kayhan.ir

کد خبر: ۴۶۲۹۴
تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۵۹
یک اقتصاددان در واکنش به اظهارات جهانگیری:

دولت به راحتی می‌تواند ثروتمندان را شناسایی کند

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: دولت از واکنش مردم نسبت به حذف یارانه نقدی می‌ترسد، زیرا به راحتی می‌تواند ثروتمندان را شناسایی کند.



میثم موسایی در گفت‌وگو با «نسیم» در واکنش به اظهارات معاون اول رئیس‌جمهور در خصوص عدم توانایی دولت برای شناسایی ثروتمندان اظهار کرد: شناسایی ثروتمندان ملاک‌هایی دارد و می‌توان به راحتی آنها را شناسایی کرد و به عنوان مثال یارانه کسانی که شغل خاصی دارند و یا از درآمدهای دولتی خاصی برخوردارند به راحتی قابل حذف است.
وی افزود: در حال حاضر اساتید دانشگاه، مهندسان، پیمانکاران، پزشکان و بسیاری از افراد پردرآمد یارانه می‌گیرند که این، یک کار غیرمنطقی است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به ملاک‌های شناخت ثروتمندان گفت: می‌توان براساس املاک و دارایی‌های فرد، محل سکونت، متراژ ملک وی و بسیاری از موارد  دیگر که در اختیار دولت هست ثروتمندان را حذف کرد.
موسایی بیان کرد: اگر پولی به حساب کسی بریزند او نمی‌گوید که من نیاز ندارم، مخصوصا که روش اعطای یارانه هم خیلی راحت بود و بانک‌ها به راحتی افراد را ثبت‌نام می‌کردند، بنابراین دولت باید برای حذف یارانه ثروتمندان جدی وارد عمل شود.
وی خاطرنشان کرد: دولت روحیه محافظه‌کاری نسبت به این مسئله دارد، زیرا فکر می‌کند که اگر یارانه برخی از افراد جامعه را حذف کند، پایگاه اجتماعی خود را از دست خواهد داد.
وی با بیان این مطلب که «لازم است در این زمینه دستگاهی فراتر از دولت و مجلس تصمیم‌گیری کند» گفت: اگر با این نگاه به حذف یارانه نقدی توجه شود، تصمیمات براساس منافع کوتاه‌مدت خواهد بود و منافع بلند مدت جامعه آسیب می‌بیند.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: منفعت بلندمدت جامعه در این است که ثروتمندان از یارانه استفاده نکنند تا فقرا بیشتر از آن بهره‌مند شوند زیرا فقرا نیاز دارند که بیشتر به آنها کمک شود ولی با روند فعلی این اتفاق ممکن نیست.
موسایی تصریح کرد: اگر دولت بخواهد برای حفظ پایگاه اجتماعی خود یارانه ثروتمندان را حذف نکند برخلاف منافع بلندمدت جامعه عمل خواهد کرد.
وی به اظهارنظر ابتدای سال معاون اول رئیس‌جمهور در خصوص اینکه ثروتمندان قابل شناسایی چیزی در حدود یک میلیون نفر هستند اشاره و بیان کرد: حرفی که معاون اول رئیس‌جمهور در ابتدای سال در خصوص ثروتمندان زد اشتباه بوده و توهین به اقتصاد و مردم ایران است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: این حرف آقای جهانگیری یعنی از 75 میلیون نفر، 74 میلیون نفر فقیرند که این حرف درستی نیست، پس این چه اقتصادی است که ما درست کردیم که نزدیک به 95 درصد مردمش فقیر هستند؟
موسایی در تبیین شرایط کسی که شایسته دریافت یارانه است گفت: یارانه باید به کسی تعلق بگیرد که برای دسترسی به ضروریات زندگی مشکل داشته باشد، نه این که ثروتمند نباشد، زیرا ثروتمند نبودن یک امر نسبی است.
وی افزود: کسی می‌تواند ثروت یک میلیاردی داشته باشد اما نسبت به کسی که ثروت 200 میلیاردی دارد فقیر به نظر برسد، بنابراین ملاک اصلی باید تامین کالاهای اساسی برای خانوارها باشد و به آن خانوارهایی که توانایی ندارند، کمک شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با انتقاد از اظهارنظرهای ضد و نقیض وزیر اقتصاد در خصوص شناسایی ثروتمندان بیان کرد: وزیر اقتصاد بیش از یک سال پیش و قبل از ایجاد سامانه برای انصراف از دریافت یارانه نقدی اعلام کرد که 10 میلیون ثروتمند شناسایی شده و ما خودمان آنها را حذف می‌کنیم ولی باید دید مبنای این سخن چه بوده است؟
موسایی ادامه داد: اگر واقعا ثروتمندان آن زمان شناسایی شدند، پس چرا در حال حاضر منکر این قضیه هستند و اگر شناسایی نشده است پس چرا آن زمان اعلام کردند، چرا یک خبر نادرست اعلام شده است.
وی تصریح کرد: باید صحت و سقم گفته‌های وزیر اقتصاد روشن شود زیرا وقتی یک مقام مسئول چنین چیزی را بیان می‌کند نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: دولت با مطرح کردن این مسئله که نمی‌توانیم ثروتمندان را شناسایی کنیم به دنبال طی کردن یک راه انحرافی است زیرا ما اصلا نباید ثروتمندان را شناسایی کنیم بلکه در وهله اول باید فقرا را شناسایی کنیم و هر کس هم ادعایی دارد که نیاز به پرداخت یارانه دارد ادعای خود را اثبات کند تا یارانه به او پرداخت شود.
موسایی گفت: ممکن است به دلیل نداشتن اطلاعات آماری دقیق شناسایی ثروتمندان کار دشواری باشد ولی باید ابتدا به جای شناسایی ثروتمندان، فقرا را شناسایی کرد.