تناقضات افزایش شهریهها در دانشگاه آزاد!(یادداشت دانشجویی)
چندی پیش رئیس دانشگاه آزاد خبر داد: شهریه ثابت ورودیهای سال 94 و شهریه متغیر دانشجویان ورودی 94 و ما قبل آن 15 درصد افزایش خواهد یافت و شهریه ثابت ورودیهای قبل از 94 افزایش نمییابد!
وی همچنین ادامه داد: «در سال گذشته میزان وابستگی دانشگاه آزاد به شهریهها بین 9 تا 10 درصد کاهش داشته است و امسال نیز این کاهش وابستگی به 16 درصد خواهد رسید.» با توجه به این موضوع که در سال گذشته نیز شاهد افزایش 15 درصدی شهریهها بودیم و همچنین دانشگاه آزاد 9 تا 10 درصد از وابستگی اقتصادی خود کم کرده است، پس افزایش مجدد شهریهها تا 15 درصد چه توجیهی دارد؟
حتی اگر مبنای سیاست افزایش شهریهها، نرخ تورم در کشور باشد باز این سوال مطرح میشود، که آیا دانشگاه آزاد با توجه به میزان سودآوری و استقلال اقتصادی در سال گذشته، نرخ افزایش شهریههای خود را در سال جاری نباید کاهش میداد؟ 9 درصد سال پیش و 16 درصد امسال که نیمی از آن گذشته مجموعا 25 درصد میشود و انتظار میرفت تا شاهد افزایش قیمتها به اندازه تورم، نبودیم!
دکتر میرزاده در جایی دیگر نیز تصریح میکند: «عدم افزایش شهریه ثابت برای ورودیهای قبل از 94 نشان از همین ایجاد و رشد عدم وابستگی به شهریهها در سال گذشته بوده!»
ابتدا از ایشان بابت این اتفاق مبارک قدردانی میکنیم و فارغ از حاشیههای به وجود آمده در جامعه، در جواب میگوییم: قرارداد مابین دانشجو و دانشگاه مبنی بر تعهدات طرفین نسبت به هم باید واضح و مشخص باشد، با یک آمارگیری بیزحمت و کم هزینه میتوان دریافت که تعاریف نوین شما از شهریه ثابت به هیچ عنوان برای کسانی که خواهان کسب علم در این مجموعه بودند، آشنا نیست و اصلا اطلاعی از آن ندارند، این عدم اطلاع را باید ناشی از کوتاهی سیستم تحت مدیریت شما در اطلاعرسانی و از بین بردن اینگونه کج فهمیها دانست تا اینطور برداشت نشود که دانشگاه نسبت به تعهداتش دبه کرده است!
میدانیم که افزایش پلکانی نرخ شهریهها، چوبِ تورم سالهای پیشین را میخورد و دانشگاه در برنامههای جدید نتوانسته خود را به نقطهای مطلوب برساند و به ثبات دست یابد که این ضعف بزرگی برای دانشگاه آزاد اسلامی محسوب میشود و شما به عنوان یکی از اعضای اصلی این دانشگاه موظف بودید تا آیندهنگری لازم را میداشتید و تمهیدات مناسب را فراهم میکردید؛ دانشگاه آزاد به عنوان یک نهاد علمی با سابقه و ارزشمند در کشور باید مسیر خود را اصلاح کند و اجازه ندهد تا با این موسسات خصوصی و غیراصولی قیاس شود.
هرچند ذات افزایش قیمت تحصیل و آموزش برای هیچکس پذیرفتنی نیست و با توجه به پیشبینیپذیر بودن آن، انتظار میرود تا افکار عمومی شاهد اقدامات مسئولانه و مهندسیتر شما، بعنوان سکاندار مجموعه باشد. پیگیری و اصرار سیاست افزایش شهریهها، موجب خواهد شد تا صرفا قشر مرفه جامعه توانایی تحصیل و کسب علم را در این مجموعه داشته باشد و این اتفاق با رسالت تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی در تضاد است.
حال، آنچه را که میتواند کمک به برون رفت از این منجلاب کند و دانشگاه آزاد اسلامی را از این پیچ تند تاریخی به سلامت عبور دهد، بیان میداریم:
اولا، رشتههای غیراقتصادی را حذف و انحلال واحدهای آموزشی با بازده پایین را هدف خود قرار دهد.
ثانیا، بروکراسی طولانی و وقتگیر فعلی را تغییر داده و شیوههای نوین مدیریتی را پیش گیرد.
ثالثا، دانشگاه آزاد در هر مرکز استان، یک مرکز آموزشی درمانی خصوصی تاسیس نماید تا دانشجویان رشتههای مرتبط علوم تجربی را آموزش دهد و بکار گیرد، همچنین به شبکه سلامتی و بهداشتی کشور کمک کند و با سیاستگذاری علمی اقتصاد و ارائه قیمتی متعادل در ارائه خدمات درمانی از پس هزینهها و طرحهای آموزشی و عمرانی خود برآید.
رابعا، این نهاد آموزشی و ارزشی باید تمام تلاش خود را برای برقراری ارتباط صنعت و دانشگاه معطوف نماید، تا پژوهشها و پروژههای علمی انجام شده در دانشگاه را حمایت و به سرعت صنعتی کند و تا مرحله تجاریسازی از آنها حمایت نماید همچنین بیشتر از دانشجویان در عملی کردن طرحهای عمرانی و علمی خود استفاده کند.
خامسا، مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی باید در امر کشاورزی علمی به درستی وارد شود تا هم کمک به اصلاح وضعیت کشاورزی کشور کند و هم با تجاریسازی و ایجاد زیرساختهای لازم هزینههای انجام شده را جبران کند.
اگر انگیزه لازم و خودباوری در دانشگاه آزاد وجود داشته باشد مطمئنا میتواند به این اهداف دست یابد و ارائه خدمات آموزشی نظری توامان با عملی در نهایت منجر به پرورش نیرویی متخصص و کارآمد خواهد شد تا انقلاب و میهن اسلامی ما را اعتلا بخشد. رضایت خداوند متعال و امام زمان (عج) در گرو توانایی و خردمندی جامعه ما می باشد و ما باید رهنمود های بنیانگذار انقلاب اسلامی(ره) و مقام معظم رهبری را ارج و در جهت آن حرکت کنیم تا به خرد لازم نایل گردیم.
* دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه آزاد