر صنعت اعلام کرد: با توجه به اینکه شما و خودروسازان معتقدید این قرارداد تضمینکننده منافع مردم و قطعهسازان خواهد بود، خواهشمند است دستور انتشار عمومی متن قرارداد را صادر کنید تا این قرارداد در معرض قضاوت و نظر تمامی صاحبنظران و تحلیلگران صنعت خودرو قرار گیرد و همگان توانایی صحهگذاری بر درستی این ادعا را داشته باشند چرا که بستن فضاهای کارشناسی و حاکم کردن فضای امنیتی بر صنعت و محرمانه اعلام کردن قراردادها نتیجهای جز ادامه روندهای غلط گذشته و تضییع حقوق مردم نخواهد داشت.
گفتنی است پس از اینکه دولت روحانی جزئیات قراردادهای نفتی و هواپیمایی را تاکنون از دید ملت ایران مخفی کرده بود وزیر صنعت هم از محرمانه بودن قرارداد پژو خبر داده و گفته است: همه قراردادهای خارجی از جمله قرارداد پژو محرمانه هستند.