kayhan.ir

کد خبر: ۵۷۸۴۸
تاریخ انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۵

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


 سکوت دولت درباره رشد اقتصادی صفر
در بهار 94
جوان
جوان درباره ترس دولت از اعلام نرخ رشد اقتصادی کشور در بهار امسال گزارش داد: مركز آمار و بانك مركزي به عنوان دو متولي اصلي اعلام آمار كشور در حالي درباره نرخ رشد اقتصادي فصل بهار سال 94 سياست سكوت را در پيش گرفته‌اند كه روز گذشته [یکشنبه] صندوق بين‌المللي پول به عنوان يك نهاد خارجي اين سكوت را شكست و نرخ رشد اقتصادي فصل بهار اقتصاد ايران را نزديك به صفر اعلام كرد، اين در حالي است كه قائم مقام بانك مركزي به شكل تلويحي نيز آمار صندوق بين‌المللي پول را تأييد كرد.
به گزارش «جوان»، بانك مركزي در حالي رشد اقتصادي بهار سال 93 را تنها ظرف 86 روز محاسبه و منتشر كرد كه هم اكنون با گذشت بيش از 110روز از فصل بهار سال 94 هنوز نرخ رشد اقتصادي اين بازه زماني اعلام نشده است كه كارشناسان اقتصادي علت اين تأخير را مسائل سياسي و جناحي اعلام مي‌كنند زيرا پيش از اين رئيس‌جمهور مدعي شده بود اقتصاد ايران از ركود خارج و رشد اقتصادي مثبت شده است اما حالا صندوق بين‌المللي پول از كاهش نرخ رشد اقتصادي بهار و رسيدن اين نماگر به مرز صفر درصد خبر داده است.
حسن روحاني پيش از اين رسيدن نرخ رشد اقتصادي منفي 5 درصد را به صفر درصد يك دستاورد بزرگ براي اقتصاد ايران معرفي كرده بود و حالا بعد از اينكه نرخ رشد اقتصادي را مثبت اعلام كرده دوباره عملكرد وي صفر شد.
به نظر مي‌رسد محاسبه رشد سه ماهه اول سال 94 آنگونه نبوده كه دولت بتواند از آن براي سخنراني‌هاي سياسي و اقتصادي استفاده كند و از اين نرخ رشد براي خود عملكرد و كارنامه مثبتي تهيه كند. بي‌شك رشدها پايين‌تر از انتظارات بوده زيرا حسن روحاني از رونمايي بسته دوم دولت براي خروج از ركود طي روز‌هاي آتي توسط رئيس‌جمهور خبر داده است.
ردپای روباه در تالار بورس!
جهان نیوز
این وبسایت خبری-تحلیلی با دنبال کردن سر نخ «حضور هیئت‌های انگلیسی در بورس تهران»،  نوشت: درایت و تدبیر دولت تدبیر و امید به قدری در عرصه اقتصاد امیدبخش بوده که چند روز پیش شاهد یک زلزله سیاسی و اقتصادی در کابینه دولت دهم بودیم. چند روز پیش نامه چهار وزیر به آقای روحانی مبنی بر شرایط وخیم بورس و علل آن منتشر شد.
در خصوص این نامه سوالات بسیاری وجود دارد و همچنین اختلاف نظرها نیز در خصوص دلایل نوشتن این نامه بسیار است. به‌طور مثال چرا با وجود گذشت دو سال از وخامت اوضاع بورس این نامه در شهریور ماه نوشته می‌شود؟ چرا متولیان امور اقتصاد کشور به جای چاره‌اندیشی خود این هشدار را داده‌اند؟ آیا اقتصاد کشور را کسانی غیراز وزیر اقتصاد و... در بدنه دولت می‌گردانند که وزیر اقتصاد این‌گونه مستاصل به رئیس‌جمهور نامه می‌نویسد؟ چرا در روز قرائت گزارش برجام این نامه منتشر می‌شود؟...
در حالی که بورس کشور به‌قدری آشفته است که هم صدای سهام داران را درآورده است، هم آمارها نشان از این واقیعت می‌دهد و از همه بالاتر مسئولان ارشد اقتصادی کشور نسبت به وضعیت وخیم آن هشدار می‌دهند، به طوری بسیار غیرمحسوس انگلیسی‌ها در حال برگزاری جلسات متعدد با مسئولان بورس جهت سرمایه‌گذاری در آن هستند.
بعد از انتشار نامه چهار وزیر به روحانی در خصوص اینکه اگر برای بورس چاره‌ای اندیشیده نشود، وضعیت قرمز کنونی به بحران تبدیل خواهد شد، یک هیئت انگلیسی متشکل از رئیس و مدیرکل اتاق بازرگانی انگلیس و ایران، ریچارد دالتون و مارتین جانستون و سایر همراهان، از تالار معاملات بورس تهران بازدید کردند.
این گروه پس از بازدید از تالار معاملات ضمن ملاقات با حسن قالیباف اصل مدیرعامل بورس و برخی از اعضای هیئت مدیره بورس تهران، با سازوکار معاملات و نظارت بر شرکت‌ها آشنا شدند. در این نشست سرفصل‌های مختلفی از قبیل فرآیند خصوصی‌سازی، ترکیب شرکت‌های لیست شده، فرآیند انتشار اطلاعات مالی شرکت‌ها، تنوع صنایع، پتانسیل‌های موجود در اقتصاد ایران و سازوکار‌های ورود سرمایه‌گذاران خارجی عنوان و به پرسش‌های مطرح شده به‌طور مبسوط پاسخ ارائه شد. در پایان این نشست نیز هیئت انگلیسی ابراز امیدواری کرد با رفع تحریم‌ها بازار سرمایه ایران، پذیرای سرمایه‌گذاران از کشورهای مختلف باشد.
این سومین دیدار مقامات انگلیسی با مسئولان بورس کشور است. اول وزیر امور خارجه انگلستان در دیدار با سیف ابزار تمایل به سرمایه‌گذاری در بورس کرد، دوم کاردار انگلیس در تهران و الان نیز یک هیئت انگلیسی ابراز تمایل نموده‌اند.
نامه چهار وزیر و تلاش انگلیسی‌ها برای سرمایه‌گذاری، حداقل نشان از آن دارد که اوضاع چندان طبیعی نیست. اینکه گردانندگان پشت پرده اقتصاد ایران چه برنامه‌ای در سر دارند و انگلیسی‌ها چه نقشی در این برنامه قرار است ایفا نمایند، سوال مهم، اساسی و غیرقابل اغماضی است.
فساد گسترده در صدور کارت‌های بازرگانی
تعادل
روزنامه تعادل درباره سوءاستفاده از کارت‌های بازرگانی گزارش داد: يكي از پديده‌هاي فراگير شده منفي اقتصاد در سال‌هاي اخير مربوط به سوءاستفاده، جعل و تخلف با استفاده از كارت‌هاي بازرگاني است. كارت‌هايي كه به عقيده مسئولان يكبار مصرف بوده تا واردكنندگان كالا براي پرداخت حقوق گمركي و ماليات قابل شناسايي و رهگيري نباشند.
در اين باره كرباسيان، رئيس كل گمرك جمهوري اسلامي يكي از اصلي‌ترين چالش گمرك را واردات عنوان كرده و مي‌گويد امروزه شاهديم با صدور كارت‌هاي بازرگاني يكبار مصرف حجم عظيمي از كالا وارد كشور مي‌شود. پيش از اين نيز مدير‌کل امور مالياتي كردستان از صدور 200ميليارد تومان ماليات براي 200 كارت بازرگاني خبر داده كه صاحبان اصلي اين كارت‌ها درآمد يك ميليوني هم ندارند. واقعيت اين است افراد سودجو با وعده و وعيد و تطميع پول، آن هم اندك طعمه‌هاي خود را از ميان افراد بي‌سواد و كم اطلاع انتخاب كرده و با گرفتن كارت به نام آنها به تجارت پرداخته و از ماليات نيز فرار مي‌كنند و در عمل صاحبان فريب‌خورده كارت‌هاي بازرگاني با ماليات‌هاي چند 10ميليوني مواجه مي‌شوند.
رئيس سازمان امور مالياتي كشور يكي از دلايل تشديد مشكل كارت‌هاي بازرگاني جعلي را مربوط به صادركنندگان اين كارت‌ها مي‌داند. وي با انتقاد از مديران اتاق‌هاي بازرگاني به دليل صدور بي‌رويه كارت بازرگاني از بدهكاري مالياتي بيش از يك هزار و 600 ميليارد توماني دارندگان كارت‌هاي بازرگاني خبر داده بود...
 قوانين و بخشنامه‌هاي مرتبط با صدور و تمديد كارت بازرگاني نشان مي‌دهد، افراد بايد سه سال سابقه فعاليت تجاري، توليدي، محل كسب، دفاتر قانوني، اظهارنامه ثبتي مالياتي و داشتن حساب جاري داشته باشند اما سوال اينجاست افراد روستايي كه حتي سواد درستي هم نداشته و اطلاعي از الفباي تجارت ندارند چگونه و طبق كدام قانون و دستورالعمل براي آنها كارت صادر مي‌شود. آيا نظارت درستي بر صدور كارت‌ از سوي اتاق‌هاي بازرگاني وجود دارد به نظر جواب منفي است زيرا علت اصلي تمامي مشكلات از صدور كارت‌ها سرچشمه مي‌گيرد.