آزمایش اولین بمب هیدروژنی کره شمالی، غرب را به لرزه درآورد
آزمایش بمب هیدروژنی کره شمالی با واکنشهای شدیدی از سوی کره جنوبی، ژاپن و آمریکا رو به رو شده و سئول با واکنشی از روی ترس و دلهره اعلام کرده این اقدام پیونگ یانگ را تلافی خواهد کرد.
کیم جونگ اون، رهبر جوان کره شمالی، ماه گذشته میلادی اعلام کرده بود که پیونگیانگ یک بمب هیدروژنی ساخته است، ادعایی که با بدبینی متخصصین بینالمللی مواجه شده بود، غربیها میگفتند پیونگیانگ توان انجام چنین آزمایشی را ندارد. اما تلویزیون رسمی این کشور با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «اولین بمب هیدروژنی این کشور بطور موفقیت آمیز در ساعت 10 صبح (به وقت محلی) 6 ژانویه 2016 براساس برنامههای استراتژیک حزب کارگر با موفقیت آزمایش شده است.»
بمب هیدروژنی به «بمب اتمی حرارتی» یا «دما هستهای» معروف است و بمبی «پاکیزهتر» از بمب اتمی معمولی به حساب میآید چون پرتوهای رادیواکتیو کمتری دارد اما بسیار قویتر است. «چنین بمبهایی میتوانند فقط چند متر باشند و در کلاهک موشکهای بالستیک جای گیرند.»
اولین گمانهزنیها درباره یک آزمایش هستهای توسط مراکز زلزله نگاری آمریکا،ژاپن،کره جنوبی و چین اعلام شد که اعلام کردند یک زلزله 5/1 ریشتری را نزدیک سایت آزمایشات اتمی این کشور، ثبت کردهاند.
آزمایش بمب هیدروژنی از سوی کره شمالی با واکنش بسیار گسترده کشورهای منطقه و دولتهای غربی رو به رو شد. رئیس جمهور کرهجنوبی، نخستوزیر ژاپن و وزارت خارجه آمریکا در بیانیههایی آزمایش اولین بمب هیدروژنی در کره شمالی را محکوم کردند. «پارک گئون»، رئیسجمهور کره جنوبی، اعلام کرد که این اقدام کره شمالی به شدت تحریکآمیز است. وی همچنین پیونگیانگ را تهدید به تلافیجویی در صورت ادامه اقدامات تحریکآمیز، کرد.شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، نیز این آزمایش هستهای را به شدت محکوم کرد.
وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیهای اعلام کرد که «ما به صورت مداوم اعلام کردهایم که [کره شمالی] را به عنوان یک کشور هستهای به رسمیت نخواهیم شناخت. «ند پرایس» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز با انتشار بیانیهای تاکید کرد: «در حالی که نمیتوانیم ادعاهای کره شمالی را در شرایط کنونی تایید کنیم، هرگونه نقض قطعنامههای شورای امنیت را محکوم کرده و بار دیگر از کره شمالی میخواهیم تا از تعهدات بینالمللی خود تبعیت کند.» پس از تأیید آزمایش هستهای بمب هیدروژنی کره شمالی، شورای امنیت سازمان ملل نیز اعلام کرد جلسهای اضطراری برای بررسی این مسئله برگزار خواهد کرد. اتحادیه اروپا نیز آزمایش بمب هیدروژنی کره شمالی را محکوم کرد و آن را نقض جدی ممنوعیت توسعه تسلیحات اتمی پیونگ یانگ از سوی سازمان ملل ارزیابی کرده است.
کره شمالی پیشتر سه آزمایش هستهای در سالهای 2006، 2009 و 2013 انجام داده است. کره شمالی آخرین آزمایش هستهای خود را در سال 2013 میلادی انجام داده است.