کد خبر: ۵۹۵۶۴
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۰
در پنجمین جلسه دادگاه

بابک زنجانی: این همه لوح تقدیر از افراد مختلف دریافت کرده‌ام!

بابک زنجانی در پنجمین جلسه دادگاه، درباره روند فروش نفت کشور و همچنین پول‌هایی که در حساب دو بانک داشته است، توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش مهر، پنجمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات بابک زنجانی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب ساعت ۹ صبح دیروز رسما آغاز شد و بابک زنجانی به عنوان متهم ردیف اول در جایگاه قرار گرفت تا ادامه دفاعیات خود را عنوان کند.
وی گفت: وزارت نفت بار نفت را به هفت کشور دنیا می‌فروشد و آنها حساب دفتری دارند و باید پول حاصل از فروش نفت را از آن هفت کشور کالا خریداری کنند که نمونه‌اش آوردن سنگ‌پا و سنگ‌ قبر از چین است.
بابک زنجانی افزود: آنها بارها گفته‌اند که ما شماره حساب دادیم و من باز می‌گویم که کسی از بیرون نمی‌تواند به این حساب‌ها پول واریز کند. شما پنج دلار بریزید، من همه اتهاماتم را قبول می‌کنم. اگر نتوانید ثابت کنید، من سه وکیل می‌گذارم تا به تهمت‌های شما رسیدگی کند.
قاضی پرونده در ادامه دادگاه گفت: با توجه به مذاکراتی که صبح با وکلای خارجی پرونده داشتم، این حساب‌ها با هماهنگی بانک مرکزی در حال تایید ضمانتنامه است و باید روال آن طی شود.
بابک زنجانی در ادامه دفاعیات خود اعلام کرد که بانک مرکزی، بانک FIIB را تایید کرده و در ادامه به بانک مسکن انتقاد کرد و گفت: من در بانک مسکن یک میلیارد یورو به مدت ۸ ماه پول واریز کرده بودم و در بانک توسعه هم 5/3 میلیارد یورو سپرده‌گذاری داشتم، حالا می‌گویند این پول‌ها منشأ ندارد و بانک مسکن به راحتی پول من را برداشته است. چرا فکر می‌کنید دولت قبل هر کاری کرده، بی‌سواد بودند و دولت جدید دکتر و مهندس هستند؛ یعنی قبلا نمی‌دانستند زنجانی کلاهبردار است؟ باید بانک مسکن و بانک توسعه، پول‌های من را بدهند. چه می‌خواهید که به جان من افتادید و به پای من چسبیدید. اگر در همان بانک مسکن یک میلیارد یوروی خودم را به حساب فرد دیگری می‌ریختم، باز هم پولش را برمی‌داشتید؟
قاضی دادگاه در ادامه گفت: البته مدیرعامل سابق بانک مسکن در پرونده سه هزار میلیاردی در حال محاکمه است.
تفاوت بانک‌های سرمایه‌گذاری و بازرگانی
 بابک زنجانی تعریف انواع بانک‌ها را عنوان کرد و گفت: در خارج از کشور دو نوع بانک داریم، اول بانک بازرگانی که تنها با پول رایج آن کشور کار می‌کند و مجبور است وقتی از مردم سپرده می‌گیرد بخشی را به بانک مرکزی بدهد و دوم بانک سرمایه‌گذاری که اصلا لازم نیست در بانک مرکزی سپرده‌گذاری کند چون حق ندارد با پول رایج آن کشور کار کند و تمام پول‌ها خارجی است و هر مقدار می‌تواند معاملات ارزی داشته باشد. بانک FIIB در منطقه لاوان مالزی بانک سرمایه‌ای بود و آن منطقه هم مخصوص این نوع بانک‌ها است تا از دادن مالیات معاف باشند، اما با این پول‌ها نمی‌شود هر کاری کرد. مثلا نمی‌شود اسلحه و مواد مخدر فروخت و باید در بورس و ضمانت‌نامه‌ها کارکرد مشخص باشد و هر قدر پول بخواهید می‌توانید با درصد پایین از این بانک‌ها بگیرید.
وی افزود: آقایان شرکت HK فرم ۵۰ صفحه‌ای را امضا کردند و گفتند مشکلی ندارد پول ما در جای دیگر سرمایه‌گذاری شود و این وظیفه بانک‌های سرمایه‌گذاری است. در بانک‌های بازرگانی فقط می‌توانید ۱۰ درصد خلق پول کنید اما در بانک سرمایه‌گذاری سقفی ندارد. حالا آمده‌اند و می‌گویند پول‌های بابک زنجانی منشأ ندارد، در حالی که منشأ با پشتوانه فرق دارد و بازپرس‌ها اشتباه می‌گیرند.
بابک زنجانی گفت: وقتی طرفین معامله مشخص و حساب دفتری معلوم باشد، منشأ مشخص است و قانون‌گذار نمی‌تواند بگوید پشتوانه این بدهکاری کجاست، چون یک مجموعه تجاری می‌تواند بی‌نهایت بدهکار باشد. اینکه تاجر سفته صادر کند و به جای آن کالا بگیرد خلق پول سالم کرده و بانک‌ها می‌توانند به پشتوانه خود حساب مشتری را بستانکار کنند و بانک خود را بدهکار مشتری کند. من وقتی پول به حساب HK ریختم خودم را بدهکار HK کردم. اما در این پرونده می‌بینیم موضوع منشأ عنوان شده است.
استاد دانشگاه به قانون تجارت
 واقف نیست
متهم ردیف اول پرونده خطاب به یکی از اساتید دانشگاه که کارشناس پرونده است، گفت: در قانون تجارت چیزهایی است که استاد دانشگاه واقف نیست و آنها باید پشتوانه مالی را پیگیری کنند نه منشأ آن را که این اعتبار من است. در بانک‌ها وقتی می‌خواهند با یک نفر کار کنند اول ارزیابی می‌کنند که سرمایه و خانه و کاشانه‌اش چقدر است و با این اعتبار جلو می‌روند و حتی صندوق ضمانت صادرات هم می‌تواند کتباً این اعتبار را اعلام کند.
وقتی بانک مسکن آمد حساب باز کرد یعنی من تایید کردم  و ۲۴ ساعت وقت داشت پشیمان شود آنها بعد از یک سال مدعی شدند، در حالی که خودش باید جواب مشتری را بدهد.
وی افزود: به عنوان مثال سازمان تامین اجتماعی ۴ میلیارد یورو به مدت ۶ ماه در حسابش بوده و آن را تایید کرده است، حالا پول را بانک مسکن برداشته و با آنان دعوا دارند. آقای تامین اجتماعی به بانک مسکن بگو پولت را بدهد و چک‌ات را‌ بردار و برو. جناب آقای قاضی همه عملیات بانکی من طرفین دارد و موضوع منشأ در این پرونده منتفی است. من آدم ساختگی ندارم و افراد یا تامین اجتماعی هستند یا وزارت نفت یا بانک مسکن.
زنجانی گفت: وزارت نفت یکی از شرکت‌های من به نام «بنگرز» را ارزیابی کرد و اعلام کردند که این شرکت ۸ هزار و ۱۸۹ میلیارد تومان پول دارد و بعد گفتند چون فاقد منشأ است، هزار و ۳۰۶ میلیارد تومان آن شرکت را برداشتند. این کارها در تگزاس هم انجام نمی‌شود!
اعطای پول دستی به بانک مسکن!
بابک زنجانی در ادامه دفاعیات خود گفت: پنج‌شنبه‌ها شرکت من تعطیل بود، اما می‌آمدم تا کارهایم را انجام دهم. یک روز ساعت ۱۱ صبح از بانک مسکن به من زنگ زدند و گفتند کار واجبی داریم سریع خودت را برسان، وقتی رفتم، کل اعضای هیئت مدیره و مدیر حقوقی نشسته بودند و دست و پایشان می‌لرزید. گفتم چه شده، آقای مدیر گفت ۶۵میلیارد تومان به فردی پول دادیم و چک و سفته هم نداریم و روز شنبه در دادگاه مفاسد اقتصادی قطعا بازداشت می‌شوی، آقای زنجانی لطف کن ۶۵ میلیارد تومان پول دستی به ما بده!
وی افزود: پنج‌شنبه بانک‌ها تا ظهر تعطیل بود، اما چون کیش بانک‌ها تا ۵ بعدازظهر باز است، ساعت 30/12 ظهر با هواپیما به کیش رفتم و از طریق بانک ملت ۶۷ میلیون یورو پولم را نقد کردم و باز هم بانک مسکن شعبه ونوس به حساب یک شرکت خاص واریز کردم. گفتم پول من را کی می‌دهید گفتند تا هفته دیگر و من سه ماه تماس می‌گرفتم، اما گوشی من را برنداشتند و بعد گفتند جایش به شما ملک می‌دهیم، اما سند آن را هم ندادند. حالا آمده‌اند می‌گویند فردی به نام آقای (ک) از اداره بین‌الملل ۶۵ میلیون یورو به زنجانی پول داده و زنجانی آن را به ما داده است و خودشان را طلبکار کردند، در حالی که آن بنده خدا در عمرش ۶۵ میلیون یورو یکجا ندیده بود، شاید هم دیده بود.
یک وقت آقای قاضی نگوید داری توهین می‌کنی. اما به بانک مسکن می‌گویم اگر در ایران زورم به شما نرسد، در خارج از کشور هر جا پول داشته باشید می‌گیرند.
9 شب در سفارت ایران در مالزی خوابیدم
بابک زنجانی در ادامه گفت: وقتی اروپا و آمریکا بانک من را تحریم کردند، نامه‌ای برای من ارسال شد که روی آن نوشته بود کمک کردن به وزارت نفت ایران، کمک کردن به بانک مرکزی ایران و داشتن نقش کلیدی در جابه‌جایی پول‌ها که به این سه دلیل من تحریم شدم. اگر من وکیل می‌گرفتم و اعتراض می‌کردم، قطعا ۲۰ سال زندانی می‌شدم.
زنجانی گفت: یادم هست در آن روز از مالزی به امارات می‌آمدم و پشت درب نیروهای امنیتی فرودگاه در تلویزیون دیدم که تحریم شدم و همان لحظه پلیس سوت زد و مرا گرفتند و گفتند شما صاحب شرکت سورینت دبی هستید و اگر وزارت اطلاعات نبود، نمی‌دانستم چه کار کنم و ۹ شب در سفارت ایران خوابیدم.
وی گفت: اما این داستان جالب برای همه شاید اهمیت داشته باشد. بعد از تحریم سوئیفت ۱۵ روز دیگر قطع می‌شد و من مانده بودم چه کار کنم، چون قبل از تحریم ۴ میلیارد یورو به حساب تامین اجتماعی ریخته بودم تا شرکت‌هایش را بخرم، این فکر به سرم زد تا این پول را جابه‌جا کنم. با وزیر نفت تماس گرفتم و گفتم با تامین اجتماعی هماهنگ کنید ۲ میلیارد یورو آن را پس بدهند و بعد حواله کنید تا پول به کشور بیاید، چون HK ایران تحریم بود. خلاصه اینکه خودم به ایران آمدم و پیش آقای سعید مرتضوی رئیس تامین اجتماعی رفتم و قبول کرد، اما بعد از چند روز فیلم من و سعید مرتضوی در مجلس به نمایش گذاشته شد. چند روز با گوشی مرتضوی تماس می‌گرفتم اما برنداشت. به وزیر نفت گفتم و با احمدی نژاد صحبت کرد تا اینکه مرتضوی را پیدا کردیم و گفتیم چک‌هایت را می‌دهیم، پول ما را بده و مجوز هم گرفتیم. یک روز مانده بود به اینکه سوئیفت قطع شود، به مرتضوی گفتم پول را بده، گفت من دیگر مدیرعامل نیستم. حالا چک‌ها دست وزارت نفت است.
نفت ایران جزء کالاهای قاچاق است
در ادامه دادگاه، بابک زنجانی در کنایه‌ای به وکیل وزارت نفت گفت: جناب آقا، می‌گویید پول‌های من از مواد مخدر و اسلحه نباشد و تمیز باشد، این در حالی است که نفت ایران الان جزء کالاهای قاچاق است. من یادم هست روزی که بانک مرکزی را تحریم کردند، سیل عجیبی از جمعیت به بانک‌های من ریخت تا پول خود را نجات دهند و من جوابگوی آنها هستم و نامشان را نمی‌آورم.
زنجانی ادامه داد: من پالایشگاهی در عراق به نام عراق سیوو داشتم که نفت اربیل را تبدیل به گازوئیل و پس از آن به تاجیکستان ارسال می‌کرد.
قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: دادسرا ادعا دارد شما قبل از تحریم می‌دانستید که تحریم می‌شوید. زنجانی پاسخ داد: من از ۱۵ روزی که قرار بود پس از آن پیام‌های سوئیفتی‌ام قطع شود مطلع بودم.
زنجانی گفت: اتهام اینجانب را اینگونه به اثبات رسانده‌اند که چون اطلاع از سیستم ایران داشته است پس مجرم است. در پاسخ باید بگویم که من پول‌های مردم را از سال ۸۷ می‌گرفتم و آنها را حواله می‌کردم و اگر قابل استفاده بود خودشان این کار را انجام می‌دادند. در کیفرخواست آمده است که این کار وسیله‌ای برای کار مجرمانه بوده است اگر بر فرض کیفرخواست پول‌های قابل جابجایی بوده من پول‌ها را گرفته و جابه‌جا کرده‌ام.
متهم نفتی در ادامه دفاعیات خود به بحث بیمه اشاره کرد و گفت: کشتی‌هایی که ۱۰۰ میلیون دلار به بالا محموله‌های نفتی را جابه‌جا می‌کنند باید بیمه شوند، شرکت‌های ایرانی به دلیل کوچک بودن از بیمه شرکت‌های خارجی استفاده می‌کنند در شرایط قبلی هیچ کشوری حاضر به ارائه خدمات بیمه نبود بنابراین شرکت نفتی خود وارد عمل شد و ریسک کرد.
زنجانی با بیان اینکه یک کشتی بدون مدرک نمی‌تواند بار خود را تخلیه کند، گفت: این از اطلاعات پایه در معاملات است که گیرنده و فرستنده یک کالا و مبدأ و منشأ آن مشخص باشد. در محموله نفتی که در پرونده قید شده است فرستنده شرکت نفت و گیرنده شرکت «ن» اعلام شده بود اما پس از تحویل بار اعلام شد که «ن» حق معامله ندارد بنابراین بار به انبارهای مالزی و چین ارسال شد.
متهم خطاب به نماینده دادستان گفت: در قسمتی از کیفرخواست دیدم در مورد ضمانت‌نامه‌های ارسالی به گمرک صحبت شده که باید بگویم گمرک کشورها ضمانت‌نامه‌ای را بابت اصل کالا دریافت نمی‌کنند بلکه بابت حق گمرک این ضمانت‌نامه‌ها را تحویل می‌گیرند.
بابک زنجانی در ادامه و با بیان اینکه تا کنون اطلاعات پایه را در دفاعیات خود اعلام کرده است اینگونه ادامه داد که از این به بعد نسبت به بندهای کیفرخواست جوابیه خواهم داد.
زنجانی با اشاره به اینکه ۳۶ هزار حواله در تهران بوده، گفت: مشتریان بانک‌های کشورها بوده‌اند که در کشورهای مختلف حضور داشتند. برای مثال اگر پول در چین و کره هم قابل انتقال بوده است خود مشتریان این کار را انجام می‌دادند. یوروی بدون مصرف در بیرون از ایران داده و گرفته‌ام بنابراین ربطی به داخل کشور ندارد. بنابراین با توجه به توضیحاتم هیچ‌گونه اخلال در نظام اقتصادی کشور نمی‌توانسته رخ دهد و من این همه لوح تقدیر از افراد مختلف دریافت کردم.
زنجانی ادامه داد: با هیچ مجموعه‌ای از طرف آقایان «ف» و «ش» آشنا نشدم و اینکه می‌گویند من از طریق این افراد با وزارت نفت آشنا شدم حرفی غلط است.
متهم پرونده نفتی مدعی شد: بانک وی بسیار با‌اهمیت بوده و اینکه سرمایه اولیه این بانک ۱۰۰ میلیون بوده است مهم نیست بلکه ارزش کارهای این بانک مهم است.
زنجانی در مورد اعترافات خانم «م.م» یکی از کارمندانش که در کیفرخواست به صحبت‌های وی اشاره شده بود، واکنش نشان داد و گفت: اعلام شده بود که پیام‌های سوئیفتی در مالزی و اس سی تی ایران بوده است و با هم تفاوت داشته و گویا این صحبت‌ها را یکی از کارمندان من اعلام کرده که باید بگویم وی دختری ۱۹ ساله و تنها تایپیست شرکت ما بوده بنابراین چگونه می‌تواند صحت ارسال پیام‌های سوئیفتی را نشان داده و تایید نماید.
وی به یکی دیگر از بندهای موجود در کیفرخواست اشاره کرد و گفت: اعلام کرده بودند هیچ شخصی در این سیستم نمی‌توانسته بداند فرد دیگر در چه زمانی چه کاری را انجام می‌داده و تنها زمانی که مدیر سیستم می‌خواست گزارش‌ها اعلام می‌شده است که در پاسخ باید بگویم سیستم مذکور بین ۱۰ بانک بوده است و تهیه گزارش تنها توسط مدیر انجام می‌شده و دسترسی برای اشخاص مسدود بوده است و این امری عادی محسوب می‌شود.