kayhan.ir

کد خبر: ۵۶۸۷۶
تاریخ انتشار : ۱۰ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۹
با اشاره به بحران‌های پیچیده حاکم بر عربستان

گاردین: کار سعودی‌ها تمام است دیگر از دلارهای نفتی هم کاری ساخته نیست

روزنامه انگلیسی گاردین با بررسی مشکلات و چالش‌های پیچیده حاکم بر عربستان گزارش داد اوضاع در این کشور به حدی بغرنج شده که دلارهای نفتی نیز دیگر قادر به نجات آل سعود نخواهند بود.

سعودی‌ها تاکنون به لطف دلارهای نفتی توانسته‌اند کاخ لرزان پادشاهی خود را حفظ کنند، اما گویا چالش‌های چند لایه و مشکلات عمیق این خاندان به ویژه پس از فاجعه منا به نقطه‌ای بسیار حساس رسیده است و دلارهای نفتی عربستان نیز کارایی خود را برای مشروعیت بخشی از دست داده اند. به گزارش فارس، روزنامه گاردین در مقاله‌ای به وضعیت خاندان آل سعود و روند رو به زوال آن پرداخته است. در این گزارش گاردین با بررسی اقدامات «ملک سلمان» پادشاه عربستان اعلام کرد: «پادشاه جدید عربستان در زمینه‌های مختلف بدون هیچ احتیاطی اقداماتی انجام داده و ذخایر مالی پادشاهی را به هدر داده است. وی همچنین جنگی بدون برد علیه همسایه جنوبی خود،‌ یمن، به راه انداخته است.» به گزارش گاردین: «ملک سلمان، تغییرات چشمگیری در قوانین سلسله مراتب قدرت در عربستان ایجاد کرده است که در کنار فاجعه اخیر در مکه که منجر به مرگ شمار زیادی زائر شد، توضیحی برای نارضایتی اخیر داخل خاندان سلطنتی است. اخیرا یک شاهزاده سعودی نیز در نامه‌ای خواستار کنار رفتن سلمان شده بود که به نظر می‌رسد این شاهزاده در میان دیگر اعضای خاندان سلطنتی نیز حامیانی داشته باشد.»
در ادامه گزارش این روزنامه می‌خوانیم: «سعودی‌ها اخیرا برای به نمایش گذاشتن قدرت و اعتماد به نفسشان در یمن مثلا نشان دادند که به قدرت نظامی آمریکا کمتر وابسته هستند اما این برداشت اشتباه است. این اعتماد به نفس در حال رشد عربستان در واقع اقدامی برگرفته از نگرانی آنها و ترس از مغلوب شدن است. سعودی‌ها پول زیادی دارند و بخش عمده‌ای از مشکلات آنان نیز همین پول است. تاکنون پخش مقادیر زیاد ریال عربستان راه درمان مشکلات آنان بوده است،  سال 2011 بود که در آشوب‌های تونس، مصر و لیبی، «عبدالله» پادشاه وقت عربستان، سعی کرد با صرف 133 میلیارد دلار مخالفان دولت‌ها را بخرد. بعد از آنکه «سلمان» به پادشاهی رسید، سعی کرد با توزیع پول به مدت دو ماه میان کارمندان و مستمری بگیران محبوبیت بخرد اما دیدیم که همین مسئله باعث کسری بودجه 36 میلیاردی بانک مرکزی عربستان شد.» این روزنامه انگلیسی در ادامه تاکید کرده است: «به غیر از این مسایل داخلی، برخی سیاست‌های خارجی مثل هزینه‌های نظامی نیز به هزینه‌های شاه افزوده است. این عادت پول پخش کردن در زمان رویارویی با مشکلات اثرات سوئی دارد که از آن میان می‌توان به عدم توانایی شاه برای یافتن راه‌حل‌های غیرپادشاهی اشاره کرد. برای مثال می‌توان به افتضاح اخیر حج اشاره کرد که با وجود صرف هزینه‌های هنگفت برای پروژه‌های ساختمانی و مثلا ارتقاء امکانات و امنیت برای حجاج، نتیجه آن شد که نتوانستند روش‌های بهتری برای مدیریت جمعیت انبوه اتخاذ کنند؛ این پادشاهی نمی‌تواند به این شکل ادامه حیات دهد.»
ادامه واکنش‌ها به فاجعه منا
 از سوی دیگر واکنش‌ها به بی‌کفایتی سعودی‌ها در فاجعه منا همچنان ادامه دارد. نویسنده روزنامه رأی الیوم در این مورد با انتقاد از نوع واکنش سعودی‌ها در مورد این حادثه اعلام کرد: «تعجب می‌کنیم که چرا مسئولان وزارت حج و اوقاف عربستان استعفا نمی‌دهند یا از کار برکنار نمی‌شوند. همچون اتفاقی که در کشورهای دیگر رخ می‌دهد، همچنین از اینکه هیچ مسئول دفاعی و امنیتی نیز استعفا نداده یا برکنار نشده نیز متعجب هستیم؛ آنها باید به محاکم قضایی معرفی شوند و به بی‌مسئولیتی و اهمال‌کاری و کشته شدن صدها حاجی پاسخ دهند. رهبر حزب تحریک مصطفی پاکستان نیز با اشاره به ضرورت تشکیل کمیسیونی متشکل از کشورهای اسلامی برای بررسی فاجعه منا گفت: «تحقیق درباره فاجعه منا نباید به عربستان سپرده شود زیرا آنها خود مجرم هستند.»