kayhan.ir

کد خبر: ۶۵۵۳
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۸:۰۶
مردم عادی در ایالات متحده چگونه زندگی خود را می‌گذرانند؟

یک پرده از مملکت‌داری آمریکایی

یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی در هر جامعه‌ای «سلامت» و «تامین اجتماعی» است به این صورت که شهروندان یک جامعه برای روزهای سالخوردگی و یا از کار افتادگی با خیالی راحت به گذران عمر بپردازند. در سال‌های اخیر که بحران اقتصادی جهان را درنوردیده، شاید یکی از کشورهایی که با ژست «تحریم‌های فلج کننده» علیه دیگر کشور‌ها از جمله ایران، همواره نقش سوپرمن جهان را بازی کرده، ایالات متحده آمریکا باشد؛ کشوری که در تامین ابتدایی‌ترین حقوق سالمندان و البته کارمندان دولت که در آستانه بازنشستگی هستند، مانده و با وجود تمکن برطرف کردن کسری بودجه، گویا زیاد ضروری نمی‌داند این مشکل را برطرف کند؛ به هرحال نظام سرمایه‌داری با تامین حقوق کارگری زیاد سازگاری ندارد و این از اصول حیات سیاسی ایالات متحده است. تحريريه نسل سوم

 تنها 20درصد
حق تامين اجتماعي به معني امكان هر شخص در برخورداري از مزاياي تامين اجتماعي مي‌باشد. هدف از پايه ريزي حق تامين اجتماعي حمايت از افراد در هنگام نيازمندي؛ بيكاري؛ حوادث؛ بيماري؛ زايمان؛ بارداري؛ حوادث ناشي از كار و بيماري هاي شغلي؛ از كار افتادگي؛ پيري؛ مرگ و سوانح غير مترقبه و مانند آن ‌ها و امنيت و مصونيت از آثار و خطرات ناشي از آن ‌ها است. دولت و ديگر اشخاص عمومي موظفند با پيش بيني تدابير و خدمات ضروري از شهروندان در اين مواقع حمايت نمايند. ماده ۲۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر در این رابطه می‌نویسد: هر کسی به عنوان عضوی از جامعه حق دارد از امنیت اجتماعی برخوردار بوده و از راه کوشش در سطح ملی و همیاری بین‌المللی با سازماندهی منابع هر مملکت، حقوق سلب ناپذیر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خویش را برای حفظ حیثیت و رشد آزادانه شخصیت خویش، به دست آورد. ماده ۲۵ اعلامیه نیز بیان می‌دارد: هر انسانی سزاوار یک زندگی با استانداردهای قابل قبول برای تأمین سلامتی و رفاه خود و خانواده اش، از جمله تأمین خوراک، پوشاک، مسکن، مراقبت‌های پزشکی و خدمات اجتماعی ضروری است و همچنین حق دارد که در زمان‌های بیکاری، بیماری، نقص عضو، سالمندی و فقدان منابع تأمین معاش، تحت هر شرایطی که از حدود اختیار وی خارج است، از تأمین اجتماعی بهره مند گردد. و همچنین ماده ۹ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اعلام می‌دارد: كشورهاي طرف اين ميثاق، حق هر شخص را به تأمين اجتماعي از جمله بيمه‌هاي اجتماعي به رسميت مي‌شناسد. در اکثر کشورهای پیشرفته و صنعتی جهان، با توجه به نوع ساختار و نظام سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هر کشور، نظام حمایت‌های تأمین‌اجتماعی و چارچوب قانونی وظایف مزبور از سالهای گذشته مشخص بوده است ولی بر اساس شواهد و قرائن این روند در آمریکا ضعیف ترین شکل خود را دارد. در سایت ویکی پدیا در بخش تامین اجتماعی دولت آمریکا میزان درآمد  دولتی در سال 2013 بیش از 3تریلیون دلار اعلام شده است که بر اساس خود این آمار تنها 20درصد از جمعیت را شامل می‌شود که سنی بیشتر از 65 سال دارند.
35 سال پيش
تأمین اجتماعی در ایالات متحده یک برنامه بیمه اجتماعی است که توسط مالیات اختصاص داده شده بر دستمزد‌ها تأمین مالی می‌شود. این برنامه همچنین به عنوان برنامه بیمه سالمندی، بازماندگان، و از کار افتادگی شناخته می‌شود.
در اوایل دهه ۱۹۸۰ به علت ملاحظات جمعیتی، به ویژه هنگامی که افراد متولد شده در دوره رشد سریع جمعیت پس از جنگ جهانی دوم، بازنشسته شدند، نگرانی‌هایی در مورد چشم انداز بلند مدت تأمین اجتماعی وجود داشت. بر اساس اصلاحیه ۱۹۸۳ تأمین اجتماعی که به صورت قانونی توسط رئیس جمهور وقت، رونالد ریگان، امضاء شد، مالیات بر دستمزد تأمین اجتماعی افزایش یافت، کارکنان اضافی به سیستم وارد شدند و سن دریافت کامل کمک بازنشستگی به آرامی افزایش یافت، و بیش از نیمی ارزش کمک تأمین اجتماعی توسط درآمد مالیاتی به دست آمد. در نتیجه این تغییرات، نظام تأمین اجتماعی شروع به ایجاد مازاد عظیمی نمود تا هزینه‌های بازنشستگی اضافی دوران رشد سریع جمعیت را پوشش دهد. کنگره این مازاد را به صورت ویژه‌ای سرمایه گذاری کرد که به صورت اوراق قرضه دولتی غیر قابل فروش ایالات متحده توسط صندوق اعتماد تأمین اجتماعی نگهداری می‌شود. بر اساس این قانون، اوراق قرضه دولت که توسط تأمین اجتماعی نگهداری می‌شود، با اعتماد کامل و اعتبار دولت ایالات متحده بازگردانده می‌شود.
روياي بازنشستگي
در سال ۲۰۰۳ تعداد افراد دریافت کننده این برنامه ۴۷ میلیون نفر بود که 32.6 میلیون نفر از آن‌ها کارگران بازنشسته و افراد تحت تکفلشان، 6.8 میلیون نفر بازماندگان کارگران متوفی و 7.6 میلیون نفر نیز کارگران از کار افتاده و افراد تحت تکفل آن‌ها بودند. تامین مالی برنامه تامین اجتماعی از محل مالیات بر حقوق و دستمزد (FICA) انجام می‌گیرد که امروزه مبالغ مربوط به آن بیشتر از مقدار مورد نیاز است، اما به زودی از میزان لازم برای پرداخت عواید کمتر خواهد شد.
تمام این اعداد و ارقام در حالی بیان می‌شود که میلیون ‌ها نفر از مردم آمریکا اعتقاد دارند هرگز نمی‌توانند بازنشسته شوند.
سی ان ان در گزارشی اعلام کرد حدود سه چهارم آمریکایی ‌ها با درآمد کنونی و میزان پرداختهای تامین اجتماعی نمی‌توانند بازنشسته شوند و از ظاهر امر چنین برمی‌آید تنها کسی که از این میان سود می‌کند دولتی‌های آمریکا هستند. وب سایت ورلد سوسیالیست در گزارشی با عنوان «پشت پرده تعطیلی دولت آمریکا» درباره حادثه اخیر تعطیلی دولت آمریکا نوشته بود، آنچه بیشتر مشهود شده، این است که از بحران جاری در آمریکا و تهدید ورشکستگی دولت فدرال، برای ایجاد یک چارچوب سیاسی جهت تشدید حملات به قشر کارگر در آمریکا استفاده می‌شود.  این وب ‌سایت خبری با تاکید بر آمارهای مالی در حیات سیاسی آمریکا نوشته است که علت اصلی تعطیلی دولت، ساخت‌و‌پاخت دموکرات‌‌ها و جمهوریخواهان برای حمله به حقوق قشر کارگر و حذف بودجه برنامه‌های خدمات اجتماعی است. بر اساس این گزارش، از این روال مکررا استفاده شده است و حزب راست افراطی جمهوریخواهان چارچوب بحث ‌ها را فراهم می‌کند و دموکرات ‌ها از این فرصت برای موافقت با بیشتر و یا تمام درخواست‌های جمهوریخواهان استفاده می‌کنند و نتیجه این بحران تحمیل هرچه بیشتر کاهش‌های گسترده‌تر در هزینه‌های مربوط به خدمات اجتماعی آمریکا خواهد بود.
اجباری بدون حقوق
مذاکرات مربوط به بازگشایی دولت واشنگتن و تمدید اعتبار سقف بدهی آمریکا در طول هفته‌های گذشته منجر به انتقاد از تامین اجتماعی و طرح خدمات درمانی ارائه شده توسط «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا شده است و هم کاخ سفید و سران جمهوریخواه صراحتا نشان داده‌اند که می‌خواهند از بحران فعلی برای کاهش برنامه‌های اصولی تامین اجتماعی که مانع فقر زندگی میلیون ‌ها نفر در آمریکا می‌شود، استفاده کنند. بر اساس این گزارش، رسانه‌های آمریکایی صرفا روی تاثیر ورشکستگی احتمالی آمریکا در بازارهای مالی متمرکز شده‌اند آن هم در شرایطی که میلیون ‌ها دریافت کننده برنامه‌های کمک غذایی که زنان، نوزادان و کودکان هستند را خطر گرسنگی تهدید می‌کند و از طرف دیگر، صد‌ها هزار کارگر دولت آمریکا در مرخصی‌های اجباری بدون حقوق به سر بردند.
ورلد سوسیالیست، با اشاره به اینکه نتایج نظرسنجی مشترک خبرگزاری «آسوشیتدپرس» و «جی اف کی» نشان می‌دهد که تنها ۵ درصد از آمریکایی ‌ها از کنگره کشورشان رضایت دارند و در مقابل ۸۳ درصد ناراضی اند، نوشته است که چنین ارقامی در یک نظام دموکراتیک، حکومت‌داری را غیر ممکن‌تر می‌سازد زیرا این اعداد نمایانگر فقدان کامل اعتماد مردمی به دولت است و نشان می‌دهد که دولت آمریکا، دولتی برای اشراف زادگان و نخبگان مالی و شرکت‌های بزرگ است.
این گزارش می‌افزاید که ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه هیچ پولی برای ارائه مراقبت‌های پزشکی مناسب و مزایای اعتبارهای پرداختی دولت به قشر کارگر وجود ندارد، کاملا جعلی است و حقیقت این است که منابع مالی وجود دارد اما این منابع مالی تحت انحصار گروه کوچکی از الیگارش‌های مالی است که بر حیات سیاسی آمریکا تسلط دارند.
حرکتی که در مسیر از بین بردن خدمات تامین اجتماعی و خدمات درمانی آغاز شده است، یک بار دیگر نشان دهنده عدم سازگاری سیستم سرمایه داری با حقوق اجتماعی مردم کارگر آمریکا است و در این بین، تمام اصلاحات اجتماعی صورت گرفته در حال از بین رفتن هستند و این در حالیست که افراد به شدت ثروتمند به شیوه‌ای سرسام آور ثروت بیشتری جمع می‌کنند.
وضع بدتر می‌شود
بر اساس يک گزارش جديد، براي اولين بار طي ۸۰ سال اخير، وضعيت مالي آمريکايي‌هايي که وارد سن بازنشستگي مي‌شوند نسبت به نسل قبلي بدتر است. ترزا گيلاردوچي، از مديران دانشگاه نيو اسکول (New School) با اشاره به گزارش مرکز فدرال رزرو براي تحقيقات در امور بازنشستگي گفت: «اين اولين بار است که آمريکايي‌‌ها در سنين پيري با وضعيت بدتري نسبت به اوليا يا اجداد خود روبرو مي‌شوند. بر اساس برآورد آژانس دولتي، ۵۳ درصد کارگران آمريکايي با بيش از ۳۰ سال سابقه کار، آماده بازنشسته شدن نيستند و اين در حالي است که در سال ۲۰۰۱ و ۱۹۸۹ اين رقم به ترتيب ۳۸ و ۳۰ درصد بود. آمار ارائه شده در اين گزارش مشابه آمارهاي ارائه شده از سوي دانشگاه نيو اسکول، بنياد هريتج و کميته سلامت، آموزش، کار و حقوق بازنشستگي مجلس سناي آمريکا است. این در حالی است که، کارشناسان از دولت به دليل ناتواني در رسيدگي به ضعف‌هاي موجود در برنامه تامين اجتماعي آمريکا انتقاد مي‌کنند.
بحران بودجه مالي آمريکا که در اختلاف هاي سياسي و بازي‌هاي حزبي اين کشور ريشه دارد، سبب نگراني شديد مردم معمولي آمريکا شده است. با آن که با توافق سنا و مجلس نمايندگان آمريکا و امضاي باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا، به صورت موقت اين مشکل حل شد و تا هفتم فوريه دو هزار و چهارده به دولت آمريکا اجازه استقراض داده شد، اما همچنان مشکل اصلي پابرجاست. اخیرا شماري از شهروندان کهنسال و بازنشسته آمريکايي در شهر لس آنجلس در اعتراض به اين وضع تظاهرات کردند. اين افراد به شدت نگران، از دست دادن مستمري بازنشستگي خود هستند که تنها منبع درآمد آن ‌ها به شمار مي رود. آن ‌ها از آن بيم دارند که حمايتهاي درماني و دارويي آن ‌ها نيز کاهش پيدا کند. انجمن بازنشستگان کاليفرنيا حرکت اعتراضي ديروز اين شهروندان آمريکايي را سازماندهي کرده بود. شماري از شرکت کنندگان در اين تجمع در مقابل ساختمان‌هاي دولت فدرال روي زمين دراز کشيدند و گفتند چرا دولت به وضع بازنشستگان و دغدغه‌هاي آن‌ها توجه نمي کند. آن ‌ها در حالي که لباس سياه بر تن داشتند و گل سياه در دست گرفته بودند که همگي نشانه مردگان است، خود را به حالت مرده ‌ها قرار داده بودند.