در قلمرو فرهنگ و هنر و اندیشه و جامعه (3)
بهمن دُرّی
* هالیوود پشت خاکریز ایران
برخلاف خشنودی عدهای درباره تعیین تکلیف سرنوشت هستهای ایران و لغو تحریمها در حوزه سیاست و اقتصاد، اما در عرصه فرهنگی نگرانیهای زیادی وجود دارد.
از جمله برخی از استودیوهای فیلمسازی آمریکایی برای حضور مجدد در ایران نقشهها در سر دارند. به عنوان نمونه اظهارات «پال هیگینسن» معاون اجرایی استودیو فاکس قرن بیستم در حوزه اروپا، خاورمیانه و آفریقا درباره ورود به بازار ایران است که بسیار قابل تامل است وحساسیت به موقع متولیان فرهنگی را میطلبد.
وی در مصاحبه با نشریه اسکرین گفته: «ایران میتواند با پشت سر گذاشتن امارات به یکی از مهمترین بازارهای هدف استودیوهای آمریکایی تبدیل شود. ما منتظر برداشته شدن تحریمها پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات طولانی ایران با قدرتهای مهم جهان هستیم. باید منتظر باشیم و ببینیم در عالم واقع چه اتفاقهایی میافتد.
اما تا آنجا که به من مربوط میشود، ایران یک ظرفیت کمنظیر 80 میلیون نفری است و به محض اینکه شرایط به ما اجازه دهد خودمان را درگیر این پروژه خواهیم کرد... ما هر لحظه آمادهایم و میخواهیم در آن بازار مشارکت کنیم. هدف ما برقرار کردن ارتباط است که به افزایش درک طرفین میانجامد. ما میخواهیم تجارت خود را در بازار ایران گسترش بدهیم و فکر میکنم حضور فاکس به نفع بازار سینمای ایران در داخل و خارج باشد.»
و اما برای آگاهی تصمیمگیران و تصمیمسازان فرهنگی چند نکته گفتنی است:
1. استودیو فاکس در کنار پارامونت، والت دیزنی، یونیورسال، برادران وارنر وسونی یکی از استودیوهای بزرگ فیلمسازی فعال در هالیوود است.
2. فاکس برادر ارشد شبکه تلویزیونی «فاکس نیوز» است؛ رسانهای که جهتدارترین اخبار را علیه کشورمان منتشر میکند.
3. این استودیو متعلق به روبرت مرداک 84 ساله است که به امپراتور رسانههای جهان معروف است و گرایشهای شدید صهیونیستی دارد.
4. شبکه فارسی وان تحت مدیریت یکی از شرکتهای متعلق به مرداک پس از فتنه سال 88 در ایران از 10 مرداد سال 88 با آغاز پخش برنامههای خود به زبان فارسی، راهاندازی شد.
البته این شبکه با هدایت و نقشه مرداک و همکاری یک گروه رسانهای افغانی تاسیس شد و مقر آن هم در هنگکنگ است.
عادیسازی روابط جنسی، نمایش مکرر مشروب خواری، ایجاد تردید درباره اهمیت ازدواج، عدم وفاداری زنان و مردان متاهل به همسران خود، دیالوگهای جنسی و توصیه به خیانت از برجستهترین مضامین برنامههای این شبکه است.
5. سهم خواهی کمپانی فاکس قرن بیستم از بازار فیلم ایران و دندان تیز کردن اصحاب مرداک برای نفوذ فرهنگی و نقشآفرینی در فضای فرهنگی، اجتماعی و رسانهای کشورمان اگر با وادادگی مرسوم مسئولان فرهنگی همراه شود بیتردید در کمترین زمان، شاهد دورخیز هالیوود برای فتح خاکریزهای فرهنگی کشورمان خواهیم بود.
* تک ماده «فرهنگ»
الحمدلله پرونده «فرهنگ» در برنامه ششم توسعه در یک ماده مفتوح گردید؛ یعنی دوستان سازمان برنامهریزی و مدیریت زحمت کشیدند و از میان 50 فقره از احکام دائمی برنامه پنجساله ششم توسعه، یک ماده را به فرهنگ همیشه مظلوم اختصاص دادند. این مظلومیت زمانی مضاعف میشود که هم از حیث بودجه و هم از منظر توجه به اهمیت فرهنگ، به این موضوع بهایی داده نشده است و اگر در دولت و مهمتر از آن در صحن مجلس، همین پیشنویس ملاک قرار داده شود باید منتظر باشیم که فعالیت فرهنگی کارش به استفاده از «تکماده» کشیده شود.
* نقش عرش بر فرش
وقتی وصیتنامه شهیدی بر تارک فرشی نقش میبندد، تلفیقی از ایثار و هنر به نمایش درمیآید اما اوج و تعلیق این اثر هنری زمانی است که مادر 75 ساله شهید عزتالله کرمعلی عاشقانه و سرشار از مهر مادری وصیت پسر 17 سالهاش را با کمک ترنجهای عاطفی جاودانه میکند؛ شهیدی که در منطقه عملیاتی قصر شیرین آسمانی شد یادگاریاش از سوی مادرش گلبانو سوری بر روی فرش عرشیان نقش بست و قرار است به امام و رهبرش تقدیم شود. سلام بر شهیدان و مادر شهیدان!