استاد اقتصاد:
پساتحریم «توهم» است، برجام با اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد
یک استاد اقتصاد دانشگاه تاکید کرد پسا تحریم «توهم» است و برجام با اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد.
حجتالله عبدالملکی در گفتوگو با فارس اظهار داشت: دقیقا براساس متن برجام بسیاری از تحریمهای اقتصادی علیه ایران باقی خواهد ماند.
وی افزود: به نظر من موضوع پساتحریم یک توهم است. اساسا تحریمی برداشته نمیشود و لذا پساتحریمی نیز در کار نخواهد بود. وعده لغو تحریمها بسیار نسیهتر از آنی است که بشود روی آن حساب باز کرد. یک تعبیری رهبری معظم انقلاب در دیدار مداحان در بهار امسال داشتند که خیلی در این قضیه مصداق پیدا میکند. ایشان میفرمایند: «گفتیم به طرف مقابل اعتماد نکنید، به لبخند او فریب نخورید، به وعده نقد که میدهد- وعده نقد، نه عمل نقد- اعتماد نکنید، [چون[ وقتی خرش از پل گذشت، برمیگردد و به ریش شما میخندد! اینقدر اینها وقیحند.»
عبدالملکی گفت: براساس متن برجام نیز ایران باید قریب به 70 درصد از صنعت هستهای خود را تعلیق کند که بخشی از این تعلیقها نیز غیرقابل بازگشت است و این سؤال جدی مطرح می شود که آیا بعد از این تعلیق غرب به وعده خود عمل میکند؟ لذا من معتقدم خود بحث پساتحریم یک موضوع انحرافی است چون ما به پساتحریم نخواهیم رسید. من انتظار دارم از مجلس که یک چارچوبی را برای برجام تعیین کند که براساس آن بتوانیم تحقق عینی رفع تحریمها را تضمین کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که سفرهای مکرر هیئتهای دیپلماتیک و اقتصادی اروپایی را چگونه باید تحلیل کرد؟ گفت: این سؤال را خیلی از افراد بخش خصوصی نیز از من میپرسند که مثلا مدیرعامل شرکت مرسدس بنز به تهران آمده است. آیا او هم بازی خورده است؟ من میگویم اگر خود وی جزو طراحان بازی نباشد حتما فریب خورده است. ضمن آنکه این هیئتها چیزی از دست نمیدهند و تنها یک تور ایرانگردی غالبا رایگان را تجربه کردهاند.
اگر بنز در ایران 5 میلیارد دلار سرمایهگذاری کرد آن وقت میشود گفت تحولی روی داده است. جالب است خود آمریکاییها نیز صراحتا این موضوع را بیان کردهاند که این سفرها شوی تبلیغاتی برای تحت تاثیرقراردادن موافقان برجام در ایران است و لاغیر.
این استاد اقتصاد تاکید کرد: با اجرای برجام تحریمها به احتمال قوی واردات 75 میلیارد دلاری کنونی به رقم 100 میلیارد دلار میرسد که کمر تولید ملی را خواهد شکست. یک عدهای به غلط فکر میکنند اروپاییها دنبال سرمایهگذاری در ایران هستند. در حالی که آنها سرمایهگذاریهای خود را پیش از این در بازارهای شرق آسیا انجام دادهاند و الان فقط مشکل فروش مازاد تولید دارند. بنز برای حل مشکل ایرانیها به تهران نیامده است بلکه به فکر حل مشکل خودش است.