kayhan.ir

کد خبر: ۶۳۷۴۴
تاریخ انتشار : ۰۱ دی ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۲
وزیر نفت خبر داد

طرح ویژه دولت برای آزادسازی قیمت بنزین

وزیر نفت از طرح ویژه این وزارتخانه برای آزادسازی قیمت بنزین خبر داد و گفت: براساس این طرح، جایگاه‌های عرضه سوخت به سه کلاس تبدیل می‌شوند.


به گزارش مهر، بیژن نامدار زنگنه در نشست با فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران از طرح ویژه دولت برای آزادسازی قیمت بنزین پرده برداشت و گفت: براساس طرحی که وزارت نفت در دست بررسی دارد، جایگاه‌های عرضه‌کننده بنزین به سه کلاس تقسیم شده و براساس آن، با برندسازی جایگاه‌ها را ساماندهی خواهیم کرد.
وزیر نفت ادامه داد: در چنین شرایطی تنها جایگاه‌های کلاس سه بنزین را به نرخ دولتی می‌فروشند و بقیه نیز می‌توانند در یک بازار رقابتی بنزین را عرضه کنند.
زنگنه تصریح کرد: وزارت نفت مخالف فروش بنزین توسط جایگاه‌های بخش خصوصی نیست اما معتقد است که باید برندسازی صورت بگیرد و اگر چه مالکیت به دست جایگاه‌داران باشد اما تحت برند‌های خاصی فعالیت کنند.
به گفته زنگنه، چهار هزار مالک در جایگاه‌های عرضه بنزین وجود دارند که کنترل آن‌ها بسیار سخت است و بنابراین پیشنهاد ما این است که قیمت توزیع بنزین آزاد شده و به فروشندگان کلاس‌های بالاتر امتیاز بدهیم و البته اجباری هم مبنی بر فروش به قیمت خاص نداشته باشیم.
وی گفت: هفته آتی نیز جلسه‌ای در این رابطه خواهیم داشت تا بتوانیم‌ برندها را در سطح جایگاه‌ها فعال کنیم، ضمن اینکه جایگاه‌‌داران خود می‌توانند بنزین را از مخازن بنزین تحویل بگیرند اما هدف ما این است که بخش خصوصی واقعی در این زمینه فعال شود.
گفتنی است با توجه به کاهش قیمت جهانی نفت، نرخ بنزین هم در بسیاری از کشورها ارزان شده ولی به نظر می‌رسد با اظهارات زنگنه قرار است بنزین باز هم در ایران گران شود.
همچنین به گزارش فارس، وزیر نفت درباره قیمت خوراک پتروشیمی‌ها گفت: نمی‌شود برای حفظ صنعت پتروشیمی‌ قیمت خوراک را پایین بیاوریم. پتروشیمی‌ها می‌گویند زیانده هستند در حالی که سال گذشته بیش از 30 درصد سود برده‌اند.
زنگنه با اشاره به اینکه هزینه حفاری تا بهره‌برداری گاز در هر متر مکعب 12 تا 15 سنت است ادامه داد: بخشی از هزینه تولید گاز را دولت به عنوان سوبسید می‌دهد.
وی با ایجاد پالایشگاه‌های خارجی، فروش نفت توسط شرکت‌های ایرانی و سوآپ نفت اعلام موافقت کرد و افزود: با واگذاری سهام به عنوان رد دیون و پایین آوری نرخ خوراک پتروشیمی‌ها مخالفم.
وی در مورد وضعیت صنعت پتروشیمی‌ هم گفت: در این بخش خطاهایی رخ داده که قابل بازگشت نیست و به نوعی این صنعت متلاشی شده است. در سایر کشورها، شرکت‌ها با هم ادغام می‌شوند اما در ایران صنعت پتروشیمی تکه‌تکه شده و باید پرسید که این تکه‌های کوچک و کوتوله با چه شرکتی در دنیا می‌تواند رقابت کند.
گفتنی است برخلاف گفته وزیر نفت، عصر شرکت‌ها و کارخانه‌های عظیم در دنیا پایان یافته و فقط در کشورهایی نظیر چین که با سیستم سرمایه‌داری دولتی اداره می‌شوند، از این نوع کارخانه‌ها وجود دارد. همه کشورهای پیشرفته دنیا به تاسیس شرکت‌ها و کارخانه‌های کوچک و متعدد روی آورده‌اند و به این ترتیب، بخش خصوصی واقعی را شکل داده‌اند و آن‌ها را با کلماتی چون «کوتوله» تحقیر نمی‌کنند بلکه مورد تشویق و حمایت قرار می‌دهند.
دلیل هزینه بالای تولید گاز هم در دولتی بودن و قدیمی بودن سیستم‌های مدیریتی‌ حفاری و استخراج گاز است. اگر این مهم به شرکت‌های ایرانی واگذار شود و دولت هم از آ‌ن‌ها با تسهیلات مناسب حمایت کند، به جای اینکه منت سوبسید دادن بر سر مردم و شرکت‌ها بگذارد، موجب تقویت صنعت نفت خواهد شد. راهکار ادغام تولیدکنندگان کوچک در یکدیگر و تشکیل تولیدکنندگان بزرگ، مربوط به قرن 19 میلادی است.