اخبار ویژه
ریتاکیه: ایران در حال قدرتنمایی و عربستان مشغول خودزنی است
مشاور ارشد سابق وزارت خارجه آمریکا تحلیل جالبی درباره ارزیابی ایران و عربستان از یکدیگر ارائه کرد.
ری تاکیه ضمن سخنانی در شورای روابط خارجی آمریکا گفته است: آنچه سعودیها میبینند نمایش قدرت ایران در جاهایی است که 10-11 سال پیش مشاهده نمیشد. و آنچه ایرانیها مشاهده میکنند کشور مستأصل سعودی است که دست به اقدامات خودبرانداز نظیر اعدام اخیر میزند؛ اقداماتی که صرفا مشکلات داخلی را تشدید میکند.
وی میافزاید: تنش در روابط دو کشور ادامه خواهد یافت. البته تنش به رویارویی مستقیم منتهی نخواهد شد بلکه دو طرف تلاش میکنند ایادی خود را تقویت کنند و در نهایت منطقه قطبیتر میشود.
تاکیه درباره پیامدهای تیرگی روابط تهران-ریاض در مساله سوریه گفت: چشمانداز توافقنامه وین هیچگاه موفقیتآمیز نبوده است و هیچ یک از بازیگران داخلی، منطقهای و ابرقدرتها ارادهای برای پایان دادن به جنگ در سوریه ندارند.
هاشمی: شورای نگهبان معافیت بیات و کروبی از آزمون را نپذیرفت
تحرکات رسانهای برای استثنا کردن افراد از آزمون مجلس خبرگان و ایجاد امتیاز و تبعیض در حالی است که این ماجرا مسبوق به سابقهای ناکام است.
برخی محافل میخواهند القا کنند که آزمون خبرگان اتفاق جدیدی است که در سال جاری روی داده، اما کتاب خاطرات هاشمی رفسنجانی از آزمون خبرگان سال 69 میگوید؛ زمانی که مهدی کروبی در آزمون مذکور شرکت نکرده و هاشمی رفسنجانی وساطت میکند تا شورای نگهبان صلاحیت او را احراز کند. جالب آنکه هاشمی به رهبری هم زنگ میزند؛ اما ایشان میفرماید دخالت و شفاعت نمیکنند؛ چون نمیشود یک نفر را استثناء کرد.
هاشمی در خاطرات خود مینویسد: « به خانه برگشتم. دکتر ]محمدعلی[ هادی، ]سفیر ایران در امارات متحده عربی[ آمد. پیشنهاد داشت فکری برای مرجعیت بعد از آیتالله ]سیدمحمدرضا[ گلپایگانی بشود. همچنین میگفت از صدام بخواهیم که منافقین را تحویل بدهد.
احمدآقا تلفنی گفت که شورای نگهبان، آقای ]مهدی[ کروبی، ]رئیس مجلس شورای اسلامی[ را برای امتحان، جهت احراز صلاحیت علمی برای نامزدی خبرگان، دعوت کرده است؛ آقای کروبی حاضر نیست در امتحان شرکت کند و ممکن است طرفداران او، علنا به مبارزه با شورای نگهبان برخیزند؛ از من خواست که برای رفع این مشکل اقدام کنم.
مسئله را تلفنی با رهبری در میان گذاشتم ایشان هم گفتند دخالتی نمیکنند و شفاعت نخواهند کرد، چون موارد متعدد است و نمیشود یکی را مستثنی کرد. جمع زیادی از نامزدها دعوت به امتحان شدهاند؛ جمعی قبول و جمعی رد شدهاند. آقای ]اسدالله[ بیات، نتیجه درخواست دیشب خود را تلفنی پیگیری کرد؛ گفتم شورای نگهبان بر سر موضع خود محکم است.»
تایم: آلسعود درگیر بحران پنهان و احساس انزواست
یک مجله آمریکایی ماجراجوییهای اخیر رژیم آلسعود را نشانگر بحران پنهان در پادشاهی سعودی و احساس انزوای شدید این رژیم دانست.
مجله تایم درباره رفتار جنایتکارانه اخیر رژیم سعودی و اعتراض تهران نوشت: این یک بحران کامل خاورمیانهای است و تحولاتش با چنان سرعتی پی در پی اتفاق میافتند که حتی برای ناظران امور خاورمیانه دنبال کردنشان چالشبرانگیز است. تلاش برای یافتن معنای آن هم به نقطه آغاز برمیگردد؛ پادشاهی سعودی که با فشار داخلی و خارجی روبرو است.
چارلز فریمن، سفیر پیشین آمریکا در عربستان سعودی میگوید: «برای 70 سال به شکلی کاملا نادرست این تصور وجود داشت که حکومت سعودیها ثبات ندارد. این نخستین بار است که ممکن است چنین باشد.»
تایم میافزاید: در بیرون مرزها، تهران، رقیب دیرین ریاض، تسلط سنتی سعودیها بر منطقه را تهدید میکند. جنگ در کشورهای همسایه، عراق و یمن که سعودیها در آن درگیر بمباران هوایی خونینی علیه شورشیان مورد حمایت ایران بودهاند، تنها به حس انزوای عربستان افزوده است.
مداوی الرشید، یک کارشناس سعودی و پژوهشگر مهمان دانشگاه اقتصاد لندن، میگوید: «فکر میکنم حسی از آسیبپذیری وجود دارد. این که احساس کنید در محاصره نیروهای متخاصم قرار گرفتهاید.»
این مجله خاطر نشان کرد: اوضاع در داخل مرزها هم چندان خوب نیست. کاهش بهای نفت به کسری بودجه منجر شده و حاکمان ریاض را مجبور به افزایش بهای سوخت و کاهش یارانهها کرده است؛ اقداماتی که به نارضایتی در میان جمعیت 29 میلیونی سعودیها دامن خواهد زد.
مداوی الرشید معتقد است «آنها به رضایت مخاطب داخلی اطمینان ندارند. هر چند مردم را از زمان بهار عرب زیر نظر داشتهاند، اما این پرسشی است که مطرح است.»
فریمن که طی دوره جنگ اول خلیجفارس خدمت میکرد میگوید:«چالشهای متوجه ثبات عربستان با اقدامات ملک سلمان که یک سال پیش قدرت را در دست گرفت و ساختار سنتی حاکمیت را تغییر داد بیشتر شده است. او پرنس محمد بن نایف، برادر زادهاش، را به مقام ولیعهدی و محمد بن سلمان، فرزند بسیار جوان و ناآزمودهاش را به مقام معاونت ولیعهد و وزیر دفاع، منصوب کرد.
به گفته فریمن، آلسعود که زمانی با دربرگرفتن تمام گرایشها ثبات را حفظ کرده بود، در حال حاضر قدرت را حول تنها یک جریان در خانواده گرد آورده است؛ تصمیمگیری نه تنها به یک جریان محدود شده بلکه بیشتر در دستان نوادگان یک نفر، سلمان، قرار دارد. این یعنی احتمال تصمیمگیریهای عجولانه بالا رفته است و میتوان گفت که جنگ یمن یکی از نمونههای آن است. حتی میتوان اعدامها را هم در این چارچوب دید.
اعدامهای اخیر دیماه بزرگترین نمونه از اعدامهای گروهی از 34 سال پیش به این سو بودهاند. در آن زمان 63 نفر که در اعتراض به منحرف شدن آلسعود از اصول بنیادین اسلام با هدف سرنگونی خاندان حاکم دست به حملهای به مسجدالحرام در مکه زده بودند، اعدام شدند.
بعضی تحلیلگران میگویند عربستان با گردن زدن شیخ نمر به همراه سه فعال شیعه دیگر قصد آرام کردن احساسات بنیادگرایان سنی را داشت. اما فریمن و الرشید این توجیه را نمیپذیرند. از دید هر دو آنها، اعدامها حرکتی در جهت ترساندن شیعیان عربستان از دست زدن به اقدامی علیه حکومتی بوده است که با آنها مانند شهروند درجه دو برخورد میکند. الرشید میگوید: «این امری فراتر از مذهب است. من این را محافظهکاری نمیدانم، این سرکوب است. این استبدادی است که مردم را از سخن گفتن و آزادی بیان محروم میکند. افراد بیشتری برای استفاده از توییتر و نوشتن وبلاگ شلاق میخورند. این سرکوب فزایندهای است که به نظر من منعکسکننده ضعف است.»
او همچنین معتقد است که هدف از اعدام گروهی منحرف کردن افکارعمومی از جنگ یمن بوده که به مرگ هزاران غیرنظامی در ده ماه گذشته منجر شده است و چشماندازی هم برای پایان آن وجود ندارد.
برنامههای اقتصادی دولت ضد اشتغال است
نایب رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران گفت: برنامههای اقتصادی دولت با وعده اشتغالزایی منافات دارد.
عبدالله وطنخواه به خبرگزاری اصلاحطلب ایلنا گفت: ادامه این وضعیت در حالی است که دولت درصدد است تا با استثنا کردن کارگران جوان زیر 29 سال از شمول دریافت حداقل مزد قانونی به سیاستهای تعدیل ساختاری سرعت بیشتری ببخشد.
این فعال صنفی کارگری با یادآوری اینکه دولت کنونی در زمان رقابتهای انتخاباتی خود را راستگو نامیده بود، افزود: در راستای همین ادعا قرار بود تا در کنار تولید رونق اقتصادی دستمزد کارگران نیز مطابق قانون به صورت واقعی افزایش یابد که در دو سال گذشته هنوز چنین اتفاقی برای کارگران نیفتاده است.
نایب رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران افزود: واقعی شدن مزد و به رسمیت شناختن فعالیتهای صنفی کارگری زمانی محقق شدنی است که دولت سیاستهای اقتصادی کشور را در جهت حمایت از تولید داخلی تغییر دهد اما در شرایطی که هنوز مرزهای کشور به روی واردات انبوه کالاهای خارجی و مخصوصا چینی گشوده است نمیتوان منتظر تغییر شرایط کار بود.
این فعال کارگری با اشاره به اینکه واردکنندگان کالاهای خارجی در مناسبات اقتصادی خود منافع تولیدکنندگان داخلی را نادیده میگیرند؛ اصولا طرفداران مکتب اقتصاد آزاد عقیده دارند که باید زمان تبدیل شدن سرمایه به ثروت به کمترین میزان ممکن برسد و برای همین از این منظر مناسبات سوداگری مانند بازرگانی، واسطهگری، زمینبازی، سفتهبازی و بورسبازی بر ساخت صنعتی یک کالا ارجحیت دارد.
وطنخواه گفت: خواسته یا ناخواسته در رقابت با سرمایهداری مالی و سوداگری منافع سرمایهداران صنعتی به خواستههای کارگران نزدیکتر است و برای همین اگر دولت قصد کمک به طبقه کارگر را دارد باید در جهت تامین منافع صنعتگران گام بردارد.
وی تصریح کرد: آنچه که در دو سال گذشته مشاهده کردیم بیشتر تسهیل و تثبیت وضع اقتصادی سرمایهداری سوداگرانه بوده است و در عمل تحول اساسی در وضع کارگران ایجاد نشده است.
وی افزود: البته اقدامات دولت پدیده جدیدی نیست، کسانی که امروز درصدد تسریع شیب برنامههای تعدیل ساختاری هستند در زمان دولت پیشین همین رویکردها را در دیگر نهاد مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام دنبال میکردند.
وطنخواه تاکید کرد: در مجموع دولت یازدهم تلاش مضاعفی برای به سرانجام رساندن وظیفه ناتمام عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی دارد و آنچه که در قالب برنامه ششم برای تنظیم بازار کار توصیه شده است نیز بخشی از همین مسیر است.
تندرویهای مجلس ششم به کلیت اصلاحطلبان برمیگردد
عضو هیئت رئیسه مجلس ششم اذعان کرد برخی تحرکات این مجلس افراطیگری بود.
سیدابراهیم امینی در مصاحبه با روزنامه آرمان و در پاسخ این سوال که «آیا میپذیرید اگر برخی اتفاقات مجلس ششم اتفاق نمیافتاد به سود جریان اصلاحات بود»، تصریح کرد: کسی نمیتواند ادعا کند در زندگی خود اشتباه نکرده است. این وضعیت برای اصلاحطلبان در مجلس ششم نیز وجود داشت و اصلاحطلبان در برخی مقاطع عملکرد اشتباهی داشتند.
به نظر من در آن مقطع زمانی اصلاحطلبان تجربه کافی برای حضور در مجلس و قانونگذاری در سطح کلان نداشتند و به همین دلیل برخی اتفاقات رخ داد که نباید رخ میداد.
وی میافزاید: در مجلس ششم تندرویهایی صورت گرفت که نباید صورت میگرفت.
وی در عین حال تندرویهای مجلس ششم را مربوط به کلیت اصلاح طلبان دانست و افزود: ما نباید همه اشتباهات گذشته را به مجلس ششم محدود کنیم اگر در گذشته اشتباهی صورت گرفته همه جریان اصلاحطلبی در آن نقش داشتهاند. به همین دلیل نباید نمایندگان را از جریان کلی اصلاحات تفکیک کنیم و آنها را منشا مشکلات در آن مقطع زمانی معرفی کنیم.
امینی در عین حال در بخش دیگری از این مصاحبه، ضمن حمله به برخی اطرافیان روحانی گفت برخی افراد سبد رای آقای روحانی را فراموش کردهاند. این عده خیلی زود فراموش کردند آقای روحانی با حمایت همه جانبه اصلاحطلبان به ریاستجمهوری رسید و اگر حمایت اصلاحطلبان وجود نداشت شاید انتخابات سرنوشت دیگری پیدا میکرد به همین دلیل برای خود در کنار جریان اصلاحات سازمان رای مستقل قائل هستند.
منظور من حزب اعتدال و توسعه است. آنها گمان میکنند آقای روحانی با کمک این عده و برنامههای حزب اعتدال و توسعه در انتخابات به پیروزی رسیده است.
وی همچنین درباره تعلل علی لاریجانی برای پیوستن به ائتلاف اصولگرایان گفت: آقای لاریجانی به صورت خواسته یا ناخواسته بازی اصولگرایان را برای ائتلاف به هم زده است. به نظر من علی لاریجانی به دنبال تقویت فراکسیون رهروان ولایت و تبدیل این فراکسیون به یک حزب یا جریان سیاسی جدید در کشور است.
همزمان با مصاحبه امینی و اذعان وی به تندرویهای مجلس ششم، علی شکوریراد (دیگر نماینده مجلس ششم و دبیر حزب غیرقانونی اتحاد ملت) در مصاحبه با ایسنا و درباره ترکیب مجلس دهم گفت: مجلسی در تراز مجلس ششم دیگر تکرار نخواهد شد و نباید انتظارات را خیلی بالا برد(!) اگر مجلسی مانند مجلس پنجم شکل بگیرد توفیق خوبی است.
به نام مستقلین به کام افراطیون مدعی اصلاحطلبی
رئیس جبهه موسوم به «مستقلین و اعتدالگرایان» گفت: آقایان علی مطهری، محسن هاشمی، اشرفیاصفهانی، حضرتی، اشراقی و خانمها فاطمه هاشمی و پیشگاهیفرد از جمله افرادی هستند که در لیست اولیه انتخاباتی جبهه مستقلین و اعتدالگرایان بوده و تأیید صلاحیت شدهاند.
قدرتعلی حشمتیان به تسنیم گفت: لیست اولیه انتخاباتی که ما تهیه کردیم، قطعی نیست و لیست قطعی خود را بعد از احراز صلاحیتها منتشر میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: کماکان سرلیست جبهه مستقلین و اعتدالگرایان آقای علی مطهری است و اصلاحطلبان و اصولگرایان معتدل در لیست ما جای دارند و اصلاحطلبان و اصولگرایان تندرو به هیچوجه در لیست ما جایی ندارند.
قرار دادن برخی اسامی در فهرست مستقلین در حالی است که امثال محسن هاشمی، اشرفیاصفهانی، حضرتی و فاطمه هاشمی جزو افراطیون مدعی اصلاحطلبی محسوب میشوند و معلوم نیست با چه عنوانی میتوان آنها را مستقل حساب کرد و با این حساب چگونه میتوان علی مطهری را در کنار عناصر کارگزارانی یا غربگرا، مستقل دانست؟!