kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۹۳۷
تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۴

خطر تفکر سکولاريستي در میان برخی مسئولان و خواص جامعه(زلال بصیرت)

حضرت شعيب‌(ع) مردم را به ايمان به خدا، اقامه نماز و خودداري از کم‌فروشي دعوت مي‌كرد؛ اما عده‌اي از مردم هر چند با نماز خواندن مشکلي نداشتند، اما برايشان اين سئوال مطرح بود که چرا دين در امور مالي و نوع تعامل آنها با اموال خويش دستوراتي دارد؛ لذا تحمل اين مسأله برايشان دشوار بود.


حتي براي برخي از پيروان پيامبران نيز باور اين مسأله مشكل بود که دين داراي دستورالعمل‌هايي در زمينه امور اجتماعي، سياسي و اقتصادي جامعه باشد، اين امر همان مساله‌اي است که در ادبيات امروز از آن به عنوان سکولاريسم يا جدايي دين و دنيا تعبير مي‌شود؛ يعني دين فقط در عبادات فردي مانند نماز و روزه و نهايتاً زکات و جنگ خلاصه مي‌شود و نبايد در امور ديگري مانند اقتصاد، سياست و ساير شئون اجتماعي جامعه دخالت داشته باشد.
اسلام ، دین زندگی
دين اسلام به عنوان کامل‌ترين دين، همه آنچه را که مربوط به سعادت بشر است، عنوان کرده است، دين در مورد اينکه خانه را چگونه و با چه مصالحي بسازيم، يا در پختن فلان غذا چقدر حبوبات استفاده کنيم، نظر نمي‌دهد؛ اما در تمام اموري كه به سعادت انسان مربوط است، دخالت مي‌کند. از همين‌رو از لزوم غصبي نبودن زمين و مصالح ساختمان يا حرمت گوشت برخي حيوانات و ممنوع بودن استفاده از آنها سخن مي گويد. چون اين امور در سعادت انسان نقش دارند.
حال سؤال این است که چگونه بفهميم چه چيزي در سعادت و شقاوت انسان نقش دارد؟ ساده‌ترين راه، مراجعه به دين و قرآن است؛ هر چه قرآن به آن دستور داده، حتماً در سعادت آدم ها نقش دارد. از جمله اين دستورات اطاعت از خدا، پيامبر‌(ص) و اولي‌الامر است كه قطعاً مراد از آن فقط اطاعت در خصوص اعمال عبادي فردي نيست؛ بلکه اطاعت در امور اجتماعي جامعه را نيز شامل مي‌شود.
قرآن کريم، رباخواري را در حکم اعلان جنگ با خدا دانسته است. در واقع فرد رباخوار، مسلمان نيست؛ زيرا اسلام به معناي تسليم بودن در برابر خدا است و اين امر با اعلان جنگ با خدا ناسازگار است؛ اما مي‌بينيم در عصر ما روشنفکراني ظهور کرده‌اند كه مي‌گويند: حذف ربا از سيستم بانکي کشور ناشدني است و اگر ربا را کنار بگذاريم، هم در زمينه اقتصاد داخلي و هم در اقتصاد جهاني با مشکل مواجه مي‌شويم!
داستان اصحاب السبت‌، عبرتی برای بشریت
خداوند در قرآن به داستاني از بني‌اسرائيل اشاره می کند که در آن به ممنوعیت صید ماهی در روز شنبه حکم کرده بود، عده‌اي از مردم طمع‌كار بني‌اسرائيل براي اينکه درآمد صيد ماهي را از دست ندهند، شنبه حوضچه‌هايي در كنار دريا حفر کرده و بعد از ورود ماهي‌ها به اين حوضچه‌ها، راه بازگشت را بر آنان مي‌بستند و روز بعد ماهي‌ها را صيد مي‌كردند. دسته ديگري از مردم نيز اگر چه خودشان اين كار را انجام نمي‌دادند، اما ديگران را نيز نهي نمي‌کردند. گروهي از مردم نه فقط خودشان چنين كاري نمي‌كردند، بلکه کساني که حکم خدا را با حيله زير پا مي‌گذاشتند را هم نهي مي‌کردند. خداوند بني اسرائيل را به خاطر همين مسأله عذاب کرد و بر اساس آيات قرآن دو دسته اول به شکل ميمون، مسخ شدند و فقط کساني که نهي از منکر مي‌کردند، از عذاب الهي مصون ماندند.
شعار آشتی با جهان وتفکر سکولاریستی
 نبايد نسبت به عدم رعايت احکام اسلامي سکوت کنيم، قرآن کريم اين داستان‌ها را براي عبرت و پندآموزي نقل مي‌کند. لذا ما نيز بايد نسبت به اجراي احکام اسلام، حساس باشيم.
عده اي از ته دل رابطه با کفار را دوست دارند و نقشي براي احکام دين در اين مسائل قائل نيستند، خاطر نشان کرد: حتي گاه شعار آشتي با جهان نيز سر مي دهند و توجيه هم مي کنند که اسلام دين صلح و آرامش است. در حالي که همين اسلام « اشداء علي الکفار» هم را بيان کرده است. از خط امام (ره) دم مي زنند، اما فراموش کرده اند که امام (ره) آمريکا را شيطان بزرگ مي دانست. همه اينها به خاطر اين است که احکام اسلامي را باور نکرده اند. عامه مردم جامعه نسبت به اسلام عشق وعلاقه دارند اما متاسفانه بخشی ازمسئولين و خواص جامعه در عمق دل، تفکر سکولاريستي را قبول دارند. بخش عظيمي از مشکلات جامعه ما بعد از انقلاب تاکنون نيز به خاطر همين نوع تفکر است. اين در حالي است که عامه مردم در اوج فشارهاي زمان جنگ و موشک‌بارانها، دست از دينشان نکشيدند و همه سختي‌ها را تحمل کردند.
هر يك از ما در وهله اول بايد دين خودمان را حفظ کنيم  و از ناسزاهاي برخي روشنفکران و برچسب‌هائی مثل بي‌سوادي، جو‌زدگي و ارتجاع  نهراسيم،در مرحله بعد بايد سعي کنيم به صورتي خيرخواهانه و همراه با متانت و مهرباني از ايمان نزديکان و خانواده خود محافظت کنيم و مراقب باشيم دشمنان دين به عنوان روشنفکري، دين را به گونه ديگري تفسير نکنند.حفظ دين خود و هدايت ديگران داراي اجري بي‌حساب است و برطبق روايتي از پيامبر اکرم‌(ص) خطاب به اميرالمؤمنين‌(ع)، هدايت کردن يک نفر، بهتر و با ارزش‌تر از همه چيزهايي است که خورشيد بر آن مي‌تابد. لذا بايد دين خود و ديگران را حفظ کنيم و  هر گاه نيز تکليف اجتماعي اقتضا كند، مثل نهم دي ماه، وظيفه خود را به خوبي انجام دهيم.
بیانات آيت‌الله مصباح يزدي (دام عزه)  در جمع کاروان پياده عاشقان حسيني، زائران خميني‌(ره) ؛ قم ؛ 12/3/94
زلال بصیرت در ماه مبارک رمضان  روزهای  فرد منتشر می شود.