با وجود ادعای لغو تحریمها
نفت ایران به اروپا نرفت ، صادرات به آسیا کاهش یافت
در حالی که ایران به رغم لغو تحریمها نتوانسته محمولهای از نفت خود را به بازار اروپا صادر کند شرکتهای گانوور و ویتول هر کدام چند محموله بنزین را به ایران انتقال دادهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، شرکتهای بزرگ نفتی به تدریج در حال از سرگیری تجارت با ایران هستند، اما این تلاشها همچنان با احتیاط صورت میگیرد و اغلب با موانع حقوقی عظیمی مواجه است. این بدان معناست که بازگشت کامل به بازار ایران بعد از لغو تحریمها هفتهها به طول خواهد انجامید.
اما در حالی که افزایش صادرات نفت ایران در پی تحریمها به مشکل خورده و به ویژه ایران نتوانسته هنوز نفتی به اروپا صادر کند چندین محموله بنزین به ایران انتقال داده شده است.
منابع تجاری گفتند، شرکتهای مهم گانوور و ویتول هر کدام چند محموله بنزین را به ایران انتقال دادهاند. گانوور و ویتول از اظهارنظر در این باره خودداری کردند.
در همین حال، شرکت سوئیسی لیتاسکو متعلق به شرکت لوک اویل روسیه به دلیل آنچه منابع تجاری، مشکلات پوشش بیمهای کشتی خواندند، ناگزیر از لغو قرارداد حمل یک محموله نفت ایران به ایتالیا در اوایل ماه فوریه شد.
منابع تجاری گفتند، هماهنگیهای اولیه توسط گلنکور و توتال برای اینکه تانکرها درماه فوریه نفت خام ایران را حمل کنند به عمل آمده، هرچند که از جمله به دلیل مشکلات بیمهای هنوز مشخص نیست که آیا این قراردادها نهایی شده یا نه.
یک منبع تجاری نیز گفت: «به رغم لغو تحریمها، هنوز (تجارت با ایران) خیلی دشوار است. پرداخت به دلار یک مشکل است، اعتبارات اسنادی بانکها مشکلی دیگر و بیمه کشتیها یک مشکل دیگر.»
یک منبع آگاه در شرکت ملی نفت ایران گفت، شرکتهای لیتاسکو، کپسا و توتال همگی به دنبال خرید محمولههای نفت خام از ایران بودند، اما برخی معاملات هنوز نهایی نشده، و باید نفتکشهایی برای حمل این محمولهها پیدا شود.
وی افزود، در بازار آسیا، ژاپن، تایوان و هند همگی خواستار واردات نفت بیشتری از ایران نسبت به مقادیر خریداری شده در طول تحریمها شدهاند.
بازیگران مهم صنعت کشتیرانی میگویند، تلاشهای ایران برای آغاز صادرات نفت به اروپا هنوز به نتیجه نرسیده، زیرا مالکان تانکرها هنوز قادر به تامین پوشش بیمهای لازم برای محمولههای ایرانی نیستند.
در همین حال آمارهای منتشر شده در مورد واردات نفت چهار کشور آسیایی از ایران نشان میدهد ایران در سال 2015 بالغ بر یک میلیون و 27 هزار بشکه در روز نفت در بازار آسیا به فروش رسانده است.
صادرات نفت ایران به آسیا در سال 2015 نسبت به سال قبل از آن افت هشت درصدی داشته است. ایران در سال 2014 بالغ بر یک میلیون و 117هزار بشکه در روز نفت به کشورهای آسیایی صادر کرده بود.
بر اساس این گزارش صادرات نفت ایران به چین، هند، و کرهجنوبی در سال 2015 کاهش و صادرات به ژاپن اندکی افزایش داشته است.
صادرات نفت ایران به چین در سال 2015 با کاهش سه درصدی نسبت به سال قبل از آن به 532 هزار بشکه در روز رسیده است. چین در سال پیش از آن روزانه 549 هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده بود.
صادرات نفت به هند با کاهش قابل ملاحظه 25 درصدی مواجه شد و از 276 هزار بشکه در روز در سال 2014 و 208 هزار بشکه در روز در سال 2015 رسید.
کرهجنوبی نیز که در سال 2014 بالغ بر 123 هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده بود این رقم را در سال 2015 با کاهش 5/6 درصدی به 116هزار بشکه در روز رساند.
در عین حال صادرات نفت ایران به ژاپن در سال 2015 با افزایش یک درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شد و به 170 هزار بشکه در روز رسید. ژاپن در سال قبل از آن 168 هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده بود.