نمایندگان مجلس در گفتوگو با کیهان:
دولت یازدهم فاقد رویکرد فرهنگی است
نمایندگان مجلس بر این نظرند که دولت یازدهم از بیبرنامگی در حوزه فرهنگ رنج میبرد و تاکنون نیز تلاشی برای استقرار یک برنامه منسجم فرهنگی در دولت صورت نگرفته است.
صلاح جامعه بدون اصلاح فرهنگ آن میسر نیست. تلاشهای اقتصادی و اجتماعی زمانی میتوانند به بار بنشینندکه الزامات مورد نظر آنها در فرهنگ جامعه نهادینه شده باشد. ابعاد فرهنگ و تأثیر آن، برخلاف باور برخی، به احداث مراکز آموزشی خلاصه نمیشود. گستره فرهنگ و کار فرهنگی از جزئیترین فعالیتهای فردی تا جدیترین مسئولیتهای اجتماعی کشیده شده است. به تعبیر رهبر معظم انقلاب فرهنگ از اقتصاد هم مهمتر است.
درک عمیق مفاهیم فرهنگی، هم برای مردم و هم برای مسئولان، میتواند ضمن بالا بردن هوشیاری آنها، از رخنههای فرهنگی جلوگیری کند و این خود یکی از مهمترین ویژگیهای یک فعالیت فرهنگی صحیح است.
رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضاء هیئت دولت با تاکید بر موضوع فرهنگ تصریح کردند که «هوشیار باشیم... اینها درصدد نفوذند، در صدد رخنه کردن؛ این رخنه از جاهای مختلفی ممکن است باشد؛ مواظب باشید. یک وقت آدم خبر میشود که فرض بفرمایید فلان سازمان آمده یک بخشی از مجموعه فرهنگی ما را -مثلاً فرض کنید مهدکودکها را- به یک شکل خاصّی دارد هدایت میکند؛ این را آدم میفهمد، بعد که نزدیک میشود میبیند کار خطرناکی و کار بزرگی است [امّا] آدم توجّه نداشته؛ اینها رخنه است؛ در زمینههای گوناگون؛ در زمینههای اقتصادی، در رفتوآمدها، در همه دستگاهها؛ یکی این مسئله صراحت است....دو کار اساسی و اصلی است که باید انجام بگیرد؛ یکی تولیدات فرهنگی سالم در زمینههای مختلف، و یکی جلوگیری از تولیدهای مضر و بهاصطلاح متاع و کالای مضرّ فرهنگی؛ به نظر من این جزو کارهای اساسی است. در همه دنیا مراقبت از محصولات فرهنگی و کتاب و مانند اینها وجود دارد؛ کجای دنیا است که وجود نداشته باشد؟...رهاسازی فرهنگ اصلاً جایز نیست. مدیریّت فرهنگ یک کار بسیار لازم است؛ و مدیریّت هم باید بر مبنای شعارهای انقلاب و مبانی انقلاب باشد؛ یعنی مراقبت بشود آنچه اصل است، این است که مبانی انقلاب و مبانی استقلال کشور امام و مانند اینها باید محفوظ باشد. این هم مطلب دوّم که جزو اولویّتهایی است که به نظر من در این برهه است.» با توجه به اهمیت موضوع فرهنگ و همچنین تاکید وافر و مکرر مقام معظم رهبری بر روی مسئله فرهنگ؛ هم از بعد تولید فرهنگ سالم و متناسب با ارزشهای اسلامی-ایرانی و هم از بعد مقابله با ورود و انتشار فرهنگ غربی و غیراسلامی، انتظار میرفت تا مسئولان فرهنگی با شتاب بیشتری راهی را که معظم له در حوزه فرهنگ نشان دادند را بپیمایند ولی متاسفانه دولت یازدهم به رغم تاکیدی که در ابتدای کار بر فرهنگ میکرد، تاکنون گام اساسی و چشمگیری در حوزه فرهنگ نداشته است.
مجلس در حسرت یک لایحه فرهنگی
از جانب دولت مانده
سیدمرتضی حسینی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با کیهان با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر مسئله تهاجم فرهنگی گفت: معظم له از سال 68 بحث تهاجم فرهنگی را مطرح کردند ولی دولتها در این حوزه کم کار بودند که در بین آنها دولت یازدهم گوی سبقت را از دیگران ربوده چرا که هیچ اعتنایی به این خطر بزرگ فرهنگی نمیکند. نماینده مردم قزوین در مجلس ادامه داد: دولت یازدهم در دو سال اخیر هیچ لایحه فرهنگی را به مجلس نیاورده و حتی طرحهای فرهنگی مجلس را در حوزههای همچون عفاف و حجاب، امر به معروف و نهی از منکر، توسعه مساجد و رفع مشکلات رسانهها به اجرا نمیگذارد. عضو فراکسیون روحانیون مجلس افزود: دولت یازدهم بهدنبال کار فرهنگی نیست و تمام هم و غم خود را بر روی سیاست خارجی و مذاکرات هستهای گذاشته است و ذوق حل معضلات فرهنگی را ندارد.
حسینی با انتقاد از اینکه دولت یازدهم در عمل نشان داده تهاجم فرهنگی را قبول ندارد، تصریح کرد: دولت نباید مقام معظم رهبری را در حوزه فرهنگی تنها بگذارد چرا که این دولت از سوی یک روحانی اداره میشود و انتظار میرود تا رئیس جمهور به حفظ ارزشهای اسلامی و ایرانی تاکید بیشتری کند.
دولت در حوزه فرهنگی استراتژی مشخصی ندارد
لاله افتخاری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با کیهان با انتقاد از اینکه دولت یازدهم در حوزه فرهنگی استراتژی مشخصی ندارد، تصریح کرد: در این دو سال اخیر که از عمر دولت میگذرد به کرات شاهد بودیم که مسئولان فرهنگی اظهار نظرهای یکدیگر را در حوزه فرهنگ نقض میکنند و حتی فرد در اظهار نظرهای جدید خود مواضع پیشین خود را تکذیب میکند که این نشانگر بیبرنامگی و آشفتگی حوزه فرهنگی دولت جاری است.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه آینده فرهنگی کشور در دولت یازدهم مبهم است، گفت: انتظار میرود تا دولت در برنامه ششم با جبران کم کاریهای حاد خود، نگاه فرهنگی کلان داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه دولت یازدهم در حوزه فرهنگی عقبنشینیهای داشته است، ادامه داد: رئیس جمهور، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز است بنابراین باید با اشراف بر روی معضلات و مخاطرات فرهنگی زمینه را برای ایجاد یک برنامه منسجم و کلان فرهنگی آماده کند.