نخستین قوچ شبیهسازی شده خاورمیانه در اصفهان رونمایی شد
نخستین قوچ قمیشلو شبیهسازی شده در خاورمیانه و ایران در مراسمی از سوی پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان رونمایی شد.
اصفهان - خبرنگار کیهان:
به گزارش ایرنا، این قوچ شبیهسازی شده به نام «مارال» به عنوان یک دستاورد علمی و فرهنگی به مردم شهر اصفهان هدیه و به محل باغ وحش اصفهان واقع در کوه صفه منتقل شد.
این قوچ 30 تیر امسال و در راستای حفظ گونههای حیوانی در خطر انقراض در پژوهشکده زیست فناوری رویان در اصفهان متولد شد.
رئیس پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان در این مراسم گفت: زیستگاه قوچ قمیشلو در نزدیکی پالایشگاه اصفهان است و با توجه به اینکه در فهرست قرمز خطر انقراض قرار گرفت پژوهشکده رویان تصمیم به شبیهسازی آن برای نجات این گونه نادر حیوانی گرفت.
محمدحسین نصر اصفهانی افزود: با نمایش این قوچ وحشی شبیهسازی در پارک صفه، مردم و گردشگران میتوانند یکی از توانمندیها و دستاوردهای علمی و فناوری اصفهان را از نزدیک مشاهده کنند. وی اظهار داشت: اجرای پروژه شبیهسازی قوچ قمیشلو از 6 سال پیش در موسسه رویان آغاز شد و تاکنون 3 یا 4 کشور درجهان موفق به شبیهسازی بین گونهای شدهاند. وی گفت: این قوچ 30 تیر ماه سال جاری متولد شده است و اکنون ایران به جمع کشورهای دارای دانش شبیهسازی بین گونهای پیوسته است.
رئیس پژوهشکده زیست فناوری رویان در اصفهان گفت: این پژوهشکده درصدد شبیهسازی گونههای حیوانی مانند یوز پلنگ و ببر ایرانی است که به احتمال زیاد از رحم شیر برای انجام این عمل استفاده خواهد شد.
وی افزود: این پژوهشکده شبیهسازی حیوانات در معرض خطر انقراض را در دستور کار خود قرار داده است که تولد قوچ قمیشلو نخستین موفقیت در این زمینه بود و امیدواریم با حمایتهای نهادهای مرتبط با این موضوع بتوانیم شبیهسازی یوزپلنگ، پلنگ و ببر ایرانی را نیز با موفقیت انجام دهیم.
وی با بیان اینکه برای شبیهسازی قوچ قمیشلو از بستر رحمی یک گوسفند استفاده شد تصریح کرد: برای شبیهسازی یوز یا ببر هنوز بستر رحمی مناسبی نداریم و در حال بررسی استفاده از رحم شیر برای این منظور هستیم.
رئيس پژوهشکده زیست فناوری اصفهان همچنین با اشاره به کاربردهای سلولهای بنیادین گفت: اکنون سلولهای بنیادین خون بند ناف در اصفهان جمعآوری میشود و امیدواریم در آیندهای نزدیک، بیمارستان سلول درمانی این شهر نیز راهاندازی شود.
وی افزود: چندی پیش پسر 11 سالهای در اصفهان که مبتلا به سرطان خون بود و نیاز به پیوند مغز استخوان داشت توانست با استفاده از خون بند ناف که برای او ذخیره شده بود، سلامتی خود را باز یابد.
وی همچنین از موفقیت استفاده از روش درمان ناباروری مکس (MACS) برای زوجهای نابارور خبر داد و گفت: این روش توسط پژوهشگران پژوهشکده رویان و با همکاری مرکز درمان ناباروری اصفهان بر روی تعدادی از زوجهای نابارور اجرا شد و شانس بارداری آنها را تا 20 درصد افزایش داد.
نصر اصفهانی ادامه داد: این روش بر روی 100 زوج نابارور دیگر نیز انجام میشود و در صورت موفقیت بهطور متداول در مرکز درمان ناباروری اصفهان به کار گرفته خواهد شد. وی گفت: این روش نخستین بار در ایران در اصفهان با موفقیت انجام شد.
رئیس پژوهشکده زیست فناوری رویان در اصفهان همچنین درباره طرح استخراج دارو از شیر بزهای شبیهسازی شده، گفت: اکنون موفق به خالصسازی داروی فاکتور 9 انعقادی از شیر گله به وجود آمده از نسلهای بعدی شنگول و منگول شدهایم.