بلند همتی در قرآن
خداوند در قرآن تعلیم و تزکیه نفوس انسانی برای رسیدن به کمالات را هدف بعثت پیامبران دانسته است. آموزش وتربیتی که قرآن مد نظر دارد، اوج تمامی هر کمال است. از این رو به بندگان آموزش میدهد که همت، بلند دارند و خواستههای بزرگ و بلند معنوی را درخواست کنند و عزم خویش را برای رسیدن به آن جزم کنند.
خداوند در قالب دعا به انسان میآموزد تا چنین درخواستهای بلندی داشته باشد. مثلا میفرماید: وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّهًْ أَعْیُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا؛ عبادالرحمن کسانىاند که مىگویند: «پروردگارا، به ما از همسران و فرزندانمان آن ده که مایه روشنىِ چشمان ما باشد و ما را پیشواى پرهیزگاران گردان.»(فرقان، آیه 74).
خداوند درباره جایگاه متقین میفرماید: إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی جَنَّاتٍ وَنَهَرٍ فِی مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِیکٍ مُّقْتَدِرٍ؛ در حقیقت، مردم پرهیزگار در میان باغها و نهرها، در قرارگاه صدق، نزد پادشاهى توانایند.(قمر، آیه 54).
خداوند میفرماید متقین در چنین جایگاه عظیم و بلندی هستند؛ ولی شما به عنوان بندگان خدای رحمان از او بخواهید تا شما را رهبر و پیشوای این افراد قرار دهد و شما یک گام برتر از آنان باشید. پس در زندگی باید همیشه بلند همت باشیم و برای اهداف بلند برنامهریزی کنیم و با توکل بر خدا و توفیق او در این راه گام برداریم.
همت بلنددار که مردان روزگار از همت بلند به جایی رسیدهاند