kayhan.ir

کد خبر: ۵۴۷۷۷
تاریخ انتشار : ۱۶ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۶

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


 کلکسیون اختلاف‌نظرهای تیم اقتصادی دولت!
آرمان
 این روزنامه حامی دولت درباره اختلافات مسئولان اقتصادی دولت نوشت:‌ اگرچه به نظر می‌رسد دولتمردان ارشد در موارد بسیاری هم‌عقیده و همراه هستند اما در میان دولتمردان ارشد اختلافاتی هم دیده می‌شود؛ تا جایی که پای روحانی و نوبخت به حل اختلافات گشوده شد...
شاید یکی از مهم‌ترین اختلاف‌های دیدگاه اخیر را بتوان اختلاف میان رئیس جمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت بر سر ماجرای قیمت خودرو و ادبیات خاص آقای وزیر دید... ضدانقلاب خواندن افرادی که به این کمپین پیوسته‌اند از سوی وزیر صنعت، واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشت اما یکی از مهم‌ترین واکنش‌ها که به نظر می‌رسد منجر به عقب‌نشینی نعمت‌زاده از موضع خود شد، تذکری بود که رئیس جمهور روحانی به وی داد....
اختلاف دیگر، میان رئیس کل بانک مرکزی و رئیس صندوق توسعه ملی است. اختلافی که اظهارات تند هفته گذشته صفدر حسینی از آن پرده برداشت و این موضوع را رسانه‌ای کرد. صفدر حسینی ابتدا در نشست اتاق تهران و بعد از آن در گفت‌وگو با مهر انتقادات بی‌سابقه‌ای نسبت به عملکرد بانک مرکزی مطرح کرد... اما تنها صندوق توسعه ملی نیست که به دست‌اندازی بانک مرکزی بر منابع ارزی‌اش انتقاد دارد. خود بانک مرکزی هم در جایگاه شاکی قرار دارد و درباره تأمین اعتبارات سایر بخش‌ها و وزارتخانه‌ها اختلاف‌نظراتی با دولتمردان دارد. ولی‌ا... سیف در گفت‌وگویی که با شماره ویژه هفته‌نامه تجارت‌فردا داشته از اختلاف خود با محمدرضا نعمت‌زاده پرده برداشت.
اختلافی که ریشه در فشار وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت بر بانک مرکزی برای تأمین مالی بنگاه‌ها دارد. بخش صنعت در انتظار منابعی برای خروج از رکود است و در این میان سیف در معرض فشار قرار دارد که چرا نقدینگی مورد نیاز را تأمین نمی‌کند... اما سیف تنها با نعمت‌زاده اختلاف دیدگاه ندارد. مواردی از اختلاف دیدگاه میان وزیر راه‌ و شهرسازی و رئیس کل بانک مرکزی هم دیده می‌شود. اگرچه بانک مرکزی و وزارت راه دولت یازدهم برخلاف دولت قبل بر سر تأمین اعتبارات مسکن مهر اختلافی نداشتند و آخوندی معتقد بود اعتبارات مسکن مهر از مکان دیگری باید تأمین شود، اما این اختلاف دیدگاه درباره وام مسکن دیده می‌شود.
طرح افزایش وام مسکن بعد از تأیید آخوندی و معاون اول رئیس جمهور مدتی در انتظار تأیید سیف ماند و در نهایت زمانی که سیف هم داستان افزایش وام را پذیرفت، آخوندی درخواست کرد تا حد ممکن علاوه بر بانک مسکن دیگر بانک‌ها هم درگیر تأمین اعتبارات وام مسکن شوند و بارها بر این موضوع تاکید و پافشاری کرد. اما سیف در این مورد گویا نظر دیگری داشت.
صادرات برق هم محل اختلاف‌نظر وزیر نیرو و نفت شده است. در هفته دولت بیژن نامدار زنگنه و حمید چیت‌چیان در دو نشست خبری جداگانه دو واکنش متفاوت به صادرات برق از خود نشان دادند. درحالی بیژن نامدار زنگنه، وزارت نیرویی‌ها را به ارزان‌فروشی برق متهم می‌کند که حمید چیت‌چیان، صادرات برق را اقتصادی می‌داند.
نفوذ مدیران سفارشی در شرکت‌های خودروسازی
اعتماد
موید حسینی‌صدر نماینده حامی دولت در مجلس درباره علت مشکلات صنعت خودروسازی کشور به اعتماد گفت: اشکال در ترکیب هیئت مدیره شرکت‌های خودروسازی است. اکثر این هیئت‌مدیره‌ها با سفارش و توصیه افراد با نفوذ آمدند و مدیریت کشور تحت نفوذ این افراد خاص است و به همین خاطر تحت مدیریت‌های خاص مدیریت می‌شود. طبیعتاً این مسئله با شایسته‌سالاری تفاوت دارد و زمانی‌که این اتفاق می‌افتد، افراد شایسته از مدیریت باز می‌مانند و مجبور می‌شوند به سراغ کارهای دیگری بروند.
در واقع با این کار هم عدالت زیر پا گذاشته می‌شود و هم باعث عدم توسعه‌یافتگی در کشور و به ویژه صنایع مهمی مانند خودروسازی می‌شود.
بیهوده نیست که بعد از سه دهه حمایت مستقیم از این بخش، خودروسازی کماکان نیازمند یاری دولت است و هنوز نتوانسته روی پای خود بایستد. این‌که مردم را مجبور به مصرف یک کالای خاص کنیم، روا نیست و قانون هم دولت‌ها را ملزم به دفاع از حقوق مصرف‌کننده کرده است. به اندازه کافی خودروسازی در داخل حمایت شده است. ۳۰ سال است بازار انحصاری دارند و دولت‌ها به هر قیمتی از آنها حمایت کردند.امروز بعد از ۳۰ سال نوبت به حمایت از مصرف‌کننده هم رسیده است. مسلماً اگر می‌خواهیم از تولید داخل حمایت کنیم، باید کیفیت را بالا ببریم و در سطح استانداردهای جهانی، چه به لحاظ کیفیت و چه به لحاظ قیمت، تولیدات خود را به بازار عرضه کنیم.
درواقع باید زبان خود را به زبان مشتری‌مداری تبدیل کنیم. راه‌حل کوتاه‌مدت آن آزادسازی واردات و ادغام خودروسازهای فعلی و تشکیل یک خودروساز واحد که از نوآوری و تکنولوژی روز استفاده می‌کند، است که می‌تواند هم از تولیدکننده و هم از مصرف‌کننده حمایت کند.
شورای رقابت همه را سر کار گذاشته است!
قانون
این روزنامه حامی دولت نیز درباره مسائل پیرامون صنعت خودروسازی گزارش داد: همان وزیری که سال84  در یک برنامه تلویزیونی گفته بود «سزای گران فروشی نخریدن است»، وقتی به کمپینی‌های نخریدن خودروهای داخلی گفت «ضدانقلاب» سروصدای زیادی به پا کرد.
اگرچه محمد رضا نعمت زاده بعد از تذکر جدی‌ای که حسن روحانی، رئیس جمهور به او داد به سیمای جمهوری اسلامی ایران آمد و تلویحاً از مردم عذرخواهی کرد اما مشکل همچنان پابرجا مانده است؛ مردم نمی‌دانند با کیفیت پایین و قیمت بالای خودروهای داخلی چکار کنند...
شورای رقابت یکی از آن بخش‌هایی است که باید قیمت خودرو را تعیین می‌کرد اما گویا هنوز در این خصوص ابهامات فراوان وجود دارد. رئیس انجمن خودروسازان می‌گوید: «شورای رقابت چندماهی است همه را سرکار گذاشته و هنوز نمی‌داند که فعالیتش قانونی است یا خیر، حالا هم می‌گوید نمایندگان دستگاه‌ها ماموریت‌شان تمام شده است و باید نمایندگان جدید معرفی کنند.»
افزایش چندباره قبض‌های برق
خراسان
خراسان نوشت:‌ قبض‌های برق تابستان امسال (تیر و مرداد) که این روزها کم کم به دست مردم می‌رسد، صدای خیلی‌ها را درآورده است. برخی از دوبرابر شدن قبوض می‌گویند و برخی از چند برابر شدن آن.
مسئولین شرکت برق اعلام کرده‌اند، افزایش نرخ برق که از اسفند سال گذشته اعمال شده، حالا به دلیل افزایش مصرف در تابستان خودش را نشان داده است. برخی هم گرمی هوا و مصرف چند برابری کولرهای آبی و گازی را علت موضوع می‌دانند...تعرفه‌های برق آخرین بار اسفند سال گذشته به میزان 10 درصد (برای همه پله‌های مصرفی) افزایش یافت... با همه این تفاسیر افزایش‌های دو یا چندبرابری قبض با این محاسبات توجیه نمی‌شود. لذا کسانی که با محاسبات فوق باز هم نمی‌توانند افزایش رقم قبضشان را توجیه کنند، می‌توانند به فکر اعتراض باشند.  چرا که تجربه‌های قبلی نشان می‌دهد که گاهی اوقات در محاسبه و تنظیم قبض اشتباه رخ می‌دهد و در مورد اخیر هم مسئولان شرکت برق احتمال وقوع خطا در صدور قبض را رد نکرده‌اند.