یک اقتصاددان عنوان کرد
بسته اقتصادی دولت کشور را از رکود خارج نمیکند
یک اقتصاددان با بیان اینکه بستههای اقتصادی دولت حرکتی برای خروج از رکود است، گفت: این بستهها فقط به عنوان مسکن عمل میکند و اصلاح ساختار ضرورت دارد.
لطفعلی بخشی با اشاره به اظهارات رئیسجمهور مبنی بر تهیه برنامه کوتاهمدت به منظور خروج از رکود از محل آزاد شدن منابع سپرده قانونی بانکها، پرداخت تسهیلات و اختصاص بودجه عمرانی، به فارس اظهار داشت: رکود در کشور بسیار عمیق بوده و به دلیل بلاتکلیف بودن برجام در یکسال گذشته نیز تشدید شد.
این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که یک سال گذشته نیز بسته غیر تورمی خروج از رکود تهیه شد و اکنون بسته دیگری رونمایی خواهد شد، گفت: دولت در تلاش برای حل خروج از رکود بوده و لزوما بسته درمانی مشکلی ندارد، قوانین هر چقدر هم خوب باشند در عمل مسیر دیگری را طی میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه با اشاره به راهکار اصلی خروج از رکود بیان داشت: ساختار اقتصاد کشور بیمار است که این موضوع به دلیل دخالت دستگاه دولتی در قیمتگذاری، رانتجویی و شبکه قاچاق است. برای حل مشکل اقتصاد باید ساختار آن تصحیح شود و بستههای اقتصادی دولت مسکن بوده و نمیتواند اقتصاد را سر و سامان دهد.
به گفته بخشی، اصلاح نظام بانکی از دیگر معضلات بوده و باید برای اقتصاد پارادایم تعریف شود. دولت موضع خود را مشخص کند چه نظری راجع به بخش خصوصی دارد زیرا اکنون بدنه دولت این بخش را قبول ندارد.
وی با اشاره به قفل بودن منابع بانکی برای پرداخت تسهیلات اظهار داشت: بانکها یک معضل در کشور هستند، معلوم نیست منابع را در چه بخشهایی هزینه کردند و در حال حاضر امکان بازپرداخت آنها وجود ندارد از طرفی بانکها در خط اجرای سیاستهای دولت نیستند.
این اقتصاددان با بیان اینکه بانکهای خصوصی حرفشنوی از سیاستهای بانک مرکزی و دولت ندارند عنوان کرد: عملا دولت اختیاری برای اعمال قانون بر بانکها ندارد، حاضرند سودهای بالا به سپردههای بانکی داده و همینطور تسهیلات بدهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه یکی از معضلات تسهیلاتدهی بانکها را نرخ سود دانست و افزود: پایین آمدن نرخ سود منجر به تقویت بازار غیرمتشکل پولی میشود و به نوعی رانت ایجاد میکند.
به گفته وی، پایین آوردن نرخ سود منجر به اخذ وام از سوی افرادی میشود که رانت و زور بیشتری دارند و در حقیقت این موضوع فسادآور است.
در همین راستا رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی با اشاره به سیاستهای پولی جدید بانک مرکزی که توسط رئیسجمهور مطرح شد، عملا تغییر در سیاستهای اقتصادی دولت را تایید کرد و گفت: در شرایط موجود که اقتصاد کشور نیازمند نقدینگی است، پیشبینی میشود بانک مرکزی قصد دارد از سیاستهای پولی جدید با مراقبت بیشتری استفاده کند زیرا شرایط موجود قدری پیچیده است.
علی دیواندری با بیان اینکه از یک طرف باید تقاضای کل با انبساط پولی جدید تحریک و از طرف دیگر لازم است از دستاورد مثبت دولت در ایجاد ثبات اقتصادی و کنترل نرخ تورم محافظت شود، گفت: بنابراین میتوان گفت برای فائق شدن برای این پیچیدگی راهکار انبساط پولی مدیریت شده انتخاب شده است.