kayhan.ir

کد خبر: ۴۵۹۱۵
تاریخ انتشار : ۰۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۰

لس‌آنجلس‌تایمز: چالش‌های مهم سر راه توافق در مذاکرات وجود دارد(خبر ویژه)

یک روزنامه آمریکایی اذعان کرد حساسیت افکار عمومی ایران به بازرسی از مراکز نظامی درست است.



لس‌آنجلس‌تایمز با تأکید بر باقی ماندن چالش‌های مهم بر سر راه مذاکرات نوشت: مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران به علت اکراه مذاکره‌کنندگان تهران از مکتوب کردن امتیازات قبلی که ممکن است نارضایتی شدید داخلی را در پی داشته باشد، با چالش مواجه شده است.
با توجه به اینکه تا ضرب‌الاجل سی‌ام ژوئن برای به نتیجه رسیدن مذاکرات فقط یک ماه باقی است، ژرار آرو سفیر فرانسه در آمریکا در نشست اندیشکده شورای آتلانتیک در واشنگتن گفت: این احتمال که تا اوایل ژوئیه توافق نهایی حاصل نشود، بسیار زیاد است و اگر توافقی صورت گیرد، ممکن است لازم باشد شرایط کلی توافق با ادبیات فنی خاص تدوین شود.
ریچارد نفیو کارشناس تحریم و عضو سابق تیم مذاکره‌کننده آمریکا گفت: به عقیده من بزرگترین چالش بالقوه این است که آیا بازرسان بین‌المللی به پایگاه‌های نظامی ایران دسترسی خواهند داشت یا نه. در تهران تندروها و مقامات نظامی- و در مواردی رهبری معظم ایران- اعلام کرده‌اند چنین دسترسی‌هایی ناقض حاکمیت جمهوری اسلامی است و هرگز قابل قبول نخواهد بود. اما از نظر دولت‌های غربی دسترسی به این پایگاهها بخش مهمی از هر توافقی است چون اطمینان از اینکه ایران هیچ فعالیت سری در زمینه سلاح هسته‌ای ندارد، مستلزم شفافیت کامل است.
وی گفت: مذاکره‌کنندگان ایرانی تاکنون توانسته‌اند چند مسئله دشوار را با دقت حل و فصل کنند چون تعهدی به مکتوب کردن توافقات شفاهی‌شان نداشته‌اند اما با لزوم تدوین متن فنی توافقنامه وضعیت فرق می‌کند و ممکن است همه چیز از هم بپاشد.
نفیو گفت: ایرانیان نسبت به این مسئله به شدت حساس هستند چون دسترسی به پایگاهها به معنای سرکشی نزدیک بازرسان به امکانات دفاعی ایران در زمانی است که مقامات آمریکا به طور علنی می‌گویند این حق را برای خود محفوظ می‌دارند که در صورت لزوم به منظور توقف برنامه هسته‌ای ایران این کشور را بمباران کنند.
پیتر ویتیگ سفیر آلمان در آمریکا نیز با حضور در شورای آتلانتیک خاطرنشان کرد: مذاکرات در سطح کارشناسی روندی کند دارد و ممکن است دشوارترین مسیر هنوز پیش رو باشد.
لس‌آنجلس‌تایمز خاطرنشان می‌کند: یک مسئله جنجالی دیگر که هنوز به قوت خود باقی است، سرعت لغو تحریم‌های ایران است. مقامات ایرانی خواستار لغو تحریم‌ها بلافاصله پس از حصول توافقند. اما ویتیگ گفت ممکن است تحریم‌ها اصلا امسال لغو نشود چون ابتدا باید ایران فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را کاهش دهد و سپس آن مسئله توسط بازرسان سازمان ملل مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. در بهترین حالت، تحریم‌ها قبل از پایان سال میلادی جاری (دی‌ماه) لغو نخواهد شد.