کد خبر: ۴۳۱۶۶
تاریخ انتشار : ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۹

سودجویی دلالان در سایه حمایت‌های ضعیف دولت از برنجکاران

برنج پرزحمت‌ترین محصول کشاورزی است با رنج بسیار حاصل می‌شود. اما برنجکاران از زحمت خود فایده‌ای بدست نیاورده و سودشان در سایه حمایت‌های ضعیف دولت، در جیب دلالان می‌رود.


به گزارش میزان، طبق آمار تولیدکنندگان، سال گذشته برنج تولیدی کشاورزان شمال کشور با قیمت 5500 تومان توسط دلالان خریداری شده و همان برنج به فاصله چندماه، با قیمت 8 هزار تومان در بازار تهران به فروش می‌رسد.
این در حالی است که دولت و سازمان تعاون روستایی تاکنون نتوانسته با طرح‌های مختلف از جمله خرید تضمینی، این مشکل را جبران کند.
رئیس خانه کشاورز آمل در خصوص خرید تضمینی دولت می‌گوید: متأسفانه خرید تضمینی برای حمایت از کشاورزان است اما سازمان تعاون روستایی که باید برنج را با قیمت 6100 تومان از کشاورزان می‌خرید با قیمت 5500 تومان خریداری کرد و جالب اینکه در حال حاضر با قیمت 6100 تومان می‌فروشد.
با توجه به اینکه خرید تضمینی دولت برای حمایت از قشر کشاورز انجام گرفت اما برنجکاران تاکنون هیچ عایدی از این طرح دولت ندیده‌اند.
فرامرز نبی‌پور می‌افزاید: علاوه بر این، اضافه وزن برنج‌های کشاورزان معلوم نیست که به جیب چه کسی می‌رود.
وی توضیح می‌دهد: به دلیل رطوبت شمال کشور، کیسه‌های برنج بعد از چند ماه مقداری اضافه وزن پیدا کرده و مثلا کیسه 80 کیلویی، 85 کیلوگرم وزن پیدا می‌کند. این در حالی است که برنج با وزن اولیه به سازمان تعاون روستایی فروخته می‌شود اما در انبارهای آنجا به علت رطوبت اضافه وزن می‌یابد که معلوم نیست این سود اضافه وزن به جیب چه کسی می‌رود؟
به گفته این مسئول، در اوایل پاییز که فصل برداشت برنج است دلالان با قیمت پایین برنج را خریداری کرده و در انبارها ذخیره می‌کنند. از طرفی دلالان، از کارخانه‌ها هم برنج را خریداری نمی‌کنند و در اوایل بهار و تابستان با قیمت افزون‌تر به مشتری می‌فروشند.
به گفته نبی‌پور کشاورزان حتی هزینه خود را هم به دست نمی‌آورند و دولت حمایتی از این قشر ندارد.
سازمان تعاون روستایی از جمله ارگان هایی است که مسئول خرید تضمینی برنج از برنجکاران است اما متأسفانه برنجکاران گلایه اساسی از این نهاد دارند.
رئیس خانه کشاورز آمل با گلایه از عملکرد سازمان تعاونی روستایی می‌گوید: این سازمان هیچ حمایتی از کشاورزان ندارد زیرا برنج را به نفع خود، کیلویی 5500 تومان از کشاورزان خرید در حالی‌که مصوب شده بود که با قیمت 6100 تومان خریداری کند و از طرفی همین سازمان برنج را درحال حاضر کیلویی 6100 تومان می‌فروشد.
به گفته این کشاورز هزینه‌های کشاورزان با فروش برنج به دست نمی‌آید چه برسد به سودآوری. وی می‌گوید: افزایش قیمت کود و سموم، و همچنین هزینه ماشین‌آلات از معضلاتی است که برنج‌کاران را با هزینه‌های گزاف مواجه کرده است و فروش برنج کیلویی 5500 تومان فقط کفاف هزینه‌هایشان را می‌دهد.
وی معتقد است برنجکاری در ایران با حمایت سودآوری بسیار بالایی برای کشور دارد با توجه به اینکه در سال دو بار کشت داریم می‌توانیم صادرکننده باشیم اما متأسفانه دولت توجهی به این سودآوری ندارد و بیشتر تمایل به واردات دارد.
این در حالی است که عده‌ای نیز موافق طرح خرید تضمینی برنج از سوی دولت هستند. در این خصوص یک کارشناس کشاورزی با اشاره به مزیت خرید برنج کشاورزان از سوی دولت به میزان می‌گوید: اگر دولت خرید برنج از کشاورزان را به موقع (یعنی اول مردادماه)، انجام دهد هیچ کشاورزی به دنبال تغییر کاربری زمین خود نخواهد رفت و تولید افزایش قابل توجهی خواهد داشت.
غلامرضا عشریه با بیان اینکه دولت با خرید به موقع برنج از کشاورزان، باعث تشویق شالیکاران خواهد شد، می‌افزاید: سال گذشته دولت با خرید برنج از شالیکاران تا حدودی باعث قطع دست واسطه‌ها و تشویق برنجکاران شد اما خرید در مهرماه انجام گرفت یعنی دو ماه بعد از فصل برداشت و این زمانی است که اکثر کشاورزان برنج‌های خود را بالاجبار فروخته‌اند. ای کاش دولت امسال از اول مرداد ماه و بعد از شروع برداشت این اقدام را انجام دهد.
رئیس اتاق بازرگانی استان مازندران معتقد است: این اقدام مانع تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی خواهد شد و شالیکاران هم تمایل بیشتری دارند که برنج خود را به دولت بفروشند.