معاون وزیر اقتصاد دوران اصلاحات:
نقدینگی در ماههای آینده بیش از 800 هزار میلیارد تومان میشود
معاون وزیر اسبق اقتصاد گفت: نقدینگی ماههای آینده بیش از 800هزار میلیارد تومان میشود.
حیدر مستخدمین حسینی با پیشبینی این که، احتمال میرود میزان نقدینگی در ماههای آتی بیشتر شود به نسیم گفت: هر چقدر جلوتر برویم و بودجه دولت با کسری مواجه شود و درآمد دولت تحقق نیابد، دولت برای اداره امور ناچار است رویه فعلی را دنبال کند و نقدینگی را افزایش دهد.
معاون وزیر اسبق اقتصاد با بیان این مطلب که هر تصمیمی که روی پایه پولی تاثیر بگذارد، موجب افزایش نقدینگی میشود و اگر این افزایش نقدینگی بتواند در کانال تولید قرار بگیرد و برای تولید مدیریت شود، اثر آنچنانی بر اقتصاد نخواهد گذاشت، به نسیم گفت: ممکن است در کوتاه مدت اثرگذار باشد ولی بلافاصله در میان مدت این اثر را جبران میکند.
مستخدمین حسینی ساختار مریض اقتصاد را عامل اصلی ایجاد نقدینگی در چند سال اخیر دانست و تاکید کرد: در افزایش نقدینگی بحث دولتها مطرح نیست، بلکه بحث ساختار مریض اقتصاد مطرح است، این ساختار مریض تا زمان بهبودی باید با جدیت تمام در اتاق سیسییو و مراقبتهای ویژه قرار گیرد که در حال حاضر متاسفانه این مراقبتها از آن انجام نمیگیرد.
وی با اشاره به افزایش میزان رکود در دولت یازدهم عنوان کرد: متاسفانه در حال حاضر رکود نه تنها کاهش پیدا نکرده، بلکه عمیقتر شده است. وی همچنین با بیان اینکه، تحلیل من این است که اگر اقتصاد توسط دولتمردان همینگونه مدیریت شود رکود عمیقتر هم خواهد شد، گفت:ضمن اینکه دولت برای هر یک از بخشهای مختلف اقتصادی برنامه ارائه نداده است، به همین دلیل است که نقدینگی آثار تخریبی خود را بر اقتصاد به همین شکل تحمیل خواهد کرد.
معاون وزیر اسبق اقتصاد گفت: تا زمانی که دولتها جسارت لازم را به خرج ندهند که ساختار اقتصاد کشور را تغییر دهند و بحثهای اصلی اقتصاد کشور مانند اقتصاد بدون نفت در حد شعار و حرف و همایش باشد وضعیت به همین منوال خواهد بود.
مستخدمین حسینی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در اقتصاد ایران کمربندها را باید محکم بست، ولی ما در حوزه اقتصاد نگفتیم که باید کمربندها را محکم ببندیم زیرا در حال حاضر اقتصاد شرایط خوبی ندارد، کشور با رکود دست و پنجه نرم میکند و دولت هم هیچ برنامهای برای خروج از این وضعیت به کار نگرفته است.
وی بر همین اساس عنوان کرد: بنابراین در مواقعی مانند خرید گندم از کشاورز، دولت این وظیفه را به بانکها محول میکند، که این باعث میشود منابع بانکها به جای اینکه در زمینه تولید به کار گرفته شود در این زمینهها مصرف میشود و آنها دستمزد تولید گندم به کشاورز را پرداخت میکنند.
معاون وزیر اسبق اقتصاد افزود: خرید گندم توسط بانکها به خودی خود کار بدی نیست، ولی این کار یک بانک تجاری نیست زیرا شامل بدهیهای بانکها به بانک مرکزی میشود.
مستخدمین حسینی با تاکید بر قفل بودن نقدینگی در اقتصاد کشور یادآور شد: در حال حاضر شما میبینید که بانکها نقدینگی ندارند و این رشد نقدینگی هم که افزایش پیدا کرده شامل نقدینگیهای قفل شده است، به طور مثال بعضا در همین تهران میبینید املاک و مستغلات چون مشتری ندارند و نقدینگی در اختیار نیست و خریدار ندارند، نقدینگی در این بخش قفل است و فروش هم نمیرود.
وی افزود: یعنی نقدینگی که از این بخش ایجاد شده است در بخش دیگری قفل میشود و در واقع از این بانک به بانک دیگری میرود قفل میشود.
معاون وزیر اسبق اقتصاد در پایان تصریح کرد: یک زمانی آمدند بانکها را شش قفله کردند و یا سه قفله کردند، اما امروز برای تحرک در اقتصاد باید عکس آن انجام شود، که متاسفانه دولت در این زمینه کوتاهی میکند این تحرک با مدیریت مناسب میتواند نقدینگی را به سمت تولید ببرد تا مشکل تورم هم به وجود نیاید.