مراتب ارزشگذاری عمل نیک در نزد خداوند
خداوند در قرآن بیان میکند که شخص دنیاطلب به میزانی که خدا اراده کرده از زندگی مادی به دست میآورد، نه به میزانی که خود او اراده کرده است. (اسراء، آیه 18) اما کسی که آخرت میخواهد هر کاری را در دنیا انجام میدهد با توجه به درجه اخلاص و تقوای عامل و متقی بودن او ارزشگذاری میشود.
در آیات قرآن بر اساس اخلاص عامل و تقوای متقی، ارزشهای گوناگونی برای عمل نیک بیان شده که مراتب ارزشگذاری عمل است:
1- افزایش: خداوند میفرماید: مَن کَانَ یُرِیدُ حَرْثَ الْآخِرَهًْ نَزِدْ لَهُ فِی حَرْثِهِ؛ هر کسی آخرت بخواهد برایش در آخرتش میافزائیم. (شوری، آیه 20) در اینجا به طور مطلق و موجبه کلیه سخن از افزایش است؛ و همچنین میفرماید: مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَهًْ فَلَهُ خَیْرٌ مِنْهَا؛ هر کسی نیکی آورد پس برایش بهتر از آن است. (نمل، آیه 89)
2- ده برابر: خداوند در این باره میفرماید: مَن جَاءَ بِالْحَسَنَهًْ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا؛ هر کسی نیکی بیاورد برایش ده برابر مثل آن است. (انعام، آیه 160)
3- هفتصد برابر: در اینباره نیز میفرماید: مَثَلُ الَّذِینَ یُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِی سَبِیلِ اللّهِ کَمَثَلِ حَبَّهًْ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِی کُلِّ سُنْبُلَهًْ مِاْئَهًْ حَبَّهًٍْ؛ مثل کسانی که در راه خداوند از اموالشان انفاق میکنند مثل کسی است که یک دانه بکارد و از آن هفت خوشه برآید که در هر خوشهاش صد دانه است. (بقره، آیه 261)
4- هزار و چهارصد برابر: خداوند در ادامه آیه پیش میفرماید: وَاللّهُ یُضَاعِفُ لِمَن یَشَاءُ؛ و خداوند برای هر کسی بخواهد آن را دو برابر و مضاعف میکند. (همان)
5- بینهایت: خداوند در ادامه افزوده است: وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ؛ و خداوند وسعتدهنده و دانا است. (همان)