kayhan.ir

کد خبر: ۴۵۷۵۳
تاریخ انتشار : ۰۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۵
هشدار جدی یک متخصص

مصرف نمک‌ دریا منجر به کمبود ید و گواتر می‌شود

رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم گفت: مصرف انواع نمک‌های غیرید‌دار از جمله نمک دریا که در فضاهای گوناگون از جمله فضای مجازی در مورد آنها تبلیغ می‌شود، از آنجایی که فاقد ماده حیاتی ید هستند برای تمام اعضای خانواده به ویژه کودکان، نوجوانان و زنان باردار مضر بوده و نادیده گرفتن مصرف نمک ید‌دار می‌تواند منجر به بروز اختلالات عملکرد تیروئید در افراد شود.


دکتر فریدون عزیزی گفت: اوایل انقلاب گواتر در بیش از نیمی از جمعیت بالغ کشور و بیش از دو سوم دختران و پسران شیوع داشت اما با یددار کردن نمک ایران به کشوری عاری از کمبود ید تبدیل شد. حفظ این دستاورد ارزشمند بسیار مهم است. در غیراین صورت بازگشت به شرایط اسفبار گذشته دور از انتظار نیست.
وی با بیان اینکه پیش از اجرای طرح «ید رسانی» مطالعات محدودی در خصوص شیوع گواتر در کشور انجام شده بود که مهم‌ترین آنها مربوط به بعد از پیروزی انقلاب و نشان‌دهنده شیوع این بیماری در بیش از نیمی از جمعیت بالغ کشور و همچنین بیش از دو سوم دختران و پسران این سرزمین بوده است، گفت: کمیته کشوری مبارزه با عوارض ناشی از کمبود ید در سال 1368 با موافقت وزیر وقت بهداشت تشکیل شد.
رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم افزود: پیگیری این کمیته منجر به انجام بررسی سریع در استان‌ها با جمعیتی بالغ بر 50هزار دانش آموز شد و نتایج آن موید شیوع بالای گواتر در جمعیت ایرانی بود.
عزیزی در ادامه به تبیین روش‌های پیشگیری از اختلال‌های ناشی از کمبود ید پرداخت و گفت: براساس مطالعات علمی، ید‌دار کردن نمک، عملی‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین اقدام در این زمینه است و توفیق این برنامه در گرو استمرار انجام آن، حمایت دولت و تلاش همه جانبه برای آگاه کردن مردم و آموزش نیروی انسانی پزشکی است.
چهره ماندگار علوم پزشکی کشور با تاکید بر این مهم که برنامه کنترل IDD به یک یا چند سال محدود نمی‌شود، توضیح داد:حفظ این نتایج ارزشمند مستلزم آموزش جامعه، پیگیری‌ها و پایش‌های منظم و مستمر مسئولان به ویژه در وزارت بهداشت است؛ در غیراین صورت بازگشت به شرایط اسفبار گذشته دور از انتظار نیست.
وی ادامه داد: بازگشتی که بیش از همه زنان باردار و جنین آنها و در نتیجه کودکان کشور را در معرض اختلالات ناشی از کمبود ید و به ویژه کاستی در رشد مغزی قرار می‌دهد و توجه به این موضوع بر ضرورت نگرش به استمرار حذف کمبود ید به عنوان عزمی ملی می‌افزاید.عزیزی با اشاره به اینکه تا به حال مطالعه‌ای در ایران و حتی منطقه در خصوص اپیدمیولوژی و سیر بالینی اختلالات تیروئید انجام نشده است، از راه اندازی پروژه تحقیقاتی «مطالعه تیروئید تهران» توسط پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم خبر داد و به فارس گفت: شیوع بیماری‌های تیروئید بستگی فراوانی به منطقه جغرافیایی، نژاد و میزان ید دریافتی جامعه دارد، لذا بررسی اپیدمیولوژی این بیماری‌ها به صورت منطقه‌ای نتایج تعیین کننده‌ای خواهد داشت.