رهبر انقلاب توصیه فرمودند
ضرورت تحقیق، عمقیابی و تبیین فقه هنر برای جامعه
همایش ملی «فقه هنر» روز گذشته با پخش کلیپ پیام اختصاصی مقام معظم رهبری به این همایش ملی در سالن همایشهای غدیر دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد.
در ابتدای این همایش بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دستاندرکاران همایش ملّی «فقه هنر» که در تاریخ ۲۱ دی ۱۳۹۴ برگزار شده بود، در مرکز همایشهای غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، منتشر شد.
حضرت آیتالله العظمی خامنهای در این دیدار با اشاره به اهمیت موضوع هنر و اظهار خرسندی از ورود حوزه علمیه به مقوله فقه هنر، گفتند: هنر، امری مبارک و انسانی، زاییده تخیل قوی و ذوق وافی و جزء زندگی انسان است و در میان فقها و در حوزههای علمیه نیز همواره هنرمندان برجستهای در شاخه شعر و ادب وجود داشتهاند.
رهبر انقلاب، «تحقیق، عمقیابی و تبیین فقه هنر برای جامعه» را کاری مبارک و لازم خواندند و خاطرنشان کردند: فقه، متکفّل همه امور زندگی بشر است و هنر نیز یکی از همین امور است که باید فقه به آن بپردازد.
ایشان لازمه استنباط احکام و اظهار نظر فقهی در خصوص مقولات هنری را آشنایی فقیه با هنر و حد و مرزهای آن دانستند و افزودند: اسلام نه تنها هنر را قبول دارد بلکه به آن تشویق نیز میکند و نمونههای تاریخی آن، نشاندهنده همین توجه و تشویق است.
حضرت آیتالله العظمی خامنهای با اشاره به آمیختهبودن هنر با جوامع بشری امروز و آثار مستقیم آن در فکر، روح و سبک زندگی انسان، گفتند: در خصوص برخی فتاوای معروف در مسائل هنری با دقت و عمقیابی میتوان به حرفهای تازه و نویی رسید.
رهبر انقلاب در خصوص الزامات نوآوری در فقه هنر تأکید کردند: باید مسأله «انضباط فقهی» بهطور جدی مورد توجه باشد و بدون تأثیر گرفتن از جوّ عمومی و با استفاده از اصول و روش استنباط فقهای شیعه در مراجعه به کتاب و سنّت، در خصوص فقه هنر نیز به نتایجی رسید.
ایشان همچنین با تقدیر از پایهگذاری سنت حسنه تفقه در هنر و برگزاری همایش فقه هنر، خطاب به دستاندرکاران این همایش تأکید کردند: این کار باید خیلی زودتر از اینها انجام میگرفت و اکنون که آغاز شده است، باید آن را بدون توقف دنبال کنید.
فقه هنر
باید به رسمیت شناخته شود
در ادامه آیتالله علیاکبر رشاد عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این همایش اظهار داشت: فلسفه فقه هنر باید به دنبال ارائه الگویی برای مقولههای مختلف هنری باشد.
وی بر تاسیس علم اسلامی هنر و ساختاربندی فقه هنر تاکید و تصریح کرد: فقه هنر باید به رسمیت شناخته و به یک باب علمی مستقل تبدیل شود.
رشاد مشخص کردن تعاریف هنر را یکی از نیازهای رشتههای فقه هنر دانست و اضافه کرد: در این راستا باید به بررسی معارف فقهی که توسط دین اسلام در حوزه هنر بیان شده است توجه کنیم؛ آفرینش ناشی از الهام، عنصر مشترک تعاریف فقه هنری است.
فقه با فرهنگ
پیوند عمیقی دارد
همچنین حجتالاسلام احمد واعظی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در همایش ملی «فقه هنر»، خاطرنشان کرد: در بحث نسبت فقه و هنر یک نگاه حداقلی و یک نگاه حداکثری وجود دارد و برخی کارکرد فقه را به تشخیص مجاز یا غیرمجاز بودن فعالیتها و آفرینشگریهای هنری محدود میکنند و منشأ این نگاه حداقلی به فقه هنر به قصور موضوعشناختی فقه برمیگردد، در حالیکه فقه با فرهنگ پیوند عمیقی دارد.
وی هنر را در تغییر نظام ارزشی و زیباشناختی جامعه موثر دانست و بیان کرد: در حوزه رفتارسازی و نمادسازی هنر نقش بسزایی دارد که در این مقوله نیازمند تعمق و تدبر است.
همچنین آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی، حجتالاسلام حسین نواب رئیس مدرسه اسلامی هنر و آیتالله ابوالقاسم علیدوست دبیر علمی همایش ملی «فقه هنر» درباره ضرورتهای پرداختن به مقوله فقه هنر در سخنرانیهای خود اشاره کردند.