kayhan.ir

کد خبر: ۶۶۱۳۱
تاریخ انتشار : ۲۸ دی ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۶

اخبار ویژه


بازی با قیمت خوراک پتروشیمی به کام ویژه‌خواران
سرانجام قیمت خوراک پتروشیمی به سود ویژه‌خواران تمام می‌شود؟ روزنامه جوان با طرح این سؤال نوشت: پتروشیمی‌ها درحال تحقق خواسته‌های خود هستند؛ آنها در حوزه کاهش نرخ خوراک از تلاش‌های خود ناامید نشده‌اند و آنطور که از شواهد پیداست توانسته‌اند بازی را به سود خود بازگردانند.
بیژن نامدار زنگنه وقتی به نفت آمد با کمبود شدید درآمدها مواجه شد؛ گروهی را مأمور بررسی فرصت‌های درآمدی کرد که این گروه در نخستین بررسی متوجه ویژه‌خواری فعالان پتروشیمی شد که گاز را با قیمت سه سنت در هر مترمکعب دریافت کرده و با تبدیل آن به محصولات بالادستی پتروشیمی سود کلانی از آن خود می‌کردند به‌طوری که در یک سال سودشان به حدود 400 درصد بالغ می‌شد.
تحقیقات دقیق‌تر روی میزان مصرف گاز این واحدها نشان می‌داد درصورت چهار برابر شدن قیمت خوراک وزارت نفت حداقل 6 میلیارد دلار در سال کسب درآمد کرده و از ویژه‌خواری برخی مجتمع‌‌های پتروشیمی جلوگیری می‌کند. وزارت نفت خواستار افزایش قیمت خوراک از سه سنت به 22 سنت شد که در نهایت و با همه لابی‌ها و مشکلات پیش‌رو این رقم به 13 سنت رسید اما باز هم پتروشیمی‌ها خواستار کاهش شدند. محمدرضا نعمت‌زاده و معاونش مجتبی خسروتاج که در بخش پتروشیمی فعالیت ویژه‌ای دارند فاز کاهش قیمت خوراک را دنبال کردند تا سود پتروشیمی‌ها کاهش نیابد. پتروشیمی‌ها دادخواهی خود را به دوست نزدیک خود یعنی وزیر صنعت سپردند تا حرف آنها توسط وی و البته سایر وزرا در دولت مطرح شود.
مبارزه برای مشخص شدن دستوری قیمت گاز ادامه داشت تا چند روز پیش که از دولت خبر رسید قرار است قیمت گاز برای خوراک به زیر 10 سنت افزایش یاید. از فرمولی گفته شد که براساس آن قیمت گاز هشت سنت خواهد شد. چند روز بعد اما فرمول تعیین قیمت فروش گاز طبیعی به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی از سوی معاون اول رئیس‌جمهور مورد موافقت قرار گرفت و ابلاغ شد.
پس از آنکه وزیر نفت فرمول پیشنهادی تعیین قیمت گاز طبیعی خوراک واحدهای پتروشیمی را به دکتر اسحاق جهانگیری ارائه کرد، معاون اول رئیس‌جمهور فرمول یاد شده را فرمولی مناسب ارزیابی کرد که می‌تواند اطمینان لازم را به سرمایه‌گذاران در صنعت مهم پتروشیمی بدهد.
فرمول همان آرزویی است که وزیر صنعت و دوستان وی در پتروشیمی به دنبال آن بودند؛ دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: اگرچه در ابلاغ معاون اول رئیس‌جمهور، اشاره به نرخ خوراک پتروشیمی‌ها نشده اما با شاخص‌های اعلام شده و محاسبات ما رقمی بین 8 تا 8/5 سنت به دست می‌آید.
این رقم درحالی اعلام می‌شود که نرخ خوراک گاز در کشورها با قیمت‌گذاری منطقه‌ای آن متفاوت است، به طوری که در سال 2014، قیمت هر مترمکعب گاز تحویلی به صنایع پتروشیمی (شامل خوراک و سوخت) در آمریکا 20 سنت، در اروپا 42 سنت، آسیای شرقی 51 سنت و آمریکای لاتین 52 سنت بوده است.

جنجال رد صلاحیت‌ها برای کتمان ناکارآمدی افراطیون
عناصر جریان فتنه در پی نشست مخفیانه ضمن تاکید جنجال‌آفرینی بر سر بررسی صلاحیت‌ها به دنبال فرار از ناکارآمدی اقتصادی هستند.
به گزارش جهان‌نیوز، جلسه‌ای با حضور حسین-م،‌حسین-م-ت، محسن-ر، محسن-‌الف، بهزاد-ن و احمد-پ تشکیل و سیاستگذاری رسانه‌ای درخصوص رد صلاحیت‌ها انجام گرفته است، در این جلسه مقرر شد:
- علاوه بر مسئولین وزارت کشور، تمام استانداران بایستی نسبت به وضعیت رد صلاحیت‌ها، موضع‌گیری تا آستانه استعفا داشته باشند.
- بایستی بر ورود رهبری و رئیس‌جمهور در این صحنه اصرار ورزیده شود.
- داغ کردن رد صلاحیت‌ها در افکار عمومی می‌تواند موج ایجاد شده از سوی اصولگرایان در حوزه معیشت و اقتصاد را مهار و کم‌کاری دولت را مهار کند.
همچنین در این جلسه مقرر شده ضمن تماس با رئیس‌جمهور، از ظرفیت‌ وی نیز استفاده شود.

مردم در بودجه‌نویسی کنار گذاشته شده‌اند
یک اقتصاددان اصلاح‌طلب می‌گوید مردم در بودجه‌نویسی دولت کنار گذاشته شده‌اند.
حسین راغفر در روزنامه زنجیره‌ای قانون نوشت: بودجه‌نویس بیش از اینکه به آثار بودجه‌نویسی در اقتصاد توجه داشته باشد، به ترازکردن آن توجه دارد و با این روندی که دولت‌ها پیش می‌روند 70 درصد بودجه غیر قابل تغییر و 30 درصد دیگر آن نیز تحت تأثیر نوسانات قیمت نفت است. بنابراین باید روند بودجه‌نویسی تغییر کند.
وی می‌افزاید: آنچه که در سال‌های اخیر در بودجه‌نویسی کشور کنار گذاشته شده است، مردم هستند. مردم به معنای کامل در بودجه‌نویسی اداری کشور کنار گذاشته شده‌اند. در برخی از شهرستان‌های کشور؛ به دلیل وجود صنعت بومی، کشاورزی سنتی و نبود صنایع فناوری، بخش اعظمی از درآمدهای مردم شهرستان‌ها هدر می‌رود. باید دانست آنچه از تولید کننده خرید می‌شود، بسیار نازل است؛ باید دانست صنایع در تمام کشور باید باتوجه به توانمندی‌های بومی توسعه پیدا کند. چنین اقتصادی طبعاً دلال محور بوده و تولید در آن شکل نمی‌گیرد.
دلیل اصلی ضعف بودجه نویسی در ایران دقیقاً همین جاست. امروزه بهانه دولت‌ها برای معلق کردن مسئولیت‌های قانون اساسی‌شان فقدان منابع است.
راغفر می‌گوید: اکنون که با سقوط قیمت نفت روبرو شده‌ایم، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم در اقتصاد رکود زده شغل ایجاد شود. ما نیازمند بودجه‌ای هستیم که تابع نوسانات قیمت نفت نباشد. یکی از دلایلی که برخی از کشورها در دنیا به توسعه دست پیدا کرده‌اند، بسته شدن بسیاری از مجاری مفت‌خوارگی بوده است. طبیعی است تا هنگامی که امکان برخورداری از رانت و ربا وجود دارد، کسی به طرف توسعه حرکت نمی‌کند. امروزه شاهد هستیم عرصه‌های موفقیت دولت در مالیات گرفتن، به حقوق بگیران و در مرتبه بعدی به تولید کنندگان مربوط می‌شود.

لوبلاگ: جنگ با ایران یعنی نابودی عربستان
یک عضو شورای روابط خارجی آمریکا معتقد است عربستان در صورت هر نوع جنگ با ایران نابود می‌شود.
امیل نخله استاد دانشگاه مکزیکو در تحلیلی که از سوی لوبلاگ منتشر شده خاطرنشان کرد: جنگ میان ایران و عربستان نزدیک نیست اما ژست‌های جنگی عربستان در برابر ایران و جنگ در یمن تنش‌های منطقه‌ای را تشدید و بدبختی اعراب را عمیق‌تر می‌کند. عربستان با بازداشت غیرقانونی و اعدام شیخ النمر یک پیام روشن ارسال کرد و آن این که قصد دارد صدای ناراضیان طرفدار دموکراسی را خاموش کند. رژیم سعودی با گردن زدن شیخ نمر مخالف برجسته سعودی، به عموم عرب‌ها می‌گوید که جشن گرفتن پنجمین سالگرد بهار عربی بیهوده است.
عضو شورای روابط خارجی آمریکا می‌افزاید: نقض حقوق بشر و تحمل نکردن مخالفت‌ها تأییدی دیگر بر تنفر خاندان حاکم سعودی از آرمانهای دموکراتیک و فعالان بهار عربی است. رژیم سعودی مثل دیگر رژیم‌های دیکتاتور در مصر، بحرین و کشورهای دیگر معتقد است که استبداد به هرج و مرج ارجحیت دارد. جنگ ویرانگر یمن و جنگ جدی قدرت داخل خاندان سلطنت سعودی طراحی شده است. مشکلات اقتصادی و کسری‌های بودجه نیز که حاصل کاهش بی‌سابقه قیمت نفت ناکامی‌های دیپلماتیک منطقه‌ای سعودی‌هاست، به مشکلات این رژیم در سال 2016 و بعد از آن می‌افزاید.
امیل‌نخله خاطرنشان کرد: جنگ عربستان در یمن برغم حمایت‌های نظامی، تسلیحاتی، لجستیک و اطلاعاتی نیروی ائتلاف و کشورهای خارجی به تحقق هیچ یک از اهداف تعیین شده‌اش منجر نشده و فقط موجب ویرانی شده است. عربستان برغم برتری نظامی‌اش بر حوثی‌ها نمی‌تواند جنگ یمن را ببرد، جنگ‌افروزی علیه ایران فاجعه‌بار خواهد بود. عربستان اگر وارد جنگ با ایران شود، نابودی خود را رقم زده است.

با تیم اقتصادی که دولت دارد نباید انتظار معجزه داشت
یک روزنامه اقتصادی حامی دولت می‌گوید کارنامه تیم اقتصادی دولت نامطلوب است و با چنین تیمی نباید امیدوار بود معجزه‌ای اتفاق بیفتد.
روزنامه دنیای اقتصاد با طرح این سؤال که آیا برجام در اقتصاد معجزه می‌کند؟ نوشت: انتظار رکود تورمی میراثی به جا گذاشته است که رکودش باعث نگرانی شدید فعالان اقتصادی، سیاست‌گذاران و شاغلان شده است و تورمش باعث کاهش شدید قدرت خرید خانوارها. حال با کنار رفتن سایه تحریم‌ها که عامه مردم و فعالان اقتصادی تصور می‌کنند علت اصلی این مصائب بوده است، این پرسش برای مردم مطرح شده که آیا دوران این سختی‌ها با اجرای برجام به پایان خواهد آمد؟
این روزنامه با بیان اینکه فایده برجام دارای کارکرد سلبی است تا ایجابی می‌افزاید: کارکرد اصلی برجام و انتظار دو ساله برای فرجام خوش آن، جلوگیری از تشدید مشکلات پیچیده و در هم تنیده‌ای بود که ریشه اصلی آن بی‌تدبیری‌های سیاستی و عامل فرعی اما تشدیدکننده آن، تحریم‌های ظالمانه بود. به همین دلیل، تصور کارکرد ایجابی برای برجام بدون تدابیر سیاستی مکمل، تخیلی بیش نیست؛ اگرچه برخی اثرات هیجانی زودگذر بر آن مترتب است که امید می‌رود سیاست‌گذار بر این هیجانات دل نبندد.
دنیای اقتصاد خاطرنشان کرد: در یک جمع‌بندی کلی باید گفت که برجام اگرچه شرط لازم برای خروج از گرداب چالش‌های درهم تنیده اقتصادی است، اما شرط کافی نیست. اجرای برجام، مه غلیظ جاده را که حرکت ماشین اقتصاد را با مخاطرات غیرقابل پیش‌بینی مواجه کرده بود، برطرف می‌کند، اما سؤال این است که آیا خود این ماشین را یارای حرکت است یا نه؟ با مروری بر کارنامه تیم اقتصادی در دو سال اخیر که قرار است این ماشین از نفس افتاده را مجدداً به کار اندازند به سختی می‌توان به سؤال فوق پاسخ مثبت داد. احتمالاً رئیس جمهور نیز به این نتیجه رسیده باشد که به راه انداختن ماشین اقتصاد، نیازمند همان عزم و اراده‌ای است که در حل و فصل مسئله هسته‌ای به کار گرفته شد؛ با هدایت تیمی که ویژگی‌های تیم مذاکره هسته‌ای را با خود داشته باشد و ماندن در وضعیت فعلی هرگز این دو شرط کافی را فراهم نمی‌کند.