توزیع نمکهای یددار غیراستاندارد
رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم با هشدار نسبت به توزیع نمکهای یددار غیراستاندارد در برخی استانهای کشور و جنوب پایتخت گفت: مهمترین مشکلی که کمبودید ایجاد میکند، باعث اختلالات مغزی جنین در دوران بارداری میشود.
رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم با هشدار نسبت به توزیع نمکهای یددار غیراستاندارد در برخی استانهای کشور و جنوب پایتخت گفت: مهمترین مشکلی که کمبودید ایجاد میکند، باعث اختلالات مغزی جنین در دوران بارداری میشود.
به گزارش تسنیم، فریدون عزیزی رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بااشاره به اینکه در سالهای اخیر نظارت بر تولید نمک یددار ضعیف شده است، اظهار داشت: متعاقب مطالعاتی که انجام دادهایم، مشخص شده در جنوب تهران و هفت استان دیگر، نمکهایی با «ید» ناکافی توزیع میشود.
عزیزی در ششمین کنگره بینالمللی آزمایشگاه و بالین با بیان اینکه از شایعترین بیماریهای تیروئید درسطح دنیا میتوان به بیماریهای ناشی از کمبود ید اشاره کرد، افزود: ید عنصری است که کمبود آن سبب بروز اختلال در فعالیت هورمونهای تیروئید میشود. از 22 سال گذشته تاکنون با توزیع نمک یددار، بیماریهای مربوط به کمبود ید تحت کنترل درآمده است و به عنوان کشوری که عاری از کمبود ید است، شناخته شدهایم.
رئیس پانل بیماریهای تیروئید ششمین کنگره بینالمللی آزمایشگاه و بالین ادامه داد: البته در سالهای اخیر نظارت بر تولید نمک یددار ضعیف شده است و متعاقب مطالعاتی که انجام دادهایم، مشخص شده در جنوب تهران و هفت استان دیگر، نمکهایی با ید ناکافی توزیع میشود.
عزیزی با بیان اینکه مهمترین مشکلی که کمبود ید ایجاد میکند، به دوران بارداری زنان بازمیگردد، بیان داشت: زنان در دوران بارداری 1/5 تا 2 برابر بیشتر از افراد معمولی به ید احتیاج دارند و اگر این میزان را دریافت نکنند، ممکن است جنینشان به اختلالات مغزی دچار شود.
2 درصد جامعه
درگیر کمکاری تیروئید
عزیزی، کمکاری تیروئید را نیز از جمله دیگر بیماریهای شایع غده تیروئید دانست و گفت: 2 درصد از افراد جامعه درگیر بیماری کمکاری تیروئید هستند. این بیماری در سنین بالا شیوع بیشتری دارد. امروز از هر هزار نوزاد متولد شده، یک نفر به کمکاری تیروئید مادرزادی مبتلاست.
وی افزود: طی 10 سال اخیر در ایران هورمون TSH در نوزادان اندازهگیری میشود و در واقع با این غربالگری که برای کمکاری تیروئید مادرزادی است، اگر کسی با این بیماری متولد شود، بلافاصله درمان را برای وی آغاز میکنیم.
عزیزی ادامه داد: اما کمکاریهای به جز نوع مادرزادی، انواع دیگری نیز دارد که تنها راه شناسایی آن از طریق مراجعه مرتب به پزشک است. شناسایی بیماری کمکاری تیروئید به ویژه در زمان بارداری برای ما بسیار حائز اهمیت است و لازم است زنانی که در خانواده خود دارای سابقه ابتلا به بیماریهای تیروئید هستند، حتما قبل از بارداری به پزشک مراجعه کنند. اگر هم بارداری ناخواسته ایجاد شود، توصیه میکنیم مادران حتما در هفتههای اول بارداری به پزشک متخصص مراجعه داشته باشند.
2 نفر از هر هزار نفر
مبتلا به پرکاری تیروئید
رئیس پانل بیماریهای تیروئید ششمین کنگره بینالمللی آزمایشگاه و بالین با بیان اینکه از هر هزار نفر، دو نفر مبتلا به پرکاری تیروئید هستند، گفت این بیماری علائم شدیدی چون نارسایی قلبی دارد و معمولا چون علائم واضحی دارد، افراد به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار میگیرند. اما درباره بیماری پرکاری مخفی تیروئید این گونه نیست. زیرا پرکاری مخفی تیروئید علامتی ندارد و تشخیص داده نمیشود و اگر در افراد سالمند یا مبتلا به ناراحتیهای قلبی عروقی بروز کند، مخاطرات بسیاری به همراه خواهد داشت. از اینرو لازم است تمام پزشکان برای انجام مراقبتهای تیروئید در سنین بالای 60 سال تلاش بیشتری داشته باشند.
رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نارسایی قلب، اختلالات ریتم قلبی و پوکی استخوان را از جمله عوارض پرکاری تیروئید دانست.
عزیزی با بیان اینکه بیماری شایع دیگر تیروئید، گرههای تیروئید است، افزود: این بیماری باعث میشود تا قسمتی از تیروئید، سفت و متراکم شود که البته 95درصد موارد ابتلا به گرههای تیروئید، خوشخیم است. اگر فرد با علائم گره تیروئید به پزشک مراجعه کند، با انجام آزمایشهای هورمونی و بیوپسی تشخیص میدهد که آیا بیمار نیاز به اعمال جراحی دارد یا خیر؟
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه امروزه اغلب اعمال جراحی به دلیل گرههای تیروئید است، گفت: اگر تیروئید دارای گرههای متعدد باشد و علائم فشاری در گردن ایجاد شود، بیمار کاندیدای عمل جراحی میشود.
وی با اشاره به اینکه به طور کلی تشخیص قطعی بیماریهای تیروئید با تستهای آزمایشگاهی میسر میشود، بیان داشت؛ اگرچه معاینات بالینی پزشک در تمام موارد مراجعه ضروری است، اما پزشک باید بتواند میان یافتههای بالینی و آزمایشگاهی توازن برقرار کرده و به تشخیص صحیح برسد.
عزیزی با بیان اینکه غربالگری برای بیماریهای مادرزادی تیروئید نوزدان در بیش از 85 تا 90 درصد موارد در کشور انجام میشود و از دستاورهای پزشکی ایران است، خاطرنشان کرد: باید برای زنان باردار مطابق راهنماهای ملی درمان عمل کنیم.