kayhan.ir

کد خبر: ۶۴۵۴۹
تاریخ انتشار : ۱۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۷:۵۸

مضرات دنیوی و اخروی غفلت از خدا(پرسش و پاسخ)


پرسش:
از منظر آموزه‌های وحیانی، غفلت از خداوند چه آثار زیانبار دنیوی و اخروی را به دنبال دارد؟
پاسخ:
در بخش نخست پاسخ به این سؤال به پنج مورد از اهم مضرات دنیوی و اخروی غفلت از خداوند شامل: 1- همراهی شیطان 2- سختی در زندگی و کور محشور شدن در قیامت 3- خواری دنیوی و عذاب اخروی 4- نفاق 5- هدف شیطان اشاره کردیم. اینک در بخش پایانی دنباله مطلب را پی می‌گیریم.
6- عدم همراهی پیامبر(ص)،‌ پیروی از هوای نفس، اسراف در کار
خدای متعال در سوره کهف آیه 28 سه اثر و نتیجه را در غفلت از یاد خدا مطرح می‌کند:
الف) عدم همراهی پیامبر(ص) «و لا تطع من اغفلنا قلبه عن ذکرنا»
ب) پیروی از هوای نفس «و اتبع هواه»
در قلبی که یاد خدا نیست، خداوند محبوب آن قلب نمی‌باشد. زیرا محبت فرع بر معرفت و آشنایی و یاد خداست.
ج) اسراف و عدم تعادل: «و کان امره فرطا»
7- هلاکت و خسران
قرآن کریم در سوره فرقان آیه 18 می‌فرماید: گویند: منزهی تو. ما را سزاوار نبوده است که جز تو کسی را به یاری گیریم. تو خود آنها و پدرانشان را برخوردار ساختی، چنانکه یاد تو را فراموش کردند و مردمی شدند به هلاکت افتاده. بنابراین از نتایج غفلت از یاد خداوند، هلاکت است.
همچنین در آیه 9 سوره منافقون خداوند می‌فرماید: ای کسانی که ایمان آورده‌اید، اموال و اولادتان شما را از ذکر خدا به خود مشغول ندارد که هر کس چنین کند، زیانکار است.
8- گمراهی آشکار
خدای متعال در سوره زمر آیه 22 می‌فرماید: «وای بر سخت‌دلانی که یاد خدا در دل‌های آنان راه ندارد، که در گمراهی آشکار هستند» در این آیه شریفه دو مطلب درباره افرادی که قلب‌هایشان خالی از یاد خداست مطرح شده: اول اینکه به چنین اشخاصی واژه «ویل»‌ نسبت داده شده است، که نوعی نفرین شمرده می‌شود، و دوم آنکه در انتهای آیه می‌فرماید که این چنین اشخاصی در ضلالت و گمراهی آشکار هستند.
9- اعراض پیامبر(ص)
خدای متعال در سوره نجم آیه 29 به پیامبرش دستور می‌دهد از افرادی که از یاد خداوند دور و گریزان هستند، اعراض کند «فاعرض عن من تولی عن ذکرنا» و این مطلب به وضوح اهمیت یاد خدا را، می‌رساند، و در ادامه آیه آمده است که «و لم یرد الا الحیاهًْ الدنیا» گویا رابطه‌ای بین اعراض زیاد خدا و اراده و دوستی دنیا وجود دارد که هرچقدر حب به دنیا افزون گردد، اعراض از یاد خدا بیشتر می‌شود.
10- ویژگی کافران
خدای متعال در سوره کهف آیه 100 می‌فرماید: «در آن روز جهنم را به کافران، چنان که باید نشان خواهیم داد» و سپس در آیه بعدی غفلت از خداوند را یکی از ویژگی‌های آنها می‌شمارد.
آن کسانی که دیدگانشان از یاد من در حجاب بوده  و توان شنیدن نداشته‌اند. همچنین در سوره انبیاء آیه 42 خداوند اعراض از یاد خدا را از اوصاف کفار بیان می‌کند.