پس از رئیس کل بانک مرکزی
وزیر صنعت: 1000 ال سی «به مرور» گشایش مییابد
پس از اظهارات رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر باز شدن اعتبارات اسنادی در آینده، وزیر صنعت هم در واکنش به ادعای رئیس جمهور مبنی بر گشایش 1000 ال سی در روز اجرای برجام، اظهار داشت: ۱۰۰۰ ال سی «به مرور» بعد از برداشته شدن تحریمها در حال گشایش است.
سرویس اقتصادی-
محمدرضا نعمتزاده تصریح کرد: در خصوص ۱۰۰۰ ال سی که به مرور بعد از برداشته شدن تحریمها در حال گشایش است، صنعت خاصی مورد حمایت نبوده و همانطور که گفتم این کار جاری بانکها است که براساس تقاضاهای وارده، گشایش ال سی صورت میگیرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با مهر افزود: در این میان برای موافقت با گشایش ۱۰۰۰ السی، تمرکز خاصی نداریم و این کار جاری بانکها است که قبلا به صورت غیرمستقیم انجام میدادند اما اکنون با برداشته شدن تحریمها، به صورت مستقیم این کار صورت میگیرد.
وی درباره گشایش ۱۰۰۰ ال سی در روزهای ابتدای اجرای برجام گفت: تقاضا بر هر اساسی که باشد، اعتبارات اسنادی گشایش میشود و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد اما برای گشایش ۱۰۰۰ السی تعریف شده، مواد اولیه مورد نیاز بخش تولید و صنعت، بیشترین حجم را به خود اختصاص دادهاند، ضمن اینکه بخشی از این گشایش السی برای واردات ماشینآلات است.
پیش از این ولی اله سیف رئیس کل بانک مرکزی، در حاشیه همایشی که با حضور حسن روحانی برگزار شد، تأکید کرد: کار گشایش السیها آغاز شده و این یک هزار السی به مرور فعال خواهند شد.
این اظهارات در حالی است که رئیس جمهور پیش از این مدعی شده بود در نخستین روز اجرای برجام هزار ال سی باز شده است. اما علاوه بر مواضع مسئولان دولتی، فعالان بخش خصوصی و کارشناسان هم با رد ادعای رئیس جمهور، گشایش این حجم از خطوط نقل و انتقال مالی را ناممکن و دروغ دانسته بودند. در همین ارتباط اسدالله عسگراولادی گفت: بازگشایی ال سی نیاز به مقدماتی مانند پرفرم دارد. برای داشتن پرفرم هم نیاز به سوئیفت داریم، بنابراین وقتی تحریم سوئیفت هنوز برقرار است و تازه شاید 10 روز دیگر برداشته شود. نایب رئیس اتاق بازرگانی هم تأکید کرد: باز شدن یک ال سی برای بانکهای داخلی نیاز به طرف خارجی دارد در حالی که شنبه و یکشنبه بانکهای خارجی تعطیل هستند!
١٠٠٠ السی نمادین
گذشته از موضع گیری مسئولان دولت و فعالان و کارشناسان اقتصادی، اظهارات پسابرجامی روحانی رسانههای همسو با دولت را هم شگفت زده کرد. روزنامه اصلاح طلب شرق در گزارشی با عنوان «١٠٠٠ السی نمادین» و در واکنش به ادعای محسن جلال پور، رئیس اتاق بازرگانی درباره گشایش 1000 ال سی، نوشت: براساس بیانیه سوئیفت، بانکهای ایرانی در وصلشدن به سوئیفت مشکلی ندارند و بعد از بررسی درخواست میتوانند مانند بانکهای سایر کشورها از خدمات سوئیفت استفاده کنند؛ بهبیانیدیگر، درحالحاضر که درخواست بانکها بهنتیجه نرسیده، خبری از نقل و انتقال پول نیست. این هم سند دیگری بر عدم فعالبودن آن هزار السی که جلالپور خبرش را منتشر کرد.
این روزنامه زنجیرهای از قول مدیرکل بینالملل بانک مرکزی نوشت: هیأتی از سوی بانک مرکزی، روز چهارشنبه گذشته به بروکسل اعزام شد و با دو نفر از اعضای سوئیفت که از مدیران ارشد آن بودند، هماهنگیها صورت گرفت و قرار شد استثناهایی برای حذف تشریفات اعمال شود؛ لذا استثنائا مقرر شد از روز اجرای برجام درخصوص اتصال شبکه بانکی ایران، پروسه الحاق به سوئیفت به مدت ١٠ روز تقلیل یابد. این گفته که مشابه اظهارنظر رئیسکل بانک مرکزی است، تأییدی بر صحبتهای عسگراولادی مبنیبر بستهبودن سوئیفت بهروی بانکهای ایرانی تا ١٠ روز دیگر است و همچنین تأییدی بر عدم فعالبودن آن هزار السی که باز شدهاند؛ اما چون فعال نشدهاند با نمادینبودن فرقی نمیکنند. (!)
بانکها: سوئیفت و ال سی باز نشده است!
روزنامه جام جم نیز در واکنش به این موضوع گزارش داد: در حالی که مسئولان دولتی از باز شدن سوئیفت و گشایش هزار ال.سی در صبح روز یکشنبه همزمان با اجرای برجام خبر دادند، فعالان اقتصادی این موضوع را غیرواقعی خوانده و مراجعات میدانی به شعب بانکها نیز نشان میدهد این وعده هنوز عملیاتی نشده است.
جام جم نوشت: روز گذشته خبرنگار ما برای روشن شدن ماجرای باز شدن سوئیفت و ال.سی به شعب ارزی چند بانک مختلف مراجعه کرد که همه آنها اعلام کردند هنوز بخشنامه عملیاتی سوئیفت و ال.سی برای ما نیامده و این سامانهها باز نشده است.
گفتنی است، براساس نتایج برجام، حتی در صورتی که سامانه سوئیفت مجددا راه اندازی شود، برخی بانکهای کشور از جمله بانک صادرات و چند بانک دیگر از تحریم نقل و انتقالات مالی بیرون نخواهند آمد و بعضی از تحریمهای مالی به قوت خود باقی خواهد ماند.