مقام اسبق دولت مصر در گفتوگو با کیهان:
انقلاب مصر در آغاز اسلامی بوداما در مسیر منحرف شد
با وجود گذشت پنج سال از انقلاب 25 ژانویه 2011 در مصر، این انقلاب نه تنها به اهدافش نرسید بلکه با کودتای نظامیان علیه محمدمرسی به نوعی مصادره شد.
همزمان با پنجمین سالگرد این انقلاب با دکتر عبدالله حسنعلیالاشعل، معاون وزیر خارجه اسبق مصر و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در سال 2012 گفت وگویی انجام شده است که خلاصهای از آن در ادامه خواهد آمد.
دکتر عبدالله اشعل در این مصاحبه درخصوص اهداف انقلاب 25 ژانویه مصر گفت: ملت مصر همانند مردم ایران در سال 57، برای رها شدن از دست رژیم فاسد و سرکوبگر دست به قیام زدند. رژیم حسنی مبارک با دزدیدن اموال ملت و حاکم کردن نظامیان بر شهروندان به امر اربابانش یعنی آمریکا و اسرائیل خدمت میکرد، از این رو انقلاب مصر در نقطه شروع شبیه انقلاب ایران بود، اما انقلاب مصر یک تفاوت مهم با انقلاب ایران داشت و آن اینکه مردم مصر اعم از مسلمان و مسیحی بر ضد دشمن وطن، دست به انقلابی زدند در حالی که انقلاب ایران اسلامی بود و مسلمانان علیه شاه قیام کردند. به طور کلی انقلاب مصر چهار هدف کلی را دنبال کرد که عبارتند از: آزادی، استقلال، کرامت انسانی و عدالت اجتماعی، الان نه تنها این اهداف تحقق نیافته است بلکه مصائب جدیدی هم بر آن افزوده شده است.
این مقام سابق مصری در ادامه در مورد دلایل انحراف انقلاب 25 ژانویه بیان داشت، عامل اصلی منحرف شدن انقلاب مصر از اهداف خود، چالش بر سر قدرت و ظهور جریان اسلامی به گونهای توطئهآمیز و کاملا متفاوت از انقلابیون ژانویه بود، همین امر باعث سرکوب انقلابیون و انحراف انقلاب از مسیر اصلی خود شد.
دکتر اشعل همچنین به نقش برخی از کشورهای عربی در ناکامی انقلاب مصر اشاره و تاکید کرد، بدون تردید هراس کشورهای خلیجفارس از دموکراسی و انقلاب مردم مصر و علاقه شدید آنها به وابسته بودن مصر باعث شد عربستان برای ایجاد تغییر در مصر پیش قدم شود و با بخشی از مردم مصر که نمیخواستند اخوانالمسلمین به تنهایی بر سرقدرت باشند و یا نماینده انقلاب باشد همنوا و هم جهت شد. معاون وزیر خارجه سابق مصر در مورد فقدان رهبر در انقلاب مصر نیز تاکید کرد، مهمترین خصیصه انقلاب مصر، فقدان رهبری بود و شورای نظامی میبایست اهداف انقلاب را تحقق میبخشید اما چنین امری محقق نشد. اما مسئول شکست انقلاب مصر، رئیس حکومت است.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری 2012 مصر به دلایل کودتای نظامی علیه محمد مرسی هم اشاره و اعلام کرد، عبدالفتاح السیسی به دلایل فراوان محمد مرسی را برکنار کرد. دراینباره دیدگاههای متفاوتی مطرح است: عدهای معتقدند که اخوانالمسلمین عجله کرد و وارد عرصهای شد که شایستگی آن را نداشت. عدهای دیگر بر این باورند که دولت در سایه، از قیامکنندگان برضد آن و از جمله اخوانالمسلمین انتقام گرفت. گروه سوم هم عقیده دارند که ارتش از سال 1952 در قدرت است و هرگز آن را رها نخواهد کرد. همه این تحلیلها در مصر رایج است.دکتر عبدالله الاشعل در مورد احتمال قیام مردم علیه عبدالفتاح السیسی نیز گفت: با صرف نظر از جزئیات، حاکمی که قانون انقلاب در مصر را نادیده بگیرد، سرنوشتی بدتر از مبارک را تجربه خواهد کرد و این، زمان خاصی ندارد بلکه عوامل منطقی، تاثیرگذار در این زمینه است. رسانهها نیز بخشی از رژیم هستند و تا زمانی که اوضاع اقتصادی و امنیتی و سیاسی و اجتماعی به صورت منطقی بررسی نشود، خطر همچنان مصر را تهدید خواهد کرد. وضع فعلی نیز بدون تغییر اوضاع، قابل تداوم نیست.این تحلیلگر و کارشناس برجسته مصری پایان درخصوص نزدیکی میان مصر و ایران تاکید کرد، آنچه مانع این نزدیکی و همگرایی میشود مصریها نیستند چون هیچ مشکلی میان دو ملت و دو دولت یا تمدنهای کهن وجود ندارد. مشکل اصلی وجود آشوبگران منطقه عربیو خارجی است و یقینا اسرائیل تمایلی ندارد میان مصر و ایران، همگرایی به وجود آید. به رغم تبلیغات رسانهها در خارج از مصر، مردم مصر همگی اسرائیل را قبول ندارند و طرفدار برقراری عدالت در فلسطین هستند و اسرائیل را تنها دشمن ابدی خود میدانند و این اعتقاد نشأت گرفته از تمدن مصریها است که مخالف ظلم و طرفدار عدالت است.
گفتوگو: محمدرضا مرادی