kayhan.ir

کد خبر: ۵۷۵۲۶
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۷
واکنش‌ها به نامه هشدارآمیز همچنان ادامه دارد

3 سناریو برای افشای نامه 4 وزیر به رئیس‌جمهور

با وجود گذشت چند روز از نامه هشدارآمیز 4 وزیر دولت به رئیس‌جمهور، این نامه همچنان با واکنش‌های بسیاری از سوی مسئولان روبه‌رو می‌شود.


در همین زمینه یکی از نمایندگان مجلس با اشاره به نامه 4 وزیر به روحانی، به فارس گفت: چهار وزیری که به دولت نامه نوشتند، قطعاً دیدگاه متفاوتی دارند. آنچه مهم است، رکود حاکم بر اقتصاد بوده و نقدینگی کم شده که به دلیل سیاست کاهش تورم است، زیرا دولت تورم را هدف قرار داده اما برخی کارشناسان آن را نمی‌پسندند و خواهان رونق در کنار این موضوع هستند.
موسی‌الرضا ثروتی با بیان اینکه وزیر صنعت چندی پیش از کمبود نقدینگی و منابع برای تولید گلایه می‌کرد، اظهار داشت: صنعت ساختمان رکود دارد و یکی از دلایل استیضاح وزیر راه این بود، زیرا این صنعت حدود 400 شغل وابسته داشته که نیاز است رونق گیرد.
وی ادامه داد: بعد دیگر نامه وزرا به رئیس‌جمهور این بود که چرا وزیر دفاع یکی از امضاءکنندگان نامه است که این موضوع به دلیل حضور شرکت‌های پتروشیمی بازنشستگان نیروهای مسلح تلقی می‌شود.
ثروتی در پاسخ به این سؤال که چه ضرورتی دارد وزرا به رئیس‌جمهور نامه بزنند و پس از آن رسانه‌ای شود، مگر رئیس‌جمهور از رکود حاکم بر اقتصاد و بازار سرمایه بی‌خبر است؟ به سه سناریو اشاره کرد و یادآور شد: یکی از اهداف این نامه، کاهش قیمت خوراک پتروشیمی‌ها بوده، گرچه قبلاً 3 و نیم سنت بود، اما با ورود مجلس به 13 سنت افزایش یافت و در میانگین خوراک و مصرف گاز پتروشیمی‌ها 10 سنت است که ارزان‌ترین قیمت در خاورمیانه و جهان محسوب می‌شود.
به گفته این نماینده مجلس، قیمت خوراک پتروشیمی در آمریکا بالای 30 سنت، ژاپن 40 سنت، چین 35 سنت و قطر 11/5 سنت است و به همین علت یکی از دلایل نامه‌نگاری فشار برای کاهش خوراک پتروشیمی‌ها و استفاده از رانت این موضوع تلقی می‌شود که البته وزیر نفت تاکنون در مقابل آن مقاومت نشان می‌دهد.
وی دومین سناریوی پشت پرده نامه وزرا به رئیس‌جمهور را فشار به مجلس برای تصویب برجام دانست و افزود: در شرایط کنونی که اقتصاد وضعیت خوبی ندارد، انتشار این نامه برای فشار به مجلس است تا بتوانند از این حربه برای تصویب هرچه زودتر برجام استفاده کنند.
ثروتی با عنوان اینکه دولت به اقتصاد مقاومتی اعتقاد ندارد و آن را اجرا نمی‌کند، ادامه داد: این موضوع را به رئیس‌ سازمان مدیریت گفتیم، زیرا مثلاً پودر آلومینیوم و تولید واگن در کشور وجود دارد، اما به دلیل دریافت پورسانت و رانت، از خارج وارد می شود.
عضو کمیسیون برنامه بودجه مجلس با بیان اینکه دولت همیشه به دنبال ارتباط با آمریکا و اروپاست، روی تولید تمرکز نداشته و از خام‌فروشی جلوگیری نمی‌کند، گفت: کمترین سود پتروشیمی‌ها 250 درصد و بالاترین سود، 400 درصد است، اما نمی‌دانیم چرا باز هم مجوز برای این صنعت صادر نمی‌شود.
به گفته عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، تا حدودی تیم اقتصادی دولت به هم ریخته عمل می‌کند و دولت علاقه‌مند است وزیر صنعت به دست مجلس استیضاح شود، به همین علت مجلس نیز از استیضاح نعمت‌زاده عقب‌نشینی کرده و می‌خواهند یکی از افراد حلقه مشاوران جهانگیری را جایگزین آن کنند.
وی سناریوی دیگر را مربوط به تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری حلقه مشاوران دولت دانست و گفت: به نظر می‌رسد امثال نوبخت، دیدگاه‌های خود را به دولت تحمیل می‌کنند و این موضوع جای نگرانی دارد که چرا سازمان مدیریت نظرات خود را به دولت تحمیل کرده است.
ذکر این نکته نیز ضروری است که پس از انتشار این نامه که خشم برخی رسانه‌های طرفدار دولت را برانگیخت و سخنگوی دولت نیز نسبت به آن واکنش نشان داد، لحن برخی نویسندگان این نامه به طرز محسوسی تغییر کرده و سعی در عادی جلوه دادن این موضوع کرده‌اند.
به عنوان نمونه علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که یکی از امضاءکنندگان این نامه بود در توضیح این نامه اظهار داشت: این نامه فوق‌العاده نبود و یک نامه بسیار ساده‌ای بود که از این دست نامه‌ها در موضوعات مختلف زیاد نوشته‌اند و باید درنظر داشت که برای دستور رسیدگی از سوی رئیس‌جمهور باید نامه‌ای کتبی ارسال شود و در این نامه تنها از نقش 5 درصدی کل بورس در اقتصاد کشور سخن گفته‌ایم که ممکن است در 20 سال آینده با بحران مواجه شود و من نگران سهام کارگران در بورس هستم.
گفتار وزیر تعاون، کار و رفاه مبنی بر بسیار ساده بودن این نامه درحالی است که محتوای این نامه حاوی هشدار بزرگی درباره ورود به بحران اقتصادی می‌باشد و اگر نوشتن این نامه تنها از جهت این بوده است که باید به صورت مکتوب به رئیس‌جمهور نامه می‌نوشتند، چه نیازی به انتشار و افشا کردن آن بوده است؟
بگذریم که این تغییر لحن (که تنها توسط این امضاکننده نامه صورت نگرفته است) خود جای بحث و روشن شدن حقیقت آن دارد، یکی دیگر از نمایندگان مجلس نیز به نامه 4 وزیر دولت به رئیس‌جمهور درباره وضعیت رکود نزدیک به بحران کشور به فارس گفت: اگر همین نامه را 4 نماینده مجلس نوشته بودند بمباران حامیان دولت برروی آنان رخ می‌داد که این نامه تخریب دولت است.
مسعود میرکاظمی با بیان اینکه این مسائل را قبلاً منتقدین عنوان کرده بودند اما آقایان به آن گوش ندادند و دو سال زمان را از دست دادند و کشور را معطل کردند، علت رکود کنونی را انتظار مطرح شده از سوی دولتمردان برای توافق هسته‌ای دانست. وی با اشاره به اینکه از ابتدا دلسوزان و منتقدان اعلام کرده بودند که شما اگر می‌خواهید مذاکره کنید به جای خود، ولی مسائل اقتصادی را به مذاکرات گره نزنید، تصریح کرد: 80 درصد مشکلات ما به مسائل داخلی برمی‌گردد و این انتظار باعث شد که بخش خصوصی هم همچنان در انتظار بماند.
وی این رکود را یکی از همان ناهماهنگی‌ها و مسائلی دانست که 4 وزیر در نامه خود به آن اشاره کرده‌اند و افزود: مشکلات ما در کشور به تحریم برنمی‌گردد بلکه به سیاست‌ها و روش‌هایی برمی‌گردد که دولتمردان ما اتخاذ کرده‌اند.