گاردین: از ترس آمریکا
بانکهای بزرگ اروپا حاضر به همکاری با ایران نیستند
یک روزنامه انگلیسی در گزارشی نوشت: باقیماندن زیرساخت تحریمها و استمرار تحریمهای اولیه موجب شده است که بانکهای اروپایی از برقراری روابط تجاری با ایران امتناع کنند.
روزنامه گاردین با نظرسنجی از مسئولان ۱۰ بانک بزرگ اروپا گزارش داد این بانکها که از واکنش مقامات آمریکایی نگرانند، همچنان برای انجام معامله با ایران بیمیل هستند و سیاست خود را در قبال این کشور تغییر ندادهاند.
بنا بر این گزارش بهرغم دستورالعملی که از سوی وزارت خزانهداری آمریکا منتشر شده و هدف آن اطمینانبخشی مجدد به اروپاییها مبنی بر مجاز بودن تجارت با ایران بوده، بانکهای بزرگ اروپایی هنوز جانب احتیاط را رها نمیکنند.
گاردین تاکید کرد: ادارات مربوط به تبعیت از تحریمها در بانکهای بزرگ مشغول بررسی راهنما و مجوز 50 صفحهای دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا هستند. این روزنامه انگلیسی در ادامه نوشت: برخی میگویند متن این راهنما آنقدر پیچیده است که شاید سبب ممانعت از بازگشت تاجران به ایران شود.
به نوشته این روزنامه، این مسئله نشاندهنده بیمیلی شرکتها و دولتهای اروپایی برای تجارت با ایران و رساندن ارزش معاملات از 7/6 میلیارد یورو (8/5 میلیارد دلار) فعلی به حدود 28 میلیارد دلار قبل از تحریمهاست.
یک بانکدار ارشد اروپایی با اشاره به سختگیریهای آمریکا، تأکید کرد: «من هنوز یک بانک طراز اول سرمایهگذاری اروپایی پیدا نکردهام که بخواهد به ایران برگردد». بخشهای تبعیت از تحریمها در بانکهای بزرگ مشغول بررسی دستورالعمل 50 صفحهای اداره کنترل داراییهای خارجی خزانهداری آمریکا هستند. برخی میگویند این دستورالعمل آنقدر پیچیده است که ممکن است تجار را از بازگشت به ایران بازدارد و برخی دیگر میگویند، نگراناند که از این متن تفسیرهای متفاوتی انجام بگیرد. در همین رابطه خبرنگار این روزنامه چاپ لندن هفته گذشته به یکی از شعب بانک اچاسبیسی رفت تا ببیند که آیا شهروندان ایرانی ساکن انگلیس میتوانند یک حساب شخصی باز کنند یا نه. به گفته یکی از مسئولان شعبه، این کار هنوز امکانپذیر نیست، اما احتمالاً این وضعیت طی 2 هفته آینده تغییر خواهد کرد.
بانکهای بارکلیز، سوشیت جنرال، آربیاس، سیتی، کومرزبانک و داچ بانک هم نگفتند که آیا یک تبعه ایرانی غیرمرتبط با دولت ایران، مثلاً یک دانشجو، میتواند یک حساب شخصی در شعب آنها باز کند یا نه، با این وجود سخنگوی داچ بانک گفت: داچ بانک، فعلاً سیاست قبلی خود در زمینه خودداری از همکاریهای مرتبط با ایران را ادامه میدهد.
یک بانکدار دیگر اروپایی نیز تأکید کرد: تحریمها در آمریکا واقعاً همچنان پابرجا هستند، تنها تحریمهای مرتبط با هستهای هستند که کاهش یافتهاند، حتی اگر شما دفتری در تهران باز کنید و از سیستم عامل شرکت مایکروسافت هم استفاده کنید، باز هم ممکن است دچار مشکل شوید.
جو کلی حاکم این است که بانکها منتظر میمانند و میگذارند دیگران اول از همه ریسک کنند. اما بانکهای کوچکتر اروپایی یا بانکهای چینی و روسی که نگران محروم شدن از بازار مالی آمریکا نیستند، زودتر دست به کار خواهند شد. بانکها بهطور خاص درباره تحریمهای اولیه آمریکا در ارتباط با تروریسم و نقض حقوق بشر که علیه ایران باقی است، نگرانی دارند.
ابهام در فهرست تحریمها
«نیکلاس برنز» معاون اسبق وزارت امور خارجه در مصاحبه با اندیشکده شورای آتلانتیک گفت: من از دولت حمایت میکنم که ما تحریمها بر ایران را حفظ میکنیم؛ به خاطر فعالیتهای تروریستی ایران، به علت نقض حقوق بشر، و هماکنون به علت آزمایش موشک بالستیک که نقض آشکار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بود که ما در هر دو دولت بوش و اوباما از آن پشتیبانی کردیم.
اکونومیست نیز در گزارشی نوشت: وقتی تحریمها در تاریخ ۱۶ ژانویه (۲۶ دی) لغو شد، این جشنهای خیابانی نبود که برگزار شد، بلکه بدبینی عمیق ایرانیها نسبت به درست شدن اوضاع اقتصادی بود که آشکار شد.
در ادامه گزارش آمده است: علاوه بر این، آمریکا در ۱۸ ژانویه (۲۸ دی) تحریمهای جدیدی علیه اشخاص و نهادهایی که درگیر برنامه موشکی ایران هستند وضع کرد. به گزارش جام نیوز، اکونومیست تاکید کرد: بانکهای خارجی که برخی از آنها به دلیل ارائه تسهیلات تجاری به ایران جریمههای سنگینی پرداختهاند، از تناقضات در فهرست تحریمهای رسمی منتشره توسط کشورهای مختلف شکایت دارند.
نگرانی غربیها از ورود دوباره به بازار ایران
نگرانی غربیها از ورود دوباره به بازار ایران، به علت ابهامات پیرامون لغو تحریمها و همچنین ترس از کارشکنی آمریکاییها، بر سفر اروپایی روحانی هم سایه انداخته است. بر این اساس خبرگزاری رویترز با اشاره به سفر رئیسجمهور کشورمان به ایتالیا و فرانسه نوشت: مقامات فرانسوی و ایتالیایی انتظار ندارند در جریان این سفر، قراردادهای مهمی امضا شود.
به اعتقاد رویترز، روحانی در اولین سفر خارجی خود از زمان اجرایی شدن توافق، در راس هیئتی 120 نفره متشکل از کارآفرینان ایرانی، وزیر نفت و دیگر مقامات دولتی برای پنج روز به پاریس و رم میرود، اما مقامات فرانسوی و ایتالیایی همچنان انتظار ندارند در جریان این سفر، قراردادهای مهمی امضا شود و خود روحانی هم از «مسیر طولانی» پیوستن مجدد اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی سخن گفته است.
نویسنده این گزارش با اشاره به اظهارات یک مقام یک شرکت مهم انرژی هم نوشت که هنوز روشن نیست که ایران برای این بخش چه قراردادهایی در ذهن دارد و نتیجه گرفت: انتظار نمیرود قراردادهای مهمی در جریان این سفر به امضا برسد.