اقتصاد در آینه رسانهها
نقدینگی همچنان در حال رشد است!
روزنامه اعتماد
روزنامه اصلاحطلب آرمان ضمن هشدار درباره رشد نگرانکننده نقدینگی در یادداشتی انتقادی نوشت: مهمترين عامل تورم در ايران در چند دهه گذشته افزايش نقدينگي بوده است. آخرين آمار بانك مركزي از ميزان نقدينگي در كشور نشان ميدهد كه رقم نقدينگي در كشور به ٧٨١ هزار ميليارد تومان رسيده كه نسبت به روزي كه دولت جديد بر سر كار آمد، رقم بالايي است. البته زمان آغاز تصديگري دولت، نقدينگي در كشور حدود ٥٨٥ هزار ميليارد تومان بوده است اما به اين دليل كه در محاسبات اخير نقدينگي بانك رسالت و قوامين، كه قبلا محاسبه نميشد، محاسبه شده است، حجم نقدينگي افزايشي قابل توجه را نشان ميدهد.
ليكن حتي با حذف نقدينگي اين دو بانك، باز هم روند افزايش نقدينگي در كشور بالاتر از استانداردها بوده و در صورتيكه توجه لازم به اين مسئله نشود، ميتواند باعث نقش برآب شدن تمام تلاشهاي دولت براي كاهش نرخ تورم شود. تا حدودي اين اتفاق در ارديبهشت ماه افتاد و تورم اين ماه نسبت به فروردين افزايش پيدا كرد. از اين رو نميتوان پتانسيل افزايش تورم در كشور را ناديده گرفت.
بازگشت به دوسال قبل
لجبازی دولت یازدهم با مسکن مهر تمام شده؟
روزنامه جوان
جوان عملکرد دولت یازدهم در بخش مسکن را به چالش کشید و نوشت: دولت تدبير از زمان شروع به كار خود همواره از سياستهاي دولت دهم در بخش مسكن انتقاد و تخصيص بودجه به مسكن مهر را دليل بالا رفتن نرخ تورم اعلام كرده است. دولتمردان اكنون پس از گذشت دو سال به اين نتيجه رسيدهاند كه بايد از صنايع مرتبط با مسكن حمايت شود تا اشتغال و توليد رونق بگيرد...
دكتر بيژن عبدي، پژوهشگر اقتصادي با انتقاد از سياست انتقادي دولت تدبير در گفتوگو با جوان گفت: هر آنچه در دولت قبل انجام شد توسط دولتمردان دولت يازدهم نكوهيده شد، اما در لايحه خروج از ركود همان راهها را به عنوان راهحل جديد خروج از ركود ارائه كردند. وي افزود: در بخش مسكن نيز به اين نتيجه رسيدند كه بايد از اين بخش و صنايع مرتبط حمايت و منابع بانكي به اين سمت هدايت شود، البته اين بار اسمش را عوض كردهاند، تحت عنوان مسكن اجتماعي.
انتقاد مدیر دولتی از سیاستهای اقتصادی دولت
روزنامه آرمان
مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و معاون وزیر جهاد کشاورزی از سیاستهای دولت یازدهم در حوزه تولید و اقتصاد انتقاد کرد.
علی قنبری در یادداشتی که به روزنامه آرمان داده بود نوشت: در حال حاضر توليدكنندگان از شرايط موجود در توليد راضي نيستند و دستگاههاي متولي توليد نيز نگرانيهاي خاص خود را دارند و از سازمان مديريت و برنامهريزي گلهمند هستند. برخلاف اظهارنظر دولت مبنی برپرداخت یارانه به بخش تولید، تولیدکنندگان بارها اعلام کردهاند که یارانهای در راستای اجرای قانون هدفمندی به آنها پرداخت نشده است.
نمیتوان اظهار نظر دقیقی درخصوص پرداخت ناچیز یا عدم پرداخت یارانه تولید کرد زیرا دولت بارها اعلام به پرداخت یارانه تولید از محل درآمدهای حاصل از هدفمندکردن یارانهها کرده است...
حمایت دولت از بخش تولید را در پرداخت اعتبارات، کمکها، پرهزینه کردن فعالیتهای ربوی و غیرمولد و اخذ مالیات از این طریق و انتقال آن به صورت کمک به بخشهای تولیدی باید دید.
هنوز این حمایتها آنطور که باید و شاید، دیده نمیشود و حتی در حال حاضر بانکها خودشان بخشی از مسئله هستند و هیچ اقدام جدیای برای حل مسئله و بحران بانکی که کشور با آن مواجه است، صورت نگرفته و نمیگیرد.
بخشهای مولد و بهخصوص بنگاههای کوچک و متوسط به طور معمول محروم از منابع و اعتبارات هستند، بنابراین عملا فعالیت خاصی را در این جهت شاهد نیستیم. به دلیل اینکه پرداخت یارانه تولید از سوی دولت به چشم مردم نمیآید، دولتمردان منابع مالی را به پروژههایی با تاثیر تبلیغاتی بیشتر برای ملموس شدن و ارزیابی توسط مردم هزینه می کنند، که دراین راستا به مردم اعلام کنند که تاکنون دستاوردهای بسیارخوبی داشتهاند. همچنین دولتمردان ممکن است تحت تاثیر سیاستهای دیگر درآمدی و هزینهای این میزان یارانه را قربانی اهداف کوتاه مدت کنند.